HomeMobileAndroidNoile Samsung Galaxy A 2021, o alternativa solida la multe flagship-uri

Noile Samsung Galaxy A 2021, o alternativa solida la multe flagship-uri

DSC_5841

De ce cred că în acest moment noile modele Samsung Galaxy A sunt o alegere inspirată pentru oricine, nu doar pentru publicul tânăr.

Zilele trecute, stând de vorbă cu niște cunoscuți, vizavi de veșnica dilemă: ”ce smartphone să alegi?” am adus în discuție seria Galaxy A din 2021 și am fost surprins să văd că aceștia poziționau aparatele exclusiv pentru segmentul tinerilor, consumatori de social media fără să le vadă la adevărata valoare. Am fost contracarat inclusiv cu motivul ”că și voi ați scris același lucru, nu?”.

Discutând și cu Samsung pe marginea subiectului, m-am gândit că ar fi bine să scriu un material în care să facem puțin lumină asupra subiectului: nu există nici-un smartphone care să aibă cel mai bun display și cel mai bun design (oricum asta e o chestie subiectivă), cea mai bună autonomie, performanță sau cea mai bună cameră, dar există unele ce oferă o combinație optimă. Toate au câte puțin din fiecare și încearcă să exceleze într-o anumită zonă, pe care producătorul a găsit-o ca fiind atractivă pentru publicul țintă.

Din acest motiv, noi, consumatorii, trebuie să ne orientăm către acele aparate care ne oferă cea mai bună balanță a elementelor pe care le considerăm importante. Mă gândesc la două exemple: un utilizator adult care vrea un smartphone bun pentru care să nu plătească prețul unui flagship și poate același adult, care este aproape să cedeze insistențelor copilului său adolescent, ce visează la cel mai nou Galaxy S21, dar care nu are un buget de 1000+ EUR pentru așa ceva.

DSC_5838

Cum ieși din dilema asta, care pare să spună că orice ai alege, o să pierzi?

Când prețul decide: Galaxy A32, A02s sau A12

Lucrurile sunt simple și am mai spus asta de câteva ori: atunci când vrei un smartphone nou e indicat să îți faci o listă cu lucrurile pe care vrei ca viitorul tău smartphone să le facă foarte bine. Știu clar că o primă cerință trebuie să fie autonomia, urmată apoi de un ecran cât mai mare/bun, performanță și poate o cameră foto care să nu te facă de râs. Și neapărat suport pentru actualizările software pe o durată cât mai mare, suficient cât să poți folosi smartphone-ul 3-4 ani. Și dacă se poate, smartphone-ul să arate cât mai bine și să fie rezistent.

Plecând de la această premiză și punând în balanță exclusiv prețul, singurele variante sunt cele din oferta Samsung, pentru care cei patru ani de actualizări software vin peste argumentul prețului.

Cu un buget de 599 LEI, Galaxy A02s este varianta cea mai ieftină din oferta Samsung. Vorbim despre un smartphone cu un display măricel (6.5 inci), dimensiune pe măsură (164.2 x 75.8 x 9.1 mm) și o greutate de sub 200 de grame.

Ca să îl poată aduce în această gamă de preț Samsung a ales să combine un panou PLS IPS pentru display, cu o rezoluție de 720 x 1600 pixeli (și o densitate de 270 ppi). Aparatul este construit în jurul platformei Qualcomm Snapdragon 450 (variantă pe 14 nm) cu un procesor Octa-core 1.8 GHZ Cortex-A53 și 3GB RAM plus variante de 32GB sau 64GB pentru stocare, cu existența unui slot microSD pentru extinderea capacității de stocare în caz de nevoie. Pentru partea foto avem un sistem principal format din trei camere foto 13 MP, f/2.2 – wide, AF, 2 MP, f/2.4 – macro respectiv 2 MP, f/2.4 – depth și o cameră de selfie de 5MP, plus conexiune WiFi, GPS și o baterie Li-Po de 5000 mAh.

DSC_5802

Ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor? Înseamnă că un utilizator de Samsung Galaxy A02s va putea să își citească mailurile fără probleme, să se uite pe YouTube și să facă browsing, să folosească aparatul pentru navigarea asistată de GPS (Waze, Google Maps, HERE WeGo) și să comunice cu prietenii via Whatsapp, Facebook, Skype, inclusiv cu video. Toate la un nivel de performanță decent. Iar cel mai important, bateria de 5000 mAh, combinată cu specificațiile hardware enumerate mai sus (criptice probabil pentru mulți) va putea să ofere o autonomie de aproape 2 zile, dacă nu și mai mult.

Cu alte cuvinte avem o combinație hardware și software suficientă pentru utilizatorii care aleg exclusiv în funcție de preț.

Urcând puțin prețul (la 799 LEI), ajungem la Galaxy A12, care are un aspect similar, dar are aduce câteva plusuri în contul diferenței de bani. Prima ar fi că există opțiuni mai largi pentru combinația de RAM și memorie de stocare (4GB RAM + 128 GB sau chiar 6GB RAM + 128GB, evident cu un plus legat de preț) și o altă echipare la nivelul camerelor foto – sistem principal format din patru camere 48 MP, f/2.0, 26mm – wide, AF, 5 MP, f/2.2, 123˚ – ultrawide, 2 MP, f/2.4 – macro și 2 MP, f/2.4 – depth, cu o cameră de 8MP pentru selfie. Pentru că în general performanța este oarecum aceiași putem discuta despre un scenariu similar de folosire cu plusul unor fotografii/filme de calitate mai bună, variantă atractivă pentru acei utilizatori care se gândesc că vor niște poze mai bune. Eu poziționez aparatul acesta ca fiind excelent pentru a fi făcut cadou copiilor din clasele primare, bunicilor sau pentru adulții ce au nevoie pur și simplu de un smartphone cu marele avantaj legat de prezența serviciilor Google și a posibilității de setare a elementelor de control parental/monitorizare.

La următorul nivel (1259 LEI) avem Galaxy A32 2021, smartphone care face parte din seria Awesome, cu aspect similar seriei de flagship-uri Galaxy S21. Prețul mai ridicat aduce după sine mai multe avantaje legate de partea de display – acum este un Super AMOED cu suport de afișare la 90 Hz și rezoluție mai bună de 1080 x 2400 pixeli ce are și senzorul de amprentă integrat, 4GB RAM și 64 GB pentru stocare. Aparatul este construit pentru a intra într-un buget mai mic, păstrând totodată elementele importante ale seriei: display bun, aspect elegant, sistem foto mai puternic cu patru camere foto principale – 64 MP, f/1.8, 26mm – wide, PDAF, 8 MP, f/2.2, 123˚ – ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm, 5 MP, f/2.4 – macro, 5 MP, f/2.4 – depth și una de 20MP wide pentru selfie. Este o opțiune foarte bună pentru acei utilizatori care vor capabilități superioare în zona multimedia: display-ul mai bun oferă o experiență de vizionare ridicată în timp ce sistemul foto e responsabil de rezultate net superioare celor obținute cu modele de buget.

DSC_5809

Văd acest smartphone ca fiind o alegere bună din prisma bugetului în primul rând pentru acei utilizatori care vor și o experiență multimedia bună (foto, video) peste funcțiile clasice ale unui smartphone. Poate chiar și pentru acei adolescenți ce nu îl vor folosi în principal pentru gaming.

Samsung Galaxy A52 5G / A72: valențe de flagship la un preț accesibil

Urmând logica de până acum, fix pe baza acelorași criterii spun că cele două noi modele Samsung Galaxy A52 5G și Samsung Galaxy A72 din 2021 (pe care le avem acum în teste) sunt niște alegeri perfecte pentru un buget puțin mai mare și am argumente.

Încep cu design-ul: după cum am remarcat deja, cele două smartphone-uri au un design identic, în ton cu aspectul seriei Samsung Galaxy S21: o carcasă din material plastic, construită compact și cu o aderență foarte bună. Se găsesc în patru variante de culoare (Awesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome Blue), cu opțiuni pentru toate gusturile.

DSC_5833DSC_5832

Display-ul este un Super AMOLED de 6.5 pentru Galaxy A52 5G, respectiv 6.7 inci pentru Galaxy A72, cu aceiași rezoluție de 2400 x 1080 pixeli și aspect 20:9, standard deja. Diferența dintre ele este dată de un display puțin mai mare pentru A72, util pentru acei utilizatori care vor să se bucure de un un afișaj mai generos. Din punct de vedere al calității, display-ul Super AMOLED e capabil să ofere imagini clare, strălucitoare, cu un contrast foarte bun și asta face ca utilizarea să fie o plăcere.

Screenshot_20210322-121437_PCMarkIar acum să vorbim despre lucrul important: autonomia. În toate review-urile pe care le-am făcut până acum am spus că autonomia unui smartphone este extrem de importantă și ea este dată de combinația de consumatori (display, CPU, GPU, recepție GSM), capacitatea bateriei (cu cât mai mare cu atât mai bine) și optimizarea la nivel software. Sunt extrem de puține smartphone-uri din zona de mijloc/flagship-uri care pot să spună că pot oferă autonomie extrem de bună, păstrând la maxim toate caracteristicile funcționale. Pasionații de tehnologie știu că dacă vor să scoată totul din aparatul lor, vor trebui să facă niște compromisuri legate de conectivitate, calitatea afișării imaginii pe ecran.

Doar că pentru utilizatorul obișnuit acest lucru nu este chiar la îndemână: îți cumperi un smartphone și vrei să îl folosești mereu la capacitatea maximă, fără compromisuri (sau cel puțin acesta ar trebui să fie dezideratul oricui). Nu ai timp, poate nici cunoștințele tehnice necesare sau disponibilitatea de a modifica setările și atunci folosești setările standard și vrei să iei ce e mai bun. Pe noua serie Galaxy A52 5G / A72 din 2021 am descoperit că treaba asta funcționează chiar foarte bine: folosind o baterie de 4500 mAh (A52 5G), respectiv 5000 mAh (A72) pe un hardware similar (Qualcomm Snapdragon 750G pentru A52 5G și Qualcomm Snapdragon 720G pentru Galaxy A72) și optimizarea la nivel software din Android (care modifică automat frecvența de funcționare a procesorului în funcție de tipul de aplicații folosite), Samsung a creat două aparate care pot să fie folosite fără niciun fel de problemă pe parcursul unei zile, cu setările standard din sistemul de operare și conectivitatea activă. Am vrut să verific asta și în teste, așa că am rulat un test clasic de baterie (PC Mark Work 2) pe Galaxy A52 5G cu strălucirea dată la minim și rata de refresh pusă pe valoarea maximă (120 Hz) și am obținut o autonomie de aproape 12 ore (11 ore și 59 de minute) de la 100% la 20%. Când am rerulat același test schimbând rata de refresh la 60 Hz, am câștigat aproape 3 ore. Iar în cazul lui Galaxy A72, autonomia în același test, cu rata standard de refresh a fost de aproape 17 ore.

Datele acestea arată bine, cum stau ele cu performanța? Fiind vorba despre modele din zona middle, era de așteptat ca Samsung să încerce să țină prețul jos (apropo de preț, Galaxy A52 5G 2021 costă 2099 LEI iar A72 2199 LEI) folosind o platformă hardware mai puțin performantă decât cea pusă pe seria de flagship-uri Galaxy S21. Lucrul acesta se vede și în diferența de performanță: Galaxy A52 5G, care e puțin mai rapid decât Galaxy A72, are un scor de aproape 400000 de puncte în celebrul test AnTuTu Benchmark, față de aproape 620000 de puncte pe care le poate obține Galaxy S21 Ultra 5G.

Vedeti mai jos rezultatele obtinute de Galaxy A52 5G in AnTuTu si PC Mark.

Screenshot_20210323-090232_AnTuTu BenchmarkScreenshot_20210323-081705_PCMark

Teoretic situația nu e bună, însă e absolut necesar să țineți cont de două aspecte înainte de a da un verdict: prima dată că în utilizarea de zi cu zi, pentru browsing, multimedia, social media și chiar niște jocuri, experiența de lucru e cam aceiași și pe un Galaxy S21 Ultra 5G și pe Galaxy A52 5G: paginile cam tot la fel se încarcă, YouTube și Facebook cam tot la fel se mișcă. Și apoi, A52 5G costă aproape o treime din prețul lui S21 Ultra 5G, iar performanța sa nu este la 1/3 din cea a lui Galaxy S21 Ultra 5G. Situația e similară și pentru Galaxy A72.

Și așa ajung de unde am plecat: ar fi bine să îți optimizezi investiția vizavi de beneficiile obținute. E clar că sunt utilizatori ca mine, care vor aprecia mereu performanțele unui flagship și vor fi dispuși să investească în ele. Și sunt și persoane precum cunoscuții despre care vă povesteam care nu au nevoie (sau nu își permit) un flagship, iar pentru ei soluții de tipul Galaxy A52 5G 2021 sau Galaxy A72 2021 sunt opțiuni excelente, cu un raport preț/performanță foarte bun, mai ales din perspectiva folosirii lor pe o perioadă de 3-4 ani.

DSC_5811

Punctez acest lucru: 3-4 ani pentru un smartphone Android. Pentru că la finalul anului trecut Samsung s-a angajat să ofere timp de 4 ani suport și actualizări pentru sistemul de operare Android atât pe seria de flagship-uri cât și pe Galaxy A, lucru pe care îl mai face doar Google pe aparatele Pixel. Prin comparație, toți ceilalți producători de smartphone-uri Android oferă maxim 2 ani de actualizări și asta în cazul fericiților posesori de aparate din zona flagship. Celelalte rămân la maxim 1 an, după care utilizatorii se trezesc cu aparatul expus găurilor de securitate din Android și fără opțiuni de a beneficia de funcțiile interesante/utile ce vin automat pe noile versiuni ale sistemului de operare Google.

DSC_5816

Concluzia: nu știu dacă asta chiar a fost strategia Samsung de a aduce în seria Galaxy A 2021, cu precădere în A52 5G și A72 un raport atât de bun între preț și performanță, dar ideea este că le-a reușit și ar trebui să le aveți în vedere pentru achiziție chiar dacă nu vă situați în categoria publicului tânăr și entuziast.

Galaxy A52 5G plus de viteză și conectivitate, Galaxy A72 cu un ecran mai generos și sistem foto superior

Dar dacă aveți prin preajmă un adolescent ce încearcă să vă convingă să îi cumpărați un cel mai nou smartphone (flagship sau nu) Android, aveți la dispoziție cele două opțiuni Galaxy A52 5G din 2021 sau Galaxy A72 2021 din aceleași motive enumerate mai sus (aspect, autonomie, preț, performanță, actualizări software) plus un sistem de camere foto (A52 5G vine cu o combinație de 64 MP, f/1.8, 26mm wide, 12 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide, 5 MP, f/2.4 – macro, 5 MP, f/2.4 – adâncime, în timp ce Galaxy A72 face ceva mai mult: 64 MP, f/1.8, 26mm wide, 8 MP, f/2.4, telefoto, cu 3x optical zoom 12 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide și 5 MP, f/2.4 – macro) care se descurcă bine în mai toate condițiile de iluminare.

DSC_5813

Aș spune că alegerea e simplă: cei pasionați de jocuri pe smartphone vor merge automat către varianta Galaxy A52 5G, ceva mai rapidă (CPU și GPU mai puternic) și suport 5G, iar pentru cei ce jocurile nu reprezintă o prioritate și în schimb vor elemente multimedia mai avansate, inclusiv un sistem foto superior, au la îndemână varianta Galaxy A72. Și de aici apare și diferența de preț (minimă e drept) în cele două modele.

Și mai este un lucru pe care vreau să vi-l amintesc: securitatea, controlul parental și semnalarea pericolelor. Situația specială generată de pandemie a pus multe familii în situația de oferi copiilor smartphone-uri mai performante cu mult înainte de a fi pregătiți să facă asta. În principal pentru că acestea au fost folosite drept instrumente de comunicare online (Whatsapp, email) cu colegii și școala și inclusiv soluții pentru participarea la orele online – am mai mulți cunoscuți care și-au lăsat copiii să intre pe Zoom/Meet de pe telefoane atunci când laptop-ul familiei nu era disponibil.

Treaba asta cu schimbarea mai rapidă a generației de smartphone a avut și un efect mai puțin benefic: fiind mai performante, copiii/adolescenții au putut să facă mai multe lucruri cu ele, nu toate pe placul părinților (TikTok, Snapchat, Insta, ore întregi petrecute cu ochii pe ecran, pe rețelele de socializare și jocuri).

In imaginea de mai jos, de la stanga la dreapta avem noul Galaxy A52 5G si Galaxy A72 2021.

DSC_5827

Dacă sunteți în categoria unui părinte îngrijorat de aceste aspecte sau pur și simplu aflați acum prima dată despre ele, ar mai trebui să știți ceva: aparatele Samsung folosesc serviciile Google la capacitatea maximă. Pe de o parte pot instala fără probleme aplicații din magazinul Play Store, dar pe de cealaltă pot să folosească sistemul de control parental al Google în vederea monitorizării/limitării accesului copiilor la anumite aplicații, anumite site-uri și chiar timpul petrecut pe smartphone. Toată magia se întâmplă cu Google Family Link, serviciu ce merge excelent pe seria Galaxy A52/A72. Eu am așa ceva activ pentru copiii mei și vă recomand și vouă să faceți același lucru: nu neapărat să le limitați accesul și libertatea, dar măcar să știți ce fac cu smartphone-ul ca să puteți lua din timp măsuri acolo unde este cazul.

Treaba asta vă permite să urmăriți inclusiv pe unde se plimbă copilul, locația lui fiind afișată mereu pe Google Maps cât timp există activă conexiunea la internet.

DSC_5800

Și nu în ultimul rând, smartphone-urile Samsung Galaxy A52/A72 beneficiază (așa cum de altfel au și alte modele Samsung) de funcția SOS, pe care cred că ar trebui să o activeze pe smartphone-ul copilului orice părinte preocupat de siguranța odraslei. Cu SOS activat și configurat, copilul poate să trimită mesaje de alarmă (care oferă locația și poze preluate automat cu camera de pe smartphone) prin simpla apăsare a unei combinații de butoane pe smartphone. Procesul este unul simplu, gândit să fie folosit în situații extreme – nu doresc nimănui să folosească treaba asta dar vreau să știți că există și că este implementată pe modele Galaxy A. Cred că în anumite cazuri poate să fie un argument important care să încline balanța către ele.

Acestea fiind spuse, mi-am terminat expunerea . Înarmați cu informațiile de mai sus sunt convins că vedeți în altă lumină noua serie Galaxy A.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep