HomeFeaturedFocusMerita sa iei iPhone 12 de 128/256 GB in loc de 64?

Merita sa iei iPhone 12 de 128/256 GB in loc de 64?

De ce ar fi bine să te gândești de câteva ori înainte de a lua un iPhone 12 de 64 GB.
De ce ar fi bine să te gândești de câteva ori înainte de a lua un iPhone 12 de 64 GB.

Merită să îți cumperi un iPhone 12 128/256GB în loc 64GB pentru stocare? Nu, nu merită, însă ar fi bine să nu te orientezi pe varianta cu dpar 64GB pentru stocare pentru că în scurt timp o să ajungi la concluzia că nu mai ai spațiu de stocare și ești nevoit fie să cumperi stocare în cloud fie să renunți la poze/aplicații.

În urmă cu o lună am decis că e momentul să fac upgrade la iPhone (X-ul e deja vechi) ca să am în familie și cel mai nou membru din seria 12 plus că m-am săturat de problemele Android Auto legate de modul în care este folosită conexiune Bluetooth (vedeți aici detaliile). După ce am studiat puțin ofertele, am ales să merg pe o variantă iPhone 12 cu 64GB, practic cea mai ieftină din ofertă – nu consider că merită să dai banii pe modelele PRO, senzorul LIDAR are impact 0 în folosirea zilnică.

Am stat să mă gândesc dacă are rost să investesc 200 EUR în plus pentru a merge pe o variantă cu 128GB pentru stocare, în locul celei standard de 64 GB (în condițiile în care folosesc Samsung Galaxy Note20 5G și Huawei P40 Pro 5G cu 256GB pentru stocare), însă uitându-mă pe iPhone-ul X, folosit de 3 ani imediat, am estimat că nu ar trebui să am probleme.

Greșeală imensă! După mai puțin de o lună de folosire, trebuie să mă gândesc la o soluție de optimizare a spațiului, inclusiv să nu mai salvez local pozele.

Ideea e următoarea: după transferul pozelor de pe Android cu aplicația dedicată Apple și instalarea aplicațiilor esențiale, ajunsesem să am undeva la 33GB ocupați – 8GB de sistemul de operare, vreo 4 GB de poze și restul de aplicații și datele asociate.

Între timp, doar prin folosirea aplicațiilor de pe iPhone și fără să adaug prea multe poze (sub 500BM) în galerie, am ajuns la peste 40GB ocupați din cei 64GB disponibili. Mai dubios este că Files îmi spune că mai am doar 15GB liberi, ca spațiu de folosire. Am văzut că secțiunea Other din iPhone Storage începe să crească – inițial era la 1,2 GB, acum este aproape de 8GB.

Totodată, dacă încep să editez ceva filme sau mă joc cu drona, spațiu liber dispare vertiginos.

Recunosc că niciodată până acum nu mi-am pus problema spațiului liber de pe telefon, mereu eram la o distanță confortabilă de 100+GB până la ocuparea completă.

Spațiul ocupat de aplicații și poze pe un Huawei P40 Pro 5G, într-o utilizare normală. Cu mențiunea că peste 30GB sunt ocupați de sistemul de operare Android!

În aceste condiții mi-a răsărit în minte întrebarea ”Merită să iei iPhone 12 de 128/256GB în locul versiunii de 64GB?” la care inițial am răspuns că NU, nu merită. Acum, pot să spun în continuare că nu merită diferența de bani, însă dacă vrei să și folosești telefonul și la altceva în afară de social media și poze, ar fi bine să dai banii aia în plus pentru că altfel o să te trezești fără spațiu și nu prea ai opțiuni.

Cine are abonament Office 365, Google Photos sau iCloud, are alternativă încărcării automate a pozelor în cloud și în felul acesta să nu își bată capul cu păstrarea amintirilor. Însă dacă și folosește aplicații pe iPhone, salvarea în cloud nu ajută.

Și atunci singura opțiune pe care o ai la dispoziție este să te asiguri de la bun început că ai suficient spațiu de stocare – minim 128GB. Cei 200 EUR pe care îi dai înseamnă cam 50EUR pe fiecare dintre cei 4 ani în care probabil vei folosi telefonul.

Merită? În continuare spun că nu, dar nu ai de ales …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep