HomeFeaturedFocusCinci motive PRO laptop-ul Huawei MateBook D 15 2021 (Core i5 10th...

Cinci motive PRO laptop-ul Huawei MateBook D 15 2021 (Core i5 10th Generation)

DSC_5876

Zilele acestea am avut ocazia să testez noul laptop Huawei MateBook D 15 (Core i5 10th Generation), varianta 2021 și vă dau cinci motive pentru care merită să îl achiziționați.

Pentru toți cei ce sunt în căutarea unui laptop ușor, care merge foarte bine cu Windows 10 și suficient de bine echipat încât să nu trebuiască să vă gândiți la un upgrade în următorii 4-5 ani, atunci Huawei MateBook D 15, modelul 2021 cu Intel Core i5 10th Generation are câteva puncte cheie care îl recomandă.

Specificații tehnice Huawei MateBook D15 2021

RAM (GB) 15
Stocare SSD (GB) 512
Lățime x Adâncime x Înălțime (mm) 357.8 x 229.9 x 16.9
Greutate (kg) 1.56
Diagonală display (inci) 15.6 inci
Rezoluție (pixeli) 1920 x 1080
Unghi vizualizare (grade) 178
CPU Intel Core i5-1135G7 10 Gen
GPU Intel Iris Xe Graphics
Baterie (Wh) 42
WiFi IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax,160 MHz
2,4 GHz și 5 GHz
2 x 2 MIMO
WPA / WPA2 / WPA3
Bluetooth 5.1
Porturi USB 3.2 Gen1 x 1

USB 2.0 x 2

USB-C x 1

HDMI x 1

3,5 mm căști și microfon mufă 2-in-1 x 1

Senzor de amprentă Da

Haideți să vedem despre ce este vorba:

1. 16GB + 512 GB SSD

Primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere vizavi de Huawei MateBook D15 2021 este faptul că vine în configurația standard cu o combinație de 16GB RAM și 512GB pentru stocare, specificații ce vă sunt mai mult decât suficiente pentru folosirea de tip office, multimedia și chiar pentru development. În felul acesta nu o să trebuiască să vă faceți probleme vizavi de capacitatea de stocare sau de modul în care va funcționa Windows-ul pe acest laptop.

DSC_5871

2. Aspect simplu, compact

DSC_5873

Cosntrucția laptop-ului Huawei MateBook D15 2021 este una simplă, compactă, lucru ce îl face ușor de folosit și de cărat – apropo de treaba asta, deși vorbim despre un laptop cu diagonala display-ului de 15.6 inci, acesta cântărește doar 1.56 kg. Cu o astfel de greutate poate fi oricând un înlocuitor mult mai ieftin pentru un ultrabook.

Carcasa este din aluminiu, de culoare gri, rezistentă la șocuri. Observați că tastatura este una completă, iar touchpad-ul generos permite folosirea laptop-ului fără să fie nevoie de atașarea unui maus.

3. Conectică: HDMI, 3USB și un USB Type-C, senzor de amprentă și Wi-Fi 6

DSC_5874

Vizavi de elementele de conectivitate, Hauwei MateBook D15 2021 stă bine: vine cu 2 porturi USB 2.0, unul USB 3.2 plus unul HDMI pentru conectarea unui display extern, iar pentru încărcare folosește un port USB Type-C, care oferă și opțiunea de legare directă către smartphone-urile de generație nouă.

Mi-a plăcut foarte mult să văd că laptop-ul este dotat cu un senzor de amprentă (care este foarte rapid), pus direct peste butonul de pornire/oprire în așa fel încât atunci când vreți să scoateți laptop-ul din standby, deblocarea și autentificarea se face aproape instant.

DSC_5879

Și să nu uit, Huawei MateBook D15 2021 are modul Wi-Fi 6, fiind unul dintre puținele laptop-uri din gama sa de preț ce vine cu această nouă tehnologie.

4. Performanță decentă

Evident că unul dintre cele mai importante lucruri pe care utilizatorii le caută la un laptop este performanța. În condițiile în care Hauwei MateBook D15 2021 vine cu un procesor Core i5 din generația a 10-a și 16GB RAM, performanța sa este excelentă pentru lucrul office, folosirea în zona multimedia și chiar development (am lucrat puțin la un proiect în Visual Studio 2019 Community Edition și pot să vă spun că merge fără niciun fel de probleme).

DSC_5885

Am fost curios să rulez niște teste (pe modul standard de optimizare a bateriei din Windows 10 Insider Preview) și am avut niște rezultate interesante.

În benchmark-ul PassMark am obținut 4071.7 puncte, o valoare bună pentru procesorul Intel Core i5-1135G7 10 Gen.

Geekbench5

Pentru Geekbench 5: 1312 puncte pentru Single-Core și 4483 Multi-Core.

Geekbench5_results-openclGeekbench5_results

Am trecut apoi prin benchmark-ul de grafică Cinebench: 4259 puncte pentru CPU (Multi core) și 1317 puncte în CPU Single, o performanță bună în comparație cu alte sisteme cu configurații similare.

cinebench

Și am mai vrut să văd cum se descurcă sistemul la redarea unui material 4K de pe YouTube: puteți vedea că procesorul stă undeva la 23% ocupare, ceea ce este foarte bine.

YouTube4K

Lasând la o parte informațiile de mai sus, trebuie să știți ce înseamnă ele. În primul rând Windows-ul zboară pe această configurație: timpul de pornire este de sub 30 de secunde, aplicațiile se deschid instant, partea de multitasking merge foarte bine.

Nu veți avea niciun fel de problemă să rulați orice fel de conținut multimedia și probabil că se va descurca și cu ceva jocuri. iar dincolo de asta, laptop-ul este foarte silențios, nici atunci când rula benchmark-urile și procesorul rula la capacitate maximă, nu se auzea ventilatorul – Hauwei folosește o tehnologia Shark, cu un ventilator extrem de subțire (0.2 mm) ce nu face zgomot mult.

5. Display Full HD, de 250 de niți

Huawei MateBook D15 2021 vine cu un display IPS de 15.6 inci, care are doar o rezoluție Full HD  de 1920 x 1080 pixeli. Din specificațiile tehnice am văzut că luminozitatea este de 250 de niți, foarte bună pentru folosirea în interior. Laptop-ul poate fi folosit și în exterior, iar dacă nu țineți ecranul direct în soare, informația este ușor de citit. Mi-ar fi plăcut să văd că Hauwei MateBook D15 2021 are și suport anti-glare.

Alt aspect important, display-ul are margini foarte subțiri, motiv pentru care Huawei a schimbat poziționarea camerei web și a pus-o în tastatură.

Atunci când Huawei a lansat acest model în România, citeam că este certificat Low Blue Light de TUV – cu alte cuvinte, atunci când se activează modul Eye Comfort, efectele de afișare ale elementului de testare sunt conforme cu un set de standarde cu lumină albastră slabă aprobate de TÜV Rheinland (efectele de ajustare a temperaturii culorii nu sunt incluse în test). Efectele efective de filtrare a luminii albastre pot varia în funcție de lungimile de undă prezente.

EXTRA: cameră web ascunsă în tastatură și sunet excelent

Sunt alte două lucruri pe care este important să le cunoașteți: deși nu se vede de la început laptop-ul Hauwei MateBook D15 2021 are o cameră web HD, ascunsă într-una din taste, lucru ce are două avantaje. Primul, este posibilă folosirea unei margini minimale pentru display și al doilea, poate mult mai important, ascunderea camerei în tastatură asigură și un grad ridicat de securitate, pornirea involuntară a camerei este foarte ușor de detectat.

webcam

Ultimul lucru pe care vreau să vi-l mai spun despre Huawei MateBook D15 2021 este că sunetul oferit este unul surprinzător de bun pentru un laptop atât de subțire. Este folosit un sistem Realtek, al căror algoritmi audio personalizati oferă sunet surround curat.

Concluzie

Dincolo de toate aspectele de mai sus, MateBook D15 2021 mai are câteva atu-uri pentru utilizatorii altor produse Huawei. Vorbesc despre integrarea Huawei Share cu PC Manager 11.0 (sau o versiune ulterioară) cu driverele corespunzătoare instalate și telefoanele Huawei care suportă NFC și rulează EMUI 11.0 (sau o versiune ulterioară). Asta înseamnă că ecranul smartphone-ului se poate partaja rapid pe display-ul laptop-ului, iar ratele de transfer wireless a fișierelor de pe telefon pe laptop sunt foarte mari. Totodată, MateBook D15 2021 închis poate încărca wireless invers un HUAWEI Mate 40, P40 sau un telefon din seria P30.

Nu în ultimul rând, există implementat un shortcut ce activează Modul Turbo (dezactivat implicit) care aduce un spor important de viteză CPU și GPU pentru situațiile în care e nevoie de putere mai mare de procesare.

Autonomia laptop-ului în utilizarea în modul browsing cu setarea standard de performanță și luminozitatea ecranului peste jumătate, poate ajunge până la 4 ore și cam aceiași pentru partea de multimedia. Este o autonomie bunicică, deși sunt sigur că ne dorim cu toții mai mult de la un laptop din această categorie.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că laptop-ul nu are adaptoare (cititor de carduri și/sau ethernet) livrate standard în cutie, iar sistemul de operare este (doar) Windows 10 Home, evident cu licență.

Cam astea sunt lucrurile importante pe care cred eu că trebuie să le știți despre acest laptop. Iar dacă mai puneți la socoteală și faptul că are un preț interesant (3800 de LEI), veți avea imaginea completă. În acest moment este o variantă ce trebuie neapărat luată în seamă!

Informații: Huawei

Preț: 3800 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Consider ca trebuie sa fac un comentariu la produsul Laptop Huawei MateBook D15. După 2 ani și jumătate e utilizare laptopul a picat. Dus la service Huawei constatarea a fost următoarea. Placa e baza, placa video și acumulator de înlocuit. Preț reparație 70% din prețul unuia nou.
    Nu recomand achiziția acestui produs deoarece după 2 ani e posibil sa va lase.

    • Imi pare rau sa aud asta. Din pacate se mai intampla ca anumite produse sa aiba probleme (ex: dupa 35k km, masina mea de 2 ani a ramas fara AC pentru ca un sistem de dezumidificare s-a stricat si pentru reparatie a fost nevoie de desfacerea bordului. si nu am mai vazut ca alte modele din aceiasi serie sa aiba probleme similare).

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep