HomeFeaturedFocusCateva impresii despre Motorola Moto G50

Cateva impresii despre Motorola Moto G50

Moto G50

Moto G50 de la Motorola este fără urmă de îndoială unul dintre cele mai accesibile terminale 5G de pe piața din România. Un telefon care se adresează deopotrivă celor care doresc suport pentru noile viteze de transfer 5G la un preț cât mai mic, dar și celor care vor să maximizeze investiția într-un smartphone atunci când este vorba despre un buget limitat.

Încearcă să pună pe masă și alte argumente în raport cu competitorii săi direcți. Și, pe alocuri, chiar reușește să le ia acestora fața. În folosesc de ceva vreme și o să încerc în cele ce urmează să abordez pe scurt care sunt plusurile și care sunt minusurile sale, în încercarea a a-i ajuta pe cei care încă sunt indeciși să își formeze o opinie.

Înainte de a trece la analiza diferitelor aspecte legate de dispozitivul nostru, trebuie să aruncăm o privire asupra configurației sale. Asta și pentru a-l putea plasa în categoria corectă și a putea identifica în mod corect cu cine se luptă acest terminal pe piața locală.

Specificații tehnice Moto G50

Așadar, lista completă cu specificații tehnice pentru Motorola Moto G50.

  • Ecran: IPS LCD
  • Diagonală: 6,5 inchi
  • Rezoluție: HD+ (1600 x 720 pixeli)
  • Aspect ratio: 20:9
  • Denistate: 269 ppi
  • Rată de refresh: 90 Hz
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 480G
  • Procesor: octa-core (2 x 2.0 GHz Kryo 460 + 6 x 1.8 GHz Kryo 460)
  • GPU: Adreno 619
  • Memorie RAM: 4 GB
  • Memorie internă: 64 GB
  • Slot microSD: da, de tip hibrid
  • Sistem de operare: Android 11
  • Cameră foto principală: trei camera (48 MP, f/1.7, 26mm wide, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF + 5 MP, f/2.4, macro, 1/5.0″, 1.12µm + 2 MP, f/2.4, depth)
  • Cameră foto frontală: 13 MP, f/2.2, wide, 1/3.1″, 1.12µm
  • Cititor de amprentă digitală: da, plasat pe spate
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Viteză de încărcare: 15W
  • Dual-SIM: da, hibrid
  • Altele: USB Type-C 2.0, radio FM
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă plastic (water-repellent design)
  • Dimensiuni: 164.9 x 74.9 x 9 mm
  • Greutate: 192 g
  • Culori: Steel Gray, Aqua Green

Vedem o configurație decentă, care în mod clar nu și-a propus să impresioneze prin performanțe. Pare capabilă să facă față cerințelor unui utilizator mediu de Android fără prea mari probleme, dar cam atât.

Specificațiile relativ modeste, în combinație cu un acumulator peste medie, ar trebui să genereze o autonomie mai mult decât îndestulătoare. De fapt vom vedea în cele ce urmează că aceasta este unul dintre marile plusuri ale lui Moto G50.

Trebuie menționat că există și o versiune cu memorie internă ceva mai generoasă, de 128 GB, însă pe cea de 64 GB am testat-o noi. În varianta de culoare albastru închis (Steel Gray).

Preț de achiziție

Acum, că avem lista cu specificațiile tehnice ale unui dispozitiv, prima întrebare care se ridică este legată de prețul cerut. Ei bine, Moto G50 poate fi găsit pe eMAG.ro cu 949 lei. Un preț destul de bun, aș spune eu, care pare să fie unul promoțional.

Spun asta pentru că în oferta Orange, telefonul la preț întreg costă puțin peste 1200 lei. Aceeași configurație, cu doar 64 GB de memorie internă. Evident, poate fi achiziționat și cu 715 lei la încheierea unui contract pe doi ani pentru abonamentul Smart 15. Sau, la prelungirea unui abonament deja existent (tot pe doi ani de zile), poate fi achiziționat în rate, cu doar 29,98 lei pe lună.

Un aspect care trebuie avut în vedere atunci când analizăm prețul acestui smartphone este faptul că în pachetul standard se găsește și o husă de protecție din silicon transparent. Un accesoriu pentru care nu va mai fi nevoie să cheltuim în plus. Puțini producător, mai ales dintre cei consacrați, au acest obicei.

Performanțe

Avem specificațiile tehnice, este normal să ne intereseze și ce performanțe generează acestea. Cel mai bun răspuns la această întrebare cred că îl oferă aplicațiile de benchmark. Nu de alta, dar în ceea ce privește utilizarea cotidiană, nu am întâmpinat mari probleme din partea lui Moto G50. L-am folosit și pentru browsing, social media, mail și chiar și pentru redarea unor stream-uri video.

Nu s-a încins, nu s-a oprit, nu s-a blocat și nu s-a resetat. A avut vreo două momente de ezitare, în care a părut că se agață/blochează, dar pe care le-a depășit după 3-4 secunde.

Unul dintre aceste momente a fost în AnTuTu Benchmark. Din anumite motive, nu a putut rula testul de procesor grafic. Vedeți în capturile de ecran de mai jos scorul rezultat din restul testelor.

În Geekbench 5 însă, aceste probleme nu au mai apărut. Iar rezultatele pot fi văzute mai jos.

Testul de performanță din PC Mark a livrat scorul de mai jos.

În cele din urmă am rulat și câteva teste din suita GFXBench, pentru care vedeți în capturile de ecran de mai jos rezultatele.

Autonomia

Tot în zona de performanțe intră și autonomia unui dispozitiv, dar o tratăm separat. În utilizarea cotidiană (descrisă mai sus), Moto G50 nu are probleme din punctul de vedere al autonomiei. Depășește lejer bariera psihologică a unei zile de utilizare. Chiar și a doua zi după încărcare este acoperită fără probleme. Nu știu ce ar putea să își mai dorească un utilizator de smartphone din acest punct de vedere.

Autonomia remarcabilă se reflectă oareșcum și în testul de baterie din PC Mark. În sensul că nu am reușit să îl finalizez, deși l-am reluat încă o dată. Din motive care nu îmi sunt foarte clare, acesta dă o eroare când trecea peste 17 ore. Probabil că era momentul în care ar fi trebuit să fie finalizat, dar nu afișa rezultatul și aplicația de benchmark se bloca. O să iau drept referință acest rezultat, atins de două ori în acest test. De fiecare dată acumulatorul rămânea la 15%.

Software

Moto G50 vine cu cea mai recentă versiune de Android 11. Iar interfața proprietară modifică foarte puțin versiunea stock. Bloatware-ul este aproape inexistent, iar interfața este aerisită și prietenoasă. O chestie care mi-a plăcut mereu la telefoanele Motorola. Și pe care o consider o altă bilă albă pentru acest smartphone.

În plus, așa cum se poate vedea mai sus, update-urile vin destul de frecvent. Securitatea dispozitivului este ținută la zi. Ultimul update, pe care îl și vedeți în screenshot-uri, care aduce nivelul de securitate la 1 mai 2021, a venit la o zi sau două distanță de cel similar pentru un Galaxy S21+.

Construcție

Pe partea de construcție nu o să insist prea mult, pentru că aici aprecierile sunt subiective. O să spun doar că Motorola Moto G50 lasă impresia unui dispozitiv bine construit, solid, bine închegat. Îmi place culoarea sa, dar nu îmi place textura glossy (lucioasă) de pe spate. Am văzut texturi mate mai interesante la alte telefoane ale companiei. Din nou, aprecierea este una personală.

Tot la capitolul reproșuri aș putea să pun și marginile destul de proeminente ale ecranului. Ușor deranjante mai ales în zona notch-ului în formă de picătură din partea de sus.

Consider și că un cititor de amprentă digitală plasat lateral ar fi fost mai de efect. Plasarea lui pe spate pare să fie o trăsătură învechită, iar percepția riscă să se extrapoleze asupra întregului dispozitiv.

Camera

Motorola nu a excelat cu performanțele camerelor foto pe segmentele mid-range și mai ales entry-level. Iar vremea nu a excelat niciodată în Brașov în perioada aceasta a anului. Doi factori care m-au determinat (m-au forțat) să nu testez și camera foto. Impresia a fost, la nivel de combinație de senzori, că s-a dorit un comportament decent din acest punct de vedere. Și sunt convins că el a fost obținut fără probleme.

Când afară este întunecat ca în timpul unei eclipse de soare, plouă de rupe și mai este și frig, nu îți vine să ieși afară. Stai închis în birou, ronțăi toate prostiile, bei Pepsi și te uiți mai mult în softul camerei foto, care pare ofertant pentru unul care vrea să se joace cu tot felul de efecte.

Și pentru că nu puteam să nu pun două poze, cam asta a ieșit pe fugă, înainte să vină curierul să ridice coletul cu Moto G50.

Ultimele trei poze (cele cu sticla de Pepsi) sunt realizate în modul Auto, modul Portet si respectiv modul Spot Color.

Concluziile

Moto G50 de la Motorola este un telefon care propune un raport preț/specificații corect. Iar atunci când comparăm acest raport cu alte oferte existente pe piața din România, trebuie să avem în vedere și suportul pentru rețelele 5G pe care îl oferă. Așa că, per ansamblu, ecuația pare una câștigătoare.

Desigur, apare și aspectul subiectiv. Legat de impresia fizică pe care dispozitivul o lasă asupra fiecărui utilizator în parte. Așa că sfatul meu este, la fel ca întotdeauna, să încercați să interacționați cu el (showroom-urile Orange pot fi locuri unde acest lucru este posibil) înainte de a lua o decizie finală.

Dacă este trecută și această barieră, atunci puteți avea certitudinea că bugetul alocat este cheltuit într-un mod eficient.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep