HomeMobileAndroidHuawei MatePad 11 (2021): o tableta surprinzatoare intr-un pachet foarte ok

Huawei MatePad 11 (2021): o tableta surprinzatoare intr-un pachet foarte ok

DSC_6301

Am testat noua tabletă Huawei MatePad 11 (2021) cu HarmonyOS 2.0 împreună cu M-Pencil și tastatura magnetică și mi-a plăcut combinația. În cele ce urmează o să vă spun de ce.

Mereu am spus că nu trebuie să judeci un produs doar prin prisma specificațiilor tehnice, înainte de a-ți forma o părere ar fi bine să îl vezi, să îl pipăi și să îl foloseși puțin. Treaba asta e foarte adevărată și în cazul tabletei MatePad 11 (2021) a Huawei, în combinație cu tastatura magentică și stylus-ul M-Pencil: rezultatul este mai mult decât suma componentelor.

Nu sunt fanul tabletelor Android pentru simplul motiv că sistemul de operare Google nu este gândit pentru utilizarea pe tablete și foarte multe dintre aplicațiile principale au probleme majore în afișarea pe ecranul unei tablete. Dincolo de asta, producătorii întârzie nepermis de mult lansarea de update-uri care să repare problemele (dese) de securitate Android, motiv pentru care marea majoritate a tabletelor Android ajung (mai devreme sau mai târziu) să aibă probleme de funcționare fix din acest motiv.

Pe de altă parte, lumea Android pe tabletă este infinit mai vastă în opțiuni decât cea iOS (nu mă refer la experiența de utilizare, design-ul sistemului de operare sau performanța), oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a face mult mai multe cu ea, aș îndrăzni să spun că e aproape de utilizarea normală a unui PC (uneori chiar și pentru jocuri) și de asta MatePad 11 (2021) în combinație cu tastatura magnetică (ce are rol și de husă) este o soluție pe care trebuie neapărat să o aveți în vedere.

Tableta, instrumentul ideal de joacă/invățare pentru copii

DSC_6328

După ce mă joc cu produsele pe care le testez am bunul obicei de a le oferi și copiilor mei pentru a primi o părere din prisma unui elev/adolescent, obișnuit cu tehnologia. Mi s-a părut că trebuie neapărat să fac asta cu MatePad 11 (2021) din două motive extrem de importante: schimbarea atitudinii copiilor față de dispozitivele smart (telefon/tabletă) în contextul în care pandemia i-a forțat să le vadă nu doar ca pe niște instrumente de joacă, dar și ca pe unele de învățare. Iar apoi, faptul că noi folosim exclusiv iPad-uri …

Surpriza a fost că nu au avut niciun fel de problemă de a se acomoda cu MatePad 11 (2021) și mai mult decât atât, s-au bucurat de opțiunea de folosi stylus-ul M-Pencil pentru a-și putea pune în valoare imaginația, prin desene virtuale. Foarte important, intervenția mea în acest proces a fost minimă, rezumându-se doar la conectarea tastaturii și a M-Pencil, pentru care nici nu trebuie să faci altceva decât să le atingi de tabletă și să accepți mesajele de conectare.

De aici încolo s-au descurcat singuri, instalâdu-și aplicații din magazinul Huawei AppGallery sau cu ajutorul Petal Search.

Screenshot_20210807_102152_com.huawei.android.launcher

MatePad 11 (2021) este o tabletă care folosește sistemul de operare proprietar HarmonyOS 2.0, construit pe o versiune deschisă de Android plus skin-ul EMUI. Asta înseamnă că orice aplicație Android ce poate fi descărcată direct din magazinul AppGallery sau e disponibilă via Petal Search (din Apk Pure cel mai probabil) va funcționa, atâta vreme cât nu are nevoie de serviciile Google.

Prin urmare cam orice funcționează – inclusiv YouTube (vă recomand să folosiți YouTube Vanced pentru că scăpați și de reclame!) sau Google Maps, cu o viteză foarte bună. Am avut nevoie de Chrome ca să mă pot conecta pe Google Docs (cu browser-ul standard Huawei nu puteți face asta) și apoi am folosit WPS Office (preinstalată pe tabletă) pentru a edita documentele, operație care merge fără probleme – spun asta celor ce se gândesc că vor fi probleme pentru folosirea tabletei la școală, în condițiile în care se folosește exclusiv platforma Google – aplicațiile dedicate nu pot fi instalate, merge însă bine conectarea prin browser.

Mai jos vedeți un document Word deschis și editat cu tastatura magnetică în WPS Office.

DSC_6302

Fiind utilizator al suitei Microsoft Office, mi-a fost mai simplu să descarc pachetul din AppGallery, să îmi conectez contul Office 365 și să am Word, PowerPoint, Excel și OneNote cu aplicație dedicată. Merg excelent, inclusiv cu stylus și mi se pare că experiența e mai apropiată de cea a unui PC.

De ce vă spun toate astea? Pentru că MediaPad 11 (2021) în pachetul cu tastatura magnetică și M-Pencil sunt o soluție mai bună pentru școala de acasă decât un laptop/PC ieftin. Editarea de text (Word), folosirea foilor de calcul tabelar (Excel), crearea de prezentări (PowerPoint) sau luarea de notițe (OneNote) merg foarte bine, indiferent dacă folosiți pahectul Microsoft Office sau aplicația WPS Office.

DSC_6331

Dincolo de asta mai vine un aspect: tableta poate fi folosită și pe post de eBook reader, HarmonyOS 2.0 oferind în acest sens câteva opțiuni de optimizare a afișării, în așa fel încât să nu deranjeze la ochi. Orice fel de document în format electronic poate fi deschis fie cu aplicația Book (preinstalată), fie cu o alta disponibilă în AppGallery sau via Petal Search.

Screenshot_20210813_122052_com.android.settings

Practic, combinația tabletă, tastură magnetică și M-Pencil rezolvă atât problema legată de scrierea/editarea de documente cât și partea de suport pentru citit cărți în format electronic.

DSC_6326DSC_6327

Și mai vreau să adaug și zona multimedia: difuzoarele de pe MatePad 11 (2021) în număr de patru, în combinație cu sistemul de sunet optimizat de Harman Kardon au sunet puternic și clar. Nu cred că am mai avut ocazia să aud așa ceva pe o tabletă Android, chestia asta m-a cucerit de cum am dat drumul la niște materiale audio de pe YouTube.

DSC_6320

Nu mai vorbesc de partea de filme, unde redarea în format Full HD nu este o problemă, performanța tabletei fiind mai mult decât suficientă pentru așa ceva.

Celelalte lucruri pe care le poți face pe tabletă – adică browsing, comunicarea audio/video (Skype/Whatsapp) nu ridică niciun fel de problemă, cum de altfel nu ridică pe nicio altă tabletă Android de generație nouă.

Configurația hardware

DSC_6325

MatePad 11 (2021) este o tabletă Android (HarmonyOS 2.0) construită în jurul unui cipset Snapdragon 865 5G, cu un CPU Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585) și un GPU Adreno 650, cu 6GB și 128GB pentru stocare (modelul pe care l-am testat eu) și un display IPS LCD de 10.95 inci, rată de refesh la 120Hz.

Vreau să vorbesc prima dată despre display: zona de 11 inci mi se pare mai adecvată folosirii pentru citit/lucru decât variantele de 7,8, 9 inci. Ecranul este ceva mai mare, putem avea mai multă informație și mai clară – MatePad 11 (2021) are o rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, cu un raport bun de 16:10, foarte ok pentru această diagonală. Culorile sunt vii, cu un alb și negru bine definit, strălucirea în general bună, mai puțin în soare puternic unde s-ar putea să aveți ceva probleme în ciuda opțiunilor software de optimizare a afișării.

DSC_6329

Chiar și lângă un iPad 11, display-ul lui MatePad 11 (2021) face o figură foarte bună.

Tableta MatePad 11 (2021) are un design simplu, cu margini rotunjite și o carcasă clasică din aluminiu. Display-ul are margini măricele, după cum puteți vedea și în imaginea de mai sus.

DSC_6314

Îmi place că este subțire – doar 7.3 mm – aproape cât grosimea lui Huawei P40 Pro, iar marginile curbate permit o prindere bună. Tableta are și un sistem dual de camere foto – cea principală e de 13MP, cea selfie de 8MP cu f/2.0, suficient de luminoasă pentru folosirea în apelurile video.

Din punct de vedere al conectivității, MatePad 11 (2021) folosește Bluetooh 5.1, A2DP și LE prin care se leagă M-Pencil și tastatura magnetică, are Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band inclusiv suport WiFi 6, Wi-Fi Direct, hotspot plus o colecție clasică de senzori: Ambient light sensor, E – Compass, Giroscop, Hall Effect sensor, Senzor gravitational.

Bateria este una de Li-Po cu o capacitate de 7250 mAh și suport fast charging 22.5W, reverse charging 5W, cu timpi rezonabili de încărcare (aproximativ 3 ore pentru 10-100%).

Toate cele de mai sus sunt combinate într-un produs care cântărește 485 g.

Performanță, autonomie

V-am spus deja că tableta are o viteză foarte bună, HarmonyOS 2.0 se mișcă excelent, adică exact așa cum ar trebui să se miște orice tabletă Android. Nu am avut probleme în rularea aplicațiilor, nu există întârzieri la trecerea de la o aplicație la alta. Asta a fost a doua surpriză plăcută: HarmonyOS 2.0 merge bine, chestie care îmi spune ceea ce știam de multă vreme: că toate serviciile Google dintr-un Android cu GMS reduc semnificativ performanța. Și poate mult mai important, e tot Android, chiar dacă open. Dacă nu te blochezi în lipsa integrării serviciilor Google, HarmonyOS 2.0 e același Android pe care îl cunoști, cu câteva elemente noi pe partea de setări. Ai aceleași aplicații, aceleași widget-uri, aceleași elemente de configurare.

Screenshot_20210813_122126_com.huawei.android.hwouc

MatePad 11 (2021) vine pe de altă parte cu serviciile Huawei Mobile Services (alternativa Huawei pentru GMS) ce vor să ofere dezvoltatorilor de aplicații cam același lucru pe care îl oferă și GMS, inclusiv suport pentru zona de AI – avem Huawei Assistant ce poate fi activat și folosit, chestie care activează asistentul Celia, printre altele cu suport pentru recunoașterea comenzilor vocale.

Screenshot_20210813_122107_com.huawei.hiassistantoversea

Cu bateria sa de 7250 mAh și tastatura magentică și M-Pencil conectate permanent, MatePad 11 (2021) are o autonomie de vreo 5 ore pe redare multimedia de pe YouTube (Full HD) și strălucirea la maxim.

Benchmark-ul de baterie Work 3 al PC Mark mi-a arătat aproape 21 de ore de la 100% la 20%, o valoare foarte bună.

Screenshot_20210810_160514_com.android.keyguard

Atât cât au stresat tableta, copii s-au putut bucura de ea cam trei zile până să trebuiască să fie reîncărcată.

Legat de viteză, MatePad 11 (2021) obține un scor de 625881 puncte în AnTuTu și 9683 de puncte în PC Mark Work 3. Nu e rău, fiind în zona performanțelor asociate cipset-ului Snapdragon 865.

Screenshot_20210809_200900_com.antutu.ABenchMarkScreenshot_20210810_175642_com.android.keyguard

Accesorii: tastatură și M-Pencil

DSC_6303

După cum am spus deja de la început, experiența de folosire MatePad 11 (2021) primește un plus semnificativ în urma combinării tasturii metalice și a stylus-ului M-Pencil.

Tastatura este una ușoară și se prinde magnetic de partea din spate a tabletei. De cele mai multe ori stă ferm, recomand totuși mare atenție în manevrare pentru că de câteva ori mi s-a desprins și eram aproape să scap tableta. Marele plus este că această tastatură cu un exterior ce seamănă cu un material textil are și funcție de husă – practic nu mai dați banii și pe o învelitoare cu care să protejați carcasa și display-ul.

DSC_6304

Se conectează cu tableta prin Bluetooth, legarea efectivă e facilitată de NFC iar încărcarea este wireless. Atâta vreme cât o folosiți mereu nu aveți de ce să vă faceți probleme legate de autonomie.

Avem o tastatură QWERTY completă, inclusiv cu suport pentru cursor, ale cărei taste au cursă mică și funcționează bine. Aș spune că sunt perfecte pentru elevi. Există două moduri în care tableta poate fi sprijinită de tastatură, cu două unghiuri diferite pentru display – unul mai drept, ideal pentru momentele în care vă uitați la filme și unul stil laptop, pentru situația în care lucrați.

Stylus-ul M-Pencil are un aspect simplu, cu un vârf de plastic. La rândul său se conectează tot prin Bluetooth cu NFC și se încarcă tot wireless. Îl lipiți de marginea superioară a tabletei și îl lăsați acolo până se încarcă. Prinderea este magnetică, doar că nu e foarte strânsă așa că sunt șanse să îl pierdeți dacă vă deplasați cu tableta – când faceți asta, depozitați-l altundeva.

Are o grosime similară cu cea a tabletei (7.3 mm) puțin mai mare decât un creion normal, e însă foarte ușor. Se ține bine în mână, în ciuda existenței unei deformări al cărei rol este să muleze M-Pencil perfect pe carcasa tabletei MatePad 11 (2021).

DSC_6330

Concluzie: MatePad 11 (2021) cu tastatură și M-Pencil sunt un pachet la care să vă uitați!

DSC_6323

Dacă sunteți în căutarea unei tablete pe care să o folosiți și pentru școala online (și din păcate cred că și în această toamnă o să avem parte de așa ceva), pachetul MatePad 11 (2021) plus tastatura magnetică și stylus-ul M-Pencil reprezintă o opțiune tentantă. Din câte am văzut, Huawei are o promoție la 1999 LEI pentru acest pachet, un preț bun pentru experiența oferită. Dincolo de faptul că anumite servicii Google nu vor funcționa, MatePad 11 (2021) este o tabletă clasică, ce are un display foarte bun și se mișcă foarte bine.

În combinație cu tastatura magnetică și M-Pencil este extinsă semnificativ experiența de lucru cu MatePad 11 (2021), fiind de un mare ajutor în cazul unui scenariu de școală online permițând crearea/editarea facilă de documente, apeluri video și luarea de notițe virtuale cu ajutorul stylus-ului.

Din punct de vedere hardware, pachetul este foarte atractiv și pe zona multimedia, citit în format electronic. Autonomia e bună, display-ul excelent.

Singurul neajuns (și probabil motivul de dispută) este legat de faptul că serviciile GMS (Play Store) nu sunt prezente. Poate fi o problemă pentru cei ce sunt legați de ecosistemul Google (cu toate că multe servicii funcționează din browser) și un mare avantaj pentru cei ce doresc să fugă de el și să beneficieze de o viteză superioară și posibilitatea de a folosi alte paltforme, magazinul de aplicații AppGallery oferind o gamă extinsă de aplicații. Sistemul de operare HarmonyOS 2.0 plus serviciile similare oferite de Huawei permit o folosire folosire normală a aplicațiilor Android și o viteză superioară.

Iar dacă mai aveți deja alte produse Huawei, MatePad 11 (2021) se integrează perfect cu ele, transferul de informații de pe un gadget pe altul sau a utilizării efective (apeluri, aplicații) fiind un proces extrem de simplu.

Informații: Huawei

Preț: 1999 pe HuaweiMobileStore

PRO

CONTRA

+ experiență foarte bună de lucru

+ Android rapid

+ WiFi 6

+ display bun

+ sunet de calitate

+ preț bun pentru pachet tastatură și M-Pencil

+ funcționează cu toate aplicațiile Android

– design minimalist

– lipsa serviciilor Google /Google Play Store

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep