HomeMobileAndroidStudiu: unul din trei romani s-a ingrasat in pandemie

Studiu: unul din trei romani s-a ingrasat in pandemie

Conform rezultatului unui studiu IPSOS, unul din trei români s-a îngrășat în pandemie și 64% cred că noile gadget-uri pot ajuta la crearea unui stil de viață mai sănătos.
Conform rezultatului unui studiu IPSOS, unul din trei români s-a îngrășat în pandemie și 64% cred că noile gadget-uri pot ajuta la crearea unui stil de viață mai sănătos.

Bănuiesc cu nu trebuie să luați informația asta dintr-un studiu, pentru că simițiti pe voi sau vedeți în jur, totuși o să vă spun că ” 37% dintre români declară că au luat în greutate de la începutul pandemiei până în prezent, iar media este de 7,4 kg, conform unui studiu realizat de Huawei Consumer BG împreună cu IPSOS  în 10 țări.

Nu e nimic nou sau spectaculos: cu mai puțină mobilitate, cu mai mult timp în fața televizorului și tentații multe la un clic distanță în aplicațiile pentru delivery, rezultatul era unul așteptat. Statistic însă situația e interesantă:

Conform studiului recent realizat de Huawei și IPSOS în România, Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, Serbia și Turcia, în ultimele 10 luni oamenilor le-a fost destul de greu să se mențină în formă. Motivele sunt numeroase, majoritatea asociate cu statul mai mult acasă și mișcare mai puțină. De exemplu, 58% dintre români petrec mai mult timp în fața televizorului sau a computerului, 34% și-au restrâns activitatea fizică sau au renunțat de tot la aceasta, în timp ce 36% au început să mănânce mai mult. Acestea ar putea fi unele dintre motivele pentru care, în medie, 37% dintre români spun că greutatea lor corporală a crescut în ultimul timp. De asemenea, printre factorii care ar fi putut avea un impact asupra stării fizice generale sunt tulburările de somn și nivelul ridicat de stres, ambele crescând semnificativ în ultimele luni.”

Acum întrebarea este: ”ce facem ca să ieșim din starea asta?”. Răspunsul simplu ar fi să nu mai mâncăm atâta și să ne apucăm (și mă includ și pe mine aici) de sport. Un răspuns puțin mai extins ar spune că da, cu toții ne dorim să avem o formă fizică mai bună și în general un nivel de sănătate mai bun, iar pentru asta am putea să folosim gadget-uri care să ne spună cum și ce să facem.

Într-o notă mai pozitivă, studiul arată că respondenții doresc să-și îmbunătățească starea fizică, în medie, rezultatul sondajului arătând că 63% dintre respondenții din cele 10 țări simt nevoia de a-și îmbunătăți sănătatea fizică. În acest sens, 46% intenționează să slăbească și 35% au de gând să-și cumpere un dispozitiv electronic (smartphone sau smartwatch) care să îi ajute în acest demers. Când vine vorba despre români, 40% din populație intenționează să facă mai mult sport și 42%  doresc să înceapă o activitate sportivă complet nouă, iar 51% doresc să piardă în greutate.”

Cei mai mulți dintre noi aleg să se orienteze către un dispozitiv smart de genul unui ceas sau a unei brățări de fitness în speranța că folosirea unui astfel de gadget va aduce rezultate pozitive. În mare e așa, dacă ne și ținem de sfaturile oferite și folosim dispozitive care au un grad ridicat de acuratețe. Oferta e largă, așa că fiți foarte atenți ce alegeți, pentru că am văzut multe soluții ieftine care de fapt nu făceau mai nimic.

Spre exemplu eu folosesc un ceas smart Huawei Watch 3 Pro pentru a măsura activitatea fizică și în mod special calitatea somnului, nivelul de stres, bătăile inimii și saturația de oxigen. HUAWEI WATCH 3 poate monitoriza și peste 100 de moduri de anternament cu care să poți obține rapid detalii despre eficiența activității fizice. Recunosc, în afară de bicicletă, hiking și înnot nu am apucat să testez – aștept iarna pentru că vreau să văd cum se descurcă și la schi. Pentru discipline atipice precum kendo, belly dance sau sepaktakraw (volei cu piciorul), ceasul va urmări toate progresele și măsurătorile de sănătate. După antrenament, datele importante cum ar fi ritmul cardiac, caloriile arse și alte statistici, pot fi verificate în aplicația HUAWEI Health.

Mai este însă ceva, extrem de important: din experiența ultimilor 6 ani în care am folosit brățări de fitness (Jawbone, Fitbit) și ceasuri smart (Huawei Watch) vă pot spune că simpla urmărire a numărului de pași nu e un indicator care să vă ajute să pierdeți în greutate. Pentru că atunci când vezi că ți-ai făcut numărul minim de pași sau minutele de antrenament ai pornirea să nu mai acorzi atenție și dietei.

Iar una fără cealaltă nu se poate.

Recomandarea mea este să vă luați un ceas smart/brățară de fitness pentru că e primul pas către o viață mai sănătoasă. După care urmează mișcarea și dieta.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep