HomeFeaturedFocusCum te protejezi de tepe pe OLX: tutorial in 5 pasi

Cum te protejezi de tepe pe OLX: tutorial in 5 pasi

Mare atenție: sunt mai multe înșelăciuni (țepe pe românește) derulate pe OLX și mulți utilizatori pierd bani. Dacă nu vrei să pățești la fel, citește ce am de spus mai jos!
Mare atenție: sunt mai multe înșelăciuni (țepe pe românește) derulate pe OLX și mulți utilizatori pierd bani. Dacă nu vrei să pățești la fel, citește ce am de spus mai jos!

Uitasem de poveștile cu țepele de pe OLX (tot mai frecvente în ultima vreme!) până nu am apucat să citesc o poveste relatată de Alex ”Jay” Bălan (de la care am împrumutat și imaginile din articol) despre acest subiect. Și mi-am adus aminte că și eu era să trec prin așa ceva, dar pentru că aveam garda ridicată, nici măcar nu am ajuns să interacționez cu infractorii.

Despre ce este vorba?

E o practică tot mai des întâlnită ca atunci când pui un anunț de vânzare pe OLX să te trezești asaltat de diverse mesaje (pe Whatsapp în special) de la diverși indivizi (sau individe) interesați să cumpere produsul. Nu ai de unde să știi care le sunt cu adevărat intențiile, dar poți ghici ce fel de indivizi sunt după cum te abordează.

În esență te iau direct că sunt interesați de produs și te cred pe cuvânt că nu are defecte. Mai mult, se oferă instant să plătească, printr-un sistem imaginar OLX, în care primești banii pe card.

Imagine via Jay.

Aici e momentul în care trebuie să ți se declanșeze mecanismul de protecție: cum îți dă X (să zicem Andreea), banii pe card?

Individul/individa își arată instant disponibilitatea de a te ajuta să încasezi repede banii și îți dă detalii despre cum intri în posesia banilor, trimițându-ți un link, pe care ar trebui să dai click și să îți bagi detaliile cardului și urmarea ar fi că intri în posesia banilor.

BUUUM! Semnal de alarmă! Cum adică să îți bagi tu detaliile cardului (CEL CARE PRIMEȘTE BANII) pentru ca individul să îți trimită banii? Mare atenție, nu există așa ceva – primești bani în cont, dacă cineva face un transfer. Pentru asta are nevoie de codul IBAN al contului, nu de detaliile de card!

Infractorul vrea doar să îți culeagă detaliile de card, pe care ulterior să le folosească unde dorește.

Discuție cu infractorul, via Alex Jay Bălan.

Pentru cine nu e atent și trece de aceste două etape, a treia va fi și mai greu de detectat: ești direcționat către un site unde ar trebui să introduci detaliile cardului, site ce este de obicei bine copiat după unul real.

În acest moment, dacă ai apucat să bagi detaliile de card, ai mai putea avea o șansă de protecție, dacă primești o notificare legată de acceptarea unei plăți, în aplicația de mobile banking. Unii se prind că ceva e în neregulă: adică în loc să primească bani, li se cer bani și pot anula tranzacția. Alții, nu și rămân fără bani.

Mai ales că infractorii au tupeu și trimit mesaje încurajând victima să accepte tranzacția, ca să își poată lua banii.

Cum te protejezi?

Bun. Acesta este scenariul cel mai des întâlnit, în care utilizatorii neinformați (și pentru asta nu există scuză!) cad victime scammerilor și ajung să piardă bani. Dar nu este singurul scenariu, mai sunt și altele, îmi aduc aminte doar de cel în care infractorul nu apelează la scamming ca să ia banii, dar vrea să fure produsul, prin trimiterea unui curier fictiv care dă asigurări că expeditorul va primi banii după ce coletul ajunge la destinație.

Cum ne protejăm pentru astfel de situații.

  1. NU DAȚI NICIODATĂ DATELE CARDULUI PENTRU A PRIMI BANI
    Procesul de încasare a banilor nu funcționează așa cum e descris de infractor: dacă cineva vrea să vă trimită bani în cont, trebuie să îi dați codul IBAN al contului, unic. Acesta identifică un cont real și poate fi tolosit DOAR PENTRU TRANSFER. Arată ceva de genul RO62ABNC1B31007593840000.
    Cu alte cuvinte: dacă cineva vrea să vă trimită bani, îi dați codul vostru IBAN și când vă vedeți banii în cont, dați produsul.
    Când primiți cereri de a trimite datele de card pentru ca X să vă dea banii în el, sau să validați cardul/contul, ignorați mesajul, ștergeți-l și blocați-l pe individ. Eventual puteți să vă adresați și Poliției pentru a-l prinde.
  2. NU DESCHIDEȚI LINK-URILE TRIMISE DE CEI CE VOR SĂ VĂ CUMPERE PRODUSUL
    Când vindeți un produs și cel ce se arată interesat de el vă trimite link-uri în care chipurile vrea să vă dea banii, ignorați din nou mesajul. Cel mai probabil e un link de phishing (vrea să vă fure datele de card) sau mai rău, poate fi ceva malware.
    Ștergeți-l, blocați respectivul cont.
  3. NU ACCEPTAȚI CA CEL CE CUMPĂRĂ SĂ FACĂ COMANDA PENTRU CURIER. O FACEȚI VOI!
    Și nu în ultimul rând, dacă ajungeți la un acord de vânzare, NU ACCEPTAȚI sub nicio formă ca individul să facă comanda pentru curier. O faceți numai voi și neapărat sunați la numerele de pe site-urile curierilor și nu la cele sugerate de cumpărător.
    În felul acesta evitați ca vreun alt infractor să se dea drept curier și să plece cu produsul vostru.
  4. FOLOSIȚI PLATA RAMBURS (cash) PRIN CURIER
    Cel mai simplu mod prin care puteți să vă primiți banii este să folosiți plata ramburs, prin curier. Vă costă, însă în felul acesta știți că primiți banii cash. Iar curierul se va asigura că predă produsul dvs numai după ce cumpărătorul a făcut plata.
  5. DACĂ PRIMIȚI MESAJE DE LA NUMERE DIN AFARA ROMÂNIEI, BLOCAȚI-LE
    Și nu în ultimul rând, folosiți-vă bunul simț. Dacă vedeți că primiți mesaje de la numere din afara României, puneți-vă întrebări legate de scopul celui ce vă contactează. Și blocați-l fără remușcări.

Și neapărat, citiți ce scrie OLX și care sunt regulile. NU LUAȚI DE BUNE mesajele trimise de terți legate de modalitățile de livrare și plată!

Sper ca sfaturile astea să vă ajute și să nu rămâneți fără bani în urma unor tranzacții pe OLX.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep