HomeMobileAndroid5 motive pentru care Samsung Galaxy S22 Ultra este cel mai bun...

5 motive pentru care Samsung Galaxy S22 Ultra este cel mai bun smartphone pentru productivitate

Pe fondul dispariției seriei Galaxy Note (smartphone-uri pe care le folosesc intens încă de la lansare) am analizat cu atenție oferta disponibilă pentru a încerca să găsesc o alternativă. Și în 2022 ea a venit (așa cum mă și așteptam) sub forma vârfului de gamă Galaxy S22, modelul Ultra.

Mă număr printre acei utilizatori pentru care smartphone-ul nu este doar un instrument pentru apeluri de voce/video, ci mult mai mult – este un înlocuitor de laptop pe care pot să mă bazez oricând pentru a-mi putea desfășura activitatea profesională, fie că este vorba despre lucrul la site sau development. Probabil că ați sesizat că revin constant cu mențiunea că pentru mine smartphone-ul este mai mult decât suma caracteristicilor sale hardware sau calitatea construcției, respectiv frumusețea design-ului. Am trecut de faza în care specificațiile tehnice mă dau pe spate: pentru mine contează utilitatea nu mesajele de marketing.

Când mă gândesc la cel mai bun smartphone vreau ca el să îmi ofere în primul rând fix acele caracteristici de care am nevoie pentru a putea comunica, lucra și consuma multimedia. Și abia pe urmă elemente conexe precum calitatea fotografiilor de zi sau de noapte sau sunetul.

Plecând de la aceste premise pot să afirm cu siguranță că pentru 2022, cel mai bun smartphone în zona de productivitate este Samsung Galaxy S22 Ultra, iar în cele ce urmează o să vă invit să descoperiți cinci motive pe care îmi bazez afirmația.

1. Evident, display-ul generos de 6.8 inci Edge QHD+

Oricum aș începe top-ul motivelor, excelentul display de pe Samsung Galaxy S22 Ultra este prioritar. Prima dată pentru că oferă o super rezoluție de 1440 x 3088 pixeli (cu o densitate de aproape 500 ppi), pe o diagonală de 6.8 inci, care acoperă în proporție de 90% suprafața din față a carcasei (vorbim despre o suprafață de 163.3 x 77.9 mm).

Datorită acestui lucru pe ecranul lui Galaxy S22 Ultra poate să fie afișată mai multă informație în aplicații de email, site-uri, social media, soluțiile de tip office sau clientul Remote Desktop (sau orice altceva mai folosim). Cu mai multă informație disponibilă îmi este mai simplu să citesc și să lucrez direct pe smartphone – uitați-vă numai cât de bine se poate folosi Outlook (sau GMAIL) în modul landscape.

Sunt momente în care vreau să pun rapid un articol pe site și pentru asta mă folosesc de smartphone ca să scriu, direct din clientul WordPress (care din păcate nu are cea mai bună interfață posibilă). Faptul că am un ecran mare îmi dă posibilitatea de a folosi fără probleme tastatura virtuală în acest scenariu.

Un al doilea beneficiu asociat display-ului de pe Samsung Galaxy S22 Ultra este că beneficiază o rată de refresh de 120 Hz și o strălucire maximă de 1750 niți, care îi oferă o afișare cursivă și un spor de lizibilitate în condiții de iluminare naturală puternică – cu alte cuvinte chiar și afară, în soare puternic, informația poate fi citită, prin urmare smartphone-ul devine utilizabil mereu.

Peste toate acestea mai adaug integrarea funcției split screen din Android 12 care face posibilă folosirea simultană a două aplicații, cu ferestre ale căror dimensiune se poate modifica după dorință. De când am reînceput să mă uit la Formula 1, apreciez și mai mult spațiul generos de pe ecranul lui S22 Ultra alături de facilitatea split screen (dacă nu știți cum se activează: intrați în Task Manager, apoi clic pe icon-ul de deasupra aplicației pe care vreți să o folosiți în split screen și alegeți opțiunea Open in split screen view) sau cea overlay (open in pop-up view).

2. Integrarea S Pen în carcasă

Am fost printre acei utilizatori dezamăgiți de decizia Samsung de a renunța la seria Galaxy Note, chiar dacă sunt de acord că a fost o direcție corectă în contexul actual. De aceea consider excelentă inițiativa de a face din vârful de gamă al seriei Galaxy S22 un Galaxy Note, dotat implicit cu S Pen. Până la urmă produsele Note erau construite pentru o nișă, dispusă să scoată din buzunar mai mulți bani tocmai pentru a beneficia de un set caracteristici speciale. Acestea se regăsesc la maxim în vârful de gamă Galaxy S22 Ultra: putere de procesare, display excelent, suficient spațiu de stocare și S Pen.

Mulți dintre voi m-au întrebat de ce țin morțiș de S Pen pe smartphone? La ce îl folosesc?

Până nu ajungi să îl folosești de câteva ori nu îi vezi utilitatea, asta e clar. Pot să vă spun că nu îl folosesc pentru scris – sau mai bine spus nu îl folosesc primordial pentru scris. Îl folosesc pentru a realiza schițe, diagrame și a lucra mai exact pe documente, fie că vorbim despre capturi de ecran sau blocuri de text extrase din diverse site-uri sau documente Office.

Chiar zilele trecute îmi ajutam copilul la temele de la fizică și m-am trezit scoțând S Pen-ul din carcasă ca să pot schița o figură pe baza căreia să îi explic cum se calculează volumul unui corp. Și pentru că și fetița mea are un Galaxy Note, am putut lucra în paralel, pentru a înțelege subiectul. Și am făcut asta și pentru geometrie, dacă tot am avut succes la fizică.

Atât de mult m-am obișnuit cu S Pen-ul și ecranul mare de pe Galaxy S22 Ultra încât a devenit cumva natural să scot pixul și să desenez ceva când am de explicat un subiect, mai ales dacă pot să și arăt rapid rezultatul – la muncă folosesc clientul Teams și activându-l și pe Galaxy S22 Ultra am acces direct la capturile de ecran și diagramele realizate cu S Pen, pe care le pot trimite instant – dacă tot lucrez remote, folosesc la maxim tehnologia.

Iar când vine vorba despre capturile de ecran de care am nevoie pentru a ilustra articolele de pe site, S Pen-ul este instrumentul care îmi permite să tai exact ceea ce mă interesează.

Nu în ultimul rând, S Pen-ul mai are o funcție importantă: poate fi folosit pe post de Presenter dacă vrei să faci asta – și de câteva ori a fost o opțiune excelentă pentru navigarea într-un PowerPoint pus de pe un display wireless direct de pe smartphone.

3. Integrarea cu Windows 11

Bănuiesc că printre voi sunt persoane care știu că Samsung are o colaborare exclusivă cu Microsoft prin care produsele sale, în special flagship-urile, beneficiază de integrare directă și optimizată cu Windows 11 prin sistemul Phone Link.

Dacă nu știați, prin această aplicație Microsoft permite conectare directă (Bluetooth și WiFi) dintre smartphone-ul Samsung Galaxy S22 Ultra și Windows 11, pe baza unui cont Live ID. Odată realizată conectarea (procesul este extrem de simplu: swype de sus în jos pe ecranul principal, alegeți Link to Windows și urmărind instrucțiunile de pe ecran legași telefonul de PC) puteți să accesați informațiile de pe smartphone direct de pe sistemul Windows pe care lucrați.

Mai exact: stând frumos la laptop-ul cu Windows (pe care probabil unii îl folosesc cel puțin 8 ore pe zi) veți putea vedea și interacționa cu notificările de pe telefon, accesa pozele și documentele de pe el, răspunde și efectua apeluri de voce și chiar folosi aplicațiile Android direct pe ecranul laptop-ului. Cum vă sună asta?

Pentru mine esențială este integrarea vizavi de schimbul de poze/documente – nu mai trebuie să mi le trimit pe email sau să le urc în OneDrive atunci când vreau să le accesez de pe laptop. Iar dacă sunt ocupat, preluarea apelurilor de voce direct în căștile (pe care oricum le folosesc la laptop) devine un plus important.

Ideea de a rula aplicațiile Android de pe telefon într-o fereastră din Windows 11 cred că este utilă pentru mulți pasionați de social media, pentru mine rămâne totuși doar o opțiune.

4. Desktop Experience pe un ecran mare

Și așa ajung la o funcție extrem de dragă mie: DeX, sau mai clar Samsung Desktop Experience. Și pe ea o regăsiți tot în meniul de pe Samsung Galaxy S22 Ultra și e responsabilă pentru oferirea unei experiențe de utilizare desktop a aplicațiilor de pe smartphone.

Am scris despre treaba asta de nenumărate ori și vă spun că an de an lucrurile devin din ce în ce mai bune și experiența este tot mai fluidă. Cu DeX poți să îți transformi instant smartphone-ul într-un laptop prin simpla conectare prin fir sau wireless la un display extern (eu îl folosesc prin WiFi Display pe un smart TV) și atașarea unei tastaturi Bluetooth.

Făcând asta poți să îți folosești toate aplicațiile de pe smartphone, cu acces la toate documentele stocate pe el, pe un ecran mare, la fel cum ți-ai folosi laptop-ul, doar că nu cu Windows ci cu Android.

De ce e excelent Galaxy S22 Ultra pentru asta? Pentru că are performanța necesară oferirii unui mediu desktop de tip office și multimedia direct de pe telefon, iar ecranul său mare devine touch pad la activarea DeX. Pleci în concediu, îți iei smartphone-ul cu tine (și o tastatură mică) și poți lucra de oriunde ai un display pe care te poți conecta cu WiFi Display, cu plusul că ai acces la internet via 5G dacă poți folosi rețeaua în zona în care te regăsești. Cu asta ești scutit de necesitatea de a mai căra cu tine laptop-ul de muncă: poți răspunde la email-uri fără probleme, poți edita documentele Word/PowerPoint și chiar unele Excel direct de pe smartphone, într-o manieră mai eficientă și mai important, într-un mediu sigur! Evident că poți să te bazezi și pe conexiunea WiFi6 disponibilă pe S22 Ultra, care îți va oferi viteze superioare, dar va trebui să ai grijă la partea de securitate – atunci când lucrezi cu date importante, e indicat să activezi un VPN peste WiFi ca să stai liniștit.

Eu folosesc frecvent acest scenariu pe lângă cel multimedia: când plec cu familia în vacanță ne bazăm pe DeX pentru consumul de materiale video de pe HBO Max, Netflix, YouTube fără pericolul că ne-am putea pune în pericol conturile. Ajungem la hotel, ne asigurăm că avem în cameră un smart TV cu WiFi Display, legăm smartphone-ul și voila: setul multimedia e activ. Plus o soluție VPN cu care putem simula orice locație de pe glob.

Nu în ultimul rând trebuie să știți că DeX nu este limitat doar la un smart TV sau la un dispozitiv cu WiFi Display: dacă îl legați prin fir la laptop/PC puteți folosi aplicația DeX și să aveți același mediu desktop, afișat într-o fereastră de pe Windows 11 – asta pentru cazurile extreme în care trebuie să cereți cuiva accesul la laptop/PC pentru a rezolva rapid anumite probleme.

Până acum eu m-am bucurat de DeX exclusiv pe smart TV și am putut lucra liniștit la articolele pentru site și chiar de câteva ori a trebuit să mă conectez remote pe niște server-e care necesitau mentenanță, lucru care ar fi fost puțin mai dificil de realizat chiar și de pe ecranul generos al lui Galaxy S22 Ultra.

5. Încărcare rapidă

Am lăsat la urmă un aspect extrem de important: încărcarea rapidă. Trebuie să fim onești și să admitem că acolo unde e nevoie de putere de procesare pe un display de rezoluție mare, există dezavantajul consumului rapid al bateriei, chiar și a uneia de 5000 mAh cum este cea de pe Galaxy S22 Ultra.

Nu ai cum să te bucuri de o rezoluție mare, cu o rată de reîmprospătare la 120 Hz, ce permite o imagine perfectă folosind și strălucirea maximă (care pune mai bine în valoare calitatea culorilor), fără ca bateria să se consume proporțional cu timpul de utilizare. Cei 5000 mAh ai bateriei de pe Galaxy S22 Ultra reprezintă mult, dar chiar și așa autonomia nu va dura la infinit. Cine folosește intens smartphone-ul știe că oricât de mare ar fi bateria, tot ajungi să o consumi, mai ales dacă îl ții conectat la 5G și stai mereu pe email/social media.

Dat fiind că nu ai cum să eviți această situație, altfel decât să te mulțumești cu un smartphone cu ecran mai modest, alternativa este dată de opțiunea de încărcare rapidă la 45W disponibilă pe S22 Ultra, care poate oferi aproape 70% în doar 30 de minute – iei o pauză de cafea, timp în care îți lași telefonul la încărcat. Cred că nu e rău deloc.

Și aici aș mai adăuga faptul că Samsung Galaxy S22 Ultra are opțiune de reverse wireless charging prin care poți ”dona” energia din smartphone către un alt dispozitiv cu suport wireless QI/PMA – vorbesc aici despre niște căști sau un ceas smart. De câteva ori am fost în situația în care căștile au cedat și am putut să le reîncarc din smartphone.

Astea sunt doar primele cinci din motive pentru care Galaxy S22 Ultra este din punctul meu de vedere alegerea perfectă pentru cei ce caută în primul rând să aibă un smartphone performant cu care să facă și altceva decât poze și social media. Și mai vreau să suplimentez cu încă un lucru pe care l-am lăsat pentru zona extra: Samsung este singura companie producătoare de smartphone-uri Android care s-a angajat să ofere 4 upgrade-uri ale sistemului de operare pentru flasghip-urile sale (Galaxy S22 Ultra e inclus aici!) și încă un an pentru patch-urile de securitate. Așadar putem discuta în sfârșit de un comportament similar Apple vizavi de upgrade-uri pe zona de Android.

Vorbind despre securitate nu pot să nu vă amintesc și că Samsung ofera pe seria sa de flagship-uri soluția securizată hardware Knox pentru criptarea datelor esențiale – cine are date importante pe smartphone le poate cripta cu Knox și în felul acesta ale devin inaccesibile în cazul în care telefonul este pierdut/furat.

Cam asta am avut de zis. Sper să vă fie utile informațiile și să vă ajute să luați o decizie informată știind de ce Galaxy S22 Ultra este peste toate celelalte aparate Android de pe piață.

Notă: acest articol a fost realizat în parteneriat cu Samsung România.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep