HomeCloud & MobilityO chestie mișto: cum folosesc Vodafone și Salvamont dronele și tehnologia pentru...

O chestie mișto: cum folosesc Vodafone și Salvamont dronele și tehnologia pentru a salva vieți

Salvamont și Vodafone România au creat o soluție de căutare a victimelor folosind drone pentru extinderea semnalului GigaNetwork 5G și scanarea cu camere cu geolocație și termoviziune a zonelor greu accesibile.
Salvamont și Vodafone România au creat o soluție de căutare a victimelor folosind drone pentru extinderea semnalului GigaNetwork 5G și scanarea cu camere cu geolocație și termoviziune a zonelor greu accesibile.

Vin să vă semnalez o chestie mișto din foarte multe puncte de vedere: cu ajutorul a două drone (una care duce echipament radio pentru a genera semnal mobil și una dotat cu o cameră video), Salvamont și Vodafone România introduc o soluție prin care se eficientizează misiunile de salvare în zonele greu accesibile.

Cum fac asta?

Să luăm primul scenariu: persoane aventuroase pleacă în excursie într-o zonă accesibilă, se rătăcesc și pentru că nu au semnal la telefon (de obicei în zone muntoase), nu au cum să ceară ajutor. Când cei apropiați își dau seama că respectivii lipsesc, apelează la Salvamont ca să îi caute, iar aceștia încep o misiune dificilă.

Rezolvarea e ingenioasă: împreună cu Vodafone România Salvamont poate folosi o soluție de comunicație realizată dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific acestor zone, care se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone şi un echipament radio instalat pe o dronă profesională ce este ridicată deasupra zonelor de căutare. Acesta echipament radio de pe dronă poate genera semnal mobil (voce și date, chiar 5G prin GigaNetwork 5G) pe o rază de 10 km, permițând crearea unor zone de acoperire cu semnal GSM, iar persoanele căutate au astfel posibilitatea să se conecteze la rețea și să ceară ajutor sau să ofere date mai clare legate de poziția lor. Evident că dacă aceștia folosesc aplicația Salvamont-Vodafone (ceea ce vă recomand să faceți dacă vă apucă cheful de experiențe de acest gen) și a activat funcția de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte și o va putea găsi mai repede.

Aici este tot echipamentul folosit de Salvamont pentru extinderea ariei de căutare.

Al doilea scenariu: persoanele căutate nu au telefon mobil sau au avut un accident și nu pot răspunde, chiar dacă au semnal. În paralel cu căutările la sol, se folosește o dronă dotată cu o cameră video ce permite folosirea fotogrametriei și a inteligenței artificială pentru înregistrarea și analizarea imaginilor (ce păstrează coordonatele GPS) colectate pentru detectarea în mod automat a persoanelor dispărute. Vă dați seama că vorbim de o dronă profesională, dotată cu cameră de înaltă rezoluție cu suport pentru fotogrametrie și termoviziune. Rezultatul este că în doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari și poate acoperi o suprafață de 24 de hectare, putând să înregistreze între 130 și 300 de imagini, în funcție de parametrii de zbor și de rezoluția camerei din dotare.

Iar aici vine partea faină, descrisă și la primul scenariu: imaginile sunt transmise automat salvatorilor pentru procesare rapidă, prin intermediul rețelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone.

De aici încolo, datele analizate rapid (undeva la 100 de fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV (sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane) iar echipa din centrul de analiză trimite salvamontiștilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate.

Nu e așa că ideea e faină? Cu ajutorul acestei inovații, capacitatea de căutare a echipelor Salvamont crește de 10 ori, atât în timp cât și ca suprafață acoperită.

Uitați mai jos și un material video despre acest subiect:

„Proiectul lansat astăzi demonstrează încă o dată că tehnologia și spiritul uman, aduse împreună, pot avea un impact uriaș. Când vorbim de salvarea de vieți omenești, tehnologia poate fi factorul decisiv în intervenţiile în care timpul de căutare este esențial. Sprijinind Salvamont cu aceste două soluții digitale, una dintre ele dezvoltată de la zero în cadrul echipei de tehnologie din Vodafone, ne consolidăm rolul de partener de tehnologie pe care ni l-am asumat și reconfirmăm fiabilitatea rețelelor noastre GigaNetwork FIBRĂ și GigaNetwork 5G pe care se bazează centrele de comandă Salvamont. Pentru noi, faptul că salvatorii montani contează pe rețelele noastre clipă de clipă în misiuni în care nu de puține ori își pun propria viață în pericol în încercarea de a salva alte vieți este cea mai importantă recunoaștere a fiabilităţii şi performanţei reţelelor noastre”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Network Officer, Vodafone România și Head of Fixed and Mobile Networks Development and Optimization, Europe Cluster Markets.

GigaNetwork 5G și FIBRĂ

Tehnologia din spatele acestor inovații este construită pe baza combinației de transfer de date wireless prin GigaNetwork 5G (rețeaua Supernet a Vodafone devine Vodafone GigaNetwork) și transferul prin cablu via Vodafone GigaNetwork FIBRA. Ca fapt divers, rețeaua mobilă GigaNetwork tocmai ce a fost certificată drept „Best in test” in martie 2022 de către auditorul independent umlaut, obținând un punctaj total record al ultimilor șase ani în evaluările umlaut, de 922 de puncte, la o diferență de 25 de puncte de următorul operator clasat. Iar despre GigaNetwork FIBRA am scris că a fost certificată în august 2021 pentru cea mai buna experiență de utilizare a internetului fix din România, fiind prima astfel de certificare conferită de auditorul umlaut unui operator de rețea de internet fix de la noi.

„Am ales acest moment pentru a anunța tranziția de la Supernet la  Vodafone GigaNetwork în contextul evoluției noastre firești spre o companie de tehnologie, al rolului asumat de jucător convergent și ca urmare a investiților constante în rețelele noastre. Consolidarea și extinderea parteneriatului cu Salvamont confirmă fiabilitatea rețelei noastre pe care salvatorii montani se bazează în momente cheie în misiunile lor. Dacă Salvamont contează pe fiabilitatea rețelelor noastre pentru a salva vieți, noi toți ne putem baza pe rețelele mobilă și fixă ale Vodafone. Nu în ultimul rând, rebrandingul vine și în contextul unei duble recunoașteri din partea auditorului independent german umlaut – pentru rețeaua mobilă care a obținut certificarea ‘Best in test’ și pentru ‘cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România’”, a declarat Nedim Baytorun, Consumer Business Director, Vodafone România.

Aplicația Salvamont: vă poate salva viața.

Puțin istoric în caz că nu știați: Vodafone România s-a alăturat misiunilor de salvare ale Salvamont în 2004, iar printre primele inițiative au fost înființarea Dispeceratului Național și realizarea aplicației Salvamont – Vodafone, esențiale pentru operațiunile de salvare montană. Iar în acest moment, dispeceratul primește peste 12.000 de apeluri anual, iar pentru mai mult de 50% dintre acestea este necesară intervenția echipelor de salvatori. Din 2019, Vodafone a devenit oficial partener de tehnologie al Salvamont, implicându-se mai ales în proiecte care folosesc soluțiile digitale în activitatea de salvare montană. Una dintre cele mai recente colaborări a fost dotarea Asociației cu echipamente de găsire a persoanelor surprinse de avalanșă. Sistemul RECCO este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le pot purta în echipamente.

Acum că știți asta, puneți mâna și instalați aplicația Salvamont pentru Android și iOS ca să aveți o șansă în plus să fiți găsiți/salvați dacă ceva merge prost atunci când vă hotărâți să ieșiți în natură.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep