HomeMobileAndroidReview Oppo Find X5 Pro: un flagship rezonabil cu accente pe zona...

Review Oppo Find X5 Pro: un flagship rezonabil cu accente pe zona foto

Oppo Find X5 Pro

Oppo Find X5 Pro este actualul vârf de gamă al companiei chineze de top 5 la nivel global. Nu este de mirare că cei de la Oppo au pus tot ce au avut mai bun în acest dispozitiv, în încercarea de a-l impune la vârful ierarhiei Androidelor în perioada următoare. În mare parte reușește cu brio să se comporte ca un adevărat flagship, dar mai rămâne loc de anumite îmbunătățiri.

Intenția oficialilor chinezi pare să fi fost să pună accentul pe partea de fotografie. La Find X5 Pro s-a lucrat cu cei de la Hasselblad pe zona de optimizări. În paralel, a fost folosit MariSilicon X, un chip proprietar dezvoltat de Oppo în colaborare cu TSMC, care îmbunătățește performanțele foto și video cu ajutorul tehnologiei machine learning. 

Vom încerca în cele ce urmează să analizăm cele mai importante aspecte ale acestui smartphone. Să vedem care sunt argumentele sale forte, dar și care sunt punctele slabe. Dar și să vedem dacă sistemul de camere foto performează pe măsura așteptărilor. Iar la final, să tragem împreună o concluzie clară despre acest telefon.

Specificații tehnice Oppo Find X5 Pro

Însă până atunci trebuie să trecem în revistă configurația acestui smartphone, pentru a vedea pe ce ne bazăm. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Oppo Find X5 Pro:

  • Ecran: LTPO2 AMOLED
  • Diagonală: 6,7 inchi
  • Rezoluție: 3216 x 1440 pixeli
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 525 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Screen-to-body: 89.6%
  • Altele: HDR10+, BT.2020, 1300 niți luminozitate maxima
  • Protecție: Gorilla Glass Victus
  • Chipset: Snapdragon 8 Gen 1
  • Procesor: octa-core (1 x 3.00 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1.80 GHz Cortex-A510)
  • GPU: Adreno 730
  • Memorie RAM: 12 GB
  • Memorie internă: 256 GB
  • Slot microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 12 cu ColorOS 12.1
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere – 50 MP (f/1.7, 25mm, wide, 1/1.56″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS – 3-axis sensor-shift, 2-axis lens-shift) + 13 MP (f/2.4, 52mm telephoto, 1/3.4″, 2x optical zoom, PDAF) + 50 MP (f/2.2, 15mm, 110˚ ultrawide, 1/1.56″, 1.0µm, multi-directional PDAF)
  • Features: Hasselblad Color Calibration, LED flash, HDR, panorama, video                4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps; gyro-EIS; HDR, 10‑bit video
  • Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.4, 21mm wide, 1/2.74″, 0.8µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: 80W
  • Încărcare wireless: 50W
  • Reverse wireless charging: 10W
  • Altele: USB Type-C, MasiSilicon X image chip, dual-SIM (nano + eSIM), certificare IP68
  • Construcție, față sticlă, spate ceramic, ramă aluminiu
  • Culori: Glaze Black, Ceramic White, Blue (eco leather)
  • Dimensiuni: 163.7 x 73.9 x 8.5 mm
  • Greutat                e: 218 g

Vedem o listă de specificații tehnice impresionante, cel puțin pe hârtie. Așa cum îi stă bine unui adevărat vârf de gamă.

Noi am primit la teste varianta de 12 GB de RAM și memorie internă de 256 GB, cu spatele de ceramică neagră. Există și alte combinații de memorii posibile (8 GB + 256 GB și 12 GB + 512 GB), dar și o versiune care are pe spate un soi de piele ecologică. Însă în cele ce urmează, la nivel de benchmark-uri și prețuri de vânzare, ne vom raporta la versiunea testată.

Preț de vânzare

Și trecem direct la prețul de vânzare, una dintre cele două întrebări care se ridică după ce este parcursă configurația unui smartphone. Cât costă și ce performanțe generează această configurație.

Ei bine, în ceea ce privește prețul, aș putea spune că Oppo Find X5 Pro este destul de curajos. Modelul testat de noi are un preț de vânzare de 5899 lei pe eMAG.ro, prin link-ul de pe pagina oficială a companiei. Captura de ecran este mai jos.

Pe Media Galaxy prețul este ușor mai mic, de 5798 lei, aceeași configurație. Din nou, aveți mai jos captura de ecran.

Prin comparație, Samsung Galaxy S22 Ultra, vârful de gamă al companiei coreene, costă 7199 de lei în aceeași configurație de memorii (12 GB + 256 GB).

Diferența este mult prea mică între cele două, în condițiile în care terminalul Samsung (un producător cu mai multă tradiție/vechime pe piața de smartphone) vine cu suport pentru stylus și cu S-Pen-ul inclus. Accesoriu care îl transformă într-un instrument util pentru zona de productivitate, fiindu-i astfel mult mai ușor să suplinească un notebook.

Pe de altă parte, un avantaj al lui Oppo Find X5 Pro este încărcătorul de 80W inclus în pachetul standard, lucru cu care Samsung-ul nu se poate lăuda. În plus avem și o husă de protecție de culoare neagră, cu textură mată inclusă în cutie. Un accesoriu pe care, din nou, Samsung nu îl oferă.

Ca o scurtă paranteză, cei care preferă o husă de protecție de altă culoare sau care să asigure un grad mai mare de protecție, pot consulta oferta Mobile Direct, un magazin online specializat pe astfel de accesorii. 

Performanțe

A doua mare întrebare care se ridică după ce parcurgem lista cu specificații tehnice pentru un smartphone, după prețul cerut pentru configurația respectivă este legată de performanțele pe care aceasta este capabilă să le genereze.

Din acest punct de vedere Oppo Find X5 Pro se descurcă onorabil. Atât în timpul utilizării cotidiene de pe perioada testelor, dar mai ales atunci când vorbim despre rezultatele obținute în cele mai populare aplicații de benchmark.

Le-am rulat pe rând, începând, evident, cu AnTuTu Benchmark. Scorul obținut a fost unul impresionant, așa cum se poate vedea în capturile de ecran de mai jos.

Vedem că terminalul nostru s-a încadrat între cele două Galaxy S22 Ultra (cu Snapdragon 8 Gen 1 și cu Exynos 2200), că tot am folosit mai devreme această comparație.

A urmat apoi testul din Geekbench 5. Rezultatul este vizibil mai jos.

Am rulat și testul de performanță din PCMark. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Din GFXBench am rulat toate testele. Rezultatele sunt în capturile de ecran de mai jos.

În fine, câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Mai apoi Wild Life și Wild Life Exteme.

Find X5 Pro a avut un comportament constat, pe măsura configurației etalate și a pretențiilor pe care le ridică prețul acestui dispozitiv.

Autonomie

Tot o componentă care ține de performanțe, dar pe care prefer să o tratez separat. Autonomia dispozitivului este un argument în favoarea telefonului, mai ales în perioadele de utilizare normală a acestuia. Adică pentru mail-uri, browsing, cameră foto, telefon, social media și alte activități similare. Nu mă joc pe telefon, deci nu m-a interesat acest aspect.

În condițiile de mai sus, dispozitivul trece lejer de bariera psihologică a unei zile întregi de utilizare fără încărcare.

Am rulat totuși și testul de baterie din PCMark, pentru a avea un termen de comparație la nevoie. Din păcate, așa cum se poate vedea mai jos, testul nu a putut fi dus pana la capat. După trei încercari eșuate, am renunțat. La ultima am cronometrat, am depașit bariera de 15 ore. Însă în momentul în care bateria ajunge la 20%, apare eroarea.

Aș aprecia că rezultatul ar fi mai mult decât onorabil, dar nu am cum să și demonstrez lucrul acesta.

Construcție

Personal consider și construcția și aspectul fizic ca fiind un argument în favoarea acestui dispozitiv. Îmi plac mult finisajele, elementele de detaliu. Găsesc foarte inspirat designul și forma inedită a modulului foto și felul în care acesta este integrat în suprafața spate a telefonului.

Avem o continuitate, o senzație de lucru bine închegat, bine construit și suficient de rezistent.

Nu sunt fanul suprafețelor glossy, așa că nu mi-a plăcut suprafața lucitoare a modelului pe care l-am avut la teste. Aici opinia mea este subiectivă. În plus, prefer alte culori decât negrul, pe care încerc să îl maschez la telefoanele mele cu huse de protecție.

De asemenea nu mi-a plăcut deloc faptul că pe spatele telefonului este scris un întreg roman legat de toate coordonatele companiei producătoare, cu tot cu adresa fizică a acestora. Pot înțelege nevoia de a afișa logo-ul Hasselblad, cu care s-a lucrat la optimizările foto, chiar și scrisul despre procesorul de imagine MariSilicon poate fi scuzat. Dar adresa completă a companiei producătoare chiar nu era necesară.

Ambele caracteristici care m-au deranjat sunt corectate totuși de husa din silicon negru mat care este inclusă în pachetul standard.

Interfață software

Aici o să acord o bilă neagră pentru Oppo Find X5 Pro. Producătorii chinezi încă nu s-au desprins de tot de perioada în care terminalele lor se adresau exclusiv publicului din China. La partea de interfață grafică, se fac eforturi pentru un aspect mai aerisit și mai puțin strident, mai pe gustul publicului european. Se fac eforturi și acest lucru este vizibil. Mai este de lucrat, dar direcția este bună.

Însă la capitolul bloatware rezistența la schimbare este în continuare mare. Avem o grămadă de aplicații preinstalate și lucrul acesta este deranjant pentru cei care nu vor folosi în veci acele aplicații. Câteva exemple pentru cazul de față ar fi: PUBG Mobile, Amazon Shopping, LinkedIn, Booking, Netflix sau O Relax sunt aplicații care poate că sunt utile, dar aș fi preferat să nu le am preinstalate pe telefon.

De punctat totuși că avem serviciile Google Mobile la locul lor. Știm cum un alt producător chinez. Huawei, are probleme destul de mari din acest punct de vedere.

Camera foto

Camera foto de pe Oppo Find X5 Pro se descurcă destul de bine. Aș spune că este la nivel de flagship, dar aveam așteptări ceva mai mari având în vedere tot hype-ul generat de marketingul celor de la Oppo pe marginea colaborării cu Hasselblad și al procesorului de imagine proprietar MariSilicon X.

Culorile sunt redate foarte bine, am avut noroc să prind o zi foarte însorită prin centrul vechi al Brașovului.

Foarte bine funcționează și zoom-ul. Vedeți mai jos câteva serii de poze în care am apropiat subiectul folosind diferite grade de zoom, iar rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare, având în vedere că nu am folosit vre-un trepied, ci am făcut pozele din mână.

Îmi place mult și faptul că telefonul detectează singur când este cazul să schimbe modurile de fotografiere și face acest lucru pentru a obține rezultate optime. Se întâmplă în cazul pozelor macro, care au ieșit și ele destul de clare și bine detaliate.

La polul opus, apar, destul de rar, ce-i drept, mici probleme de focalizare la fotografii care ar trebui să fie relativ simple. Probleme pe care le identifici doar atunci când privești poza pe un laptop sau calculator.

Toate fotografiile de mai sus pot fi găsite într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Oppo Enco X2

În același timp cu Oppo Finx X5 Pro am primit la teste și o pereche de căști Oppo Enco X2 True Wireless Noise Cancelling Earbuds.

La prima vedere mi-a plăcut faptul că sunt de culoare albă și mai ales forma ceva mai rotunjită a cutiei în care acestea se păstrează/încarcă. Față de produsele similare pe care le mai aveam prin casă, căștile Oppo au ieșit instant în evidență prin aceste două caracteristici.

La nivel de apreciere a calității sunetului, am beneficiat de ajutorul fiului meu, cel care este mereu dornic să testeze căști audio de orice fel. Am remarcat împerecherea extrem de rapidă și ușoară. Iar în ceea ce privește calitatea sunetui, trebuie să îl cred pe cuvânt că sunt cele mai faine din ceea ce am mai avut la teste (LG, Motorola).

Vă mai pot spune doar că au o certificare IP54 și că nu au fost probleme de autonomie. Scoase din cutia lor, au fost folosite aproape cinci ore și încă se mai putea.

Mai multe detalii despre ele găsiți pe pagina oficială Oppo Enco X2.

Concluzii, argumente PRO si CONTRA

Concluzia este una destul de simplă. Oppo Find X5 Pro își respectă statutul de vârf de gamă. Arată bine, oferă suficient de multă putere de calcul (adică este capabil de performanțe de top) și face poze foarte bune. Îmi pare totuși ușor supra evaluat ca și preț, însă lucrurile acestea poate că se mai reglează în decurs de două, poate trei luni.

Oricum, este un canditat pentru cei care doresc un Android high-end disponibil oficial pe piața din România, asta fără îndoială. Aș spune că este clar între primele opt, zece alternative de acest fel.

Ca și argumente PRO aș enumera pe lângă construcție și performanțe și ecranul AMOLED LTPO2, cu o luminozitate excelentă, care se descurcă chiar și în condiții de soare puternic. Camera foto pare să își fi câștigat un loc în rândul argumentelor în favoarea acestui dispozitiv.

La argumente CONTRA aș menționa în primul rând interfața software. Mai apoi aș aduce în discuție lipsa unui slot microSD, care poate, la un moment dat deveni deranjantă. În mod clar te împinge către o variantă cu capacitate internă de stocare mai mare, care este și mai scumpă. De asemenea, lipsește jack-ul audio de 3,5 mm, lucru care nu prea mai miră pe segmentul high-end. Plus prețul ușor prea mare, mă văd nevoit să repet.

Aș puncta tot aici faptul că cititorul de amprentă digitală (integrat sub display) răspunde uneori destul de greoi și este nevoie să muți degetul pe ecran pentru a debloca telefonul.

Sper că am reușit să aduc câteva lămuriri pentru cei care aveau acest telefon în minte, ca alternativă pentru ei. Oricum recomandarea mea este să încercați să interacționați cu el. Showroom-urile operatorilor ar trebui să fie locul ideal pentru așa ceva, pentru că Oppo Find X5 Pro ar putea face parte din anumite oferte care să îi subvenționeze o parte din preț. Atunci ar fi chiar atractiv.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep