HomeFeaturedFocusCe este Lockdown Mode din iOS 16 si la ce ajuta?

Ce este Lockdown Mode din iOS 16 si la ce ajuta?

Proaspăt anunțat odată cu iOS 16 beta 3, Lockdown Mode este o opțiune de securitate pentru a proteja utilizatorii de atacuri sofisticate gen Pegassus.

Odată cu lansarea celei de-a treia versiuni beta pentru iOS 16 Apple aduce o grămadă de opțiuni noi, printre ele făcându-și loc și Lockdown Mode. Aceasta vine ca o extensie a setului de funcționalități dedicate menținerii intimității datelor utilizatorilor și ca un răspuns la multiplele atacuri complexe (cel mai probabil realizate de guvernele anumitor țări) asupra iPhone-urilor unor diplomați și/sau politicieni.

Pe scurt, Lockdown Mode este ”o funcționalitate inovatoare care arată eforturile Apple de a-și proteja utilizatorii împotriva oricăror tipuri de atacuri (incluzând aici și unele rare, sofisticate). Chiar dacă majoritatea utilizatorilor nu va fi în situația în care să fie victimă, funcția este acolo și poate fi accesată.”

Practic Lockdown Mode va fi cel mai avansat sistem de protecție pentru iOS 16, iPad OS 16 și macOS Ventura, limitând comunicarea prin dezactivarea tuturor fișierelor venite împreună cu mail-uri sau mesaje și a descărcării automate a detaliilor din link-uri. Totodată multe din elementele interactive disponibile în browser vor fi limitate atunci când utilizatorul navighează pe Internet tocmai în ideea de a nu fi în situația în care să poată descărca cod periculos care să poată fi rulat local.

Și nu în ultimul rând, atâta vreme cât Lockdown Mode e activ și aparatul blocat nu va fi permisă nicio legătură prin fir sau wireless – asta în ideea că cineva pune mâna pe aparat și încearcă să se conecteze la el prin USB pentru a extrage datele. Bine, asta nu blochează și atacurile complexe în care se scoate efectiv memoria din aparat și este folosită în dispozitive speciale.

Sună interesant și probabil atractiv pentru o grămadă de lume și sigur oferă Apple un avans interesant în ceea ce privește sistemele de securitate folosite pe dispozitivele mobile. Apple ne spune că această versiune a Lockdown Mode e doar începutul și că în viitor vor mai apărea și alte elemente – de asta a și lansat o nouă secțiunea în Apple Security Bounty, centrată pe Lockdown Mode, pentru a invita specialiștii să testeze implementarea.

Va fi interesant să vedem la lucru Lockdown Mode odată cu lansarea iOS 16. Îmi e teamă că pe lângă lucrurile bune o să descoperim și chestii care s-ar putea să nu ne placă.

via apple

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep