HomeFeaturedFocusO chestie ingrijoratoare: datele noastre personale incep sa fie modificate unilateral de...

O chestie ingrijoratoare: datele noastre personale incep sa fie modificate unilateral de marile companii

Ieri mi-au căzut ochii pe o știre interesantă, care la prima vedere e de bine: Google a decis (unilateral) că va șterge datele de localizare colectate cu Maps pentru utilizatorii care ajung la clinici specializate în avorturi. Măsura va intra în vigoare în perioada următoare.

Adică … în ideea că protejează intimitatea utilizatorilor în cazul în care guvernul ar veni cu cereri de extragere a datelor utilizatorilor, lipsa detaliilor legate de deplasările către clinicile (din SUA) unde se fac proceduri de avort ar trebui să fie un lucru bun, nu? Chestia asta vine ca răspuns la mizeria făcută de curând în SUA unde a fost abrogat dreptul femeilor de a avorta atunci când consideră că este necesar.

Oricine are locația din Google activă (apropo, vă recomand să dezactivați chestia aia care deși vă aduce niște avantaje evidente – de exemplu va ști cam ce fel de restaurante preferați și poate să vă facă recomandări chiar ok – are mult mai multe dezavantaje) și face o vizită la o clinică specializată în avorturi va avea istoricul curățat automat de către algoritmul Google. Detaliile sunt aici.

Decizia (unilaterală) de modificare a datelor o să fie un precedent nasol

Haideți însă să trecem puțin peste partea aceasta faină, în care Google vrea binele oamenilor și să privim lucrurile puțin mai în detaliu. Sunt trei aspecte importante pe care vreau să vi le supun atenției.

  1. În urmă cu ceva vreme polițiștii au folosit datele de localizare de pe un dispozitiv wearable ca să rezolve un caz de crimă. Adică au luat de bune datele pe care le-au găsit acolo și le-au folosit pentru a construi un caz.
  2. Google dă fără probleme datele oamenilor tuturor celor ce le cer – vă aduceți aminte că în China Google a acceptat să ofere guvernului datele utilizatorilor? Știiind că Google nu dă doi bani pe intimitatea utilizatorilor (deși declară sus și tare că face totul pentru binele omului obișnuit), ar trebui să fim foarte atenți cu ce și cât dăm către Google.
  3. Nu în ultimul rând, decizia unilaterală de a șterge datele din istoricul locației. Azi e ștergere, mâine o să fie modificare, poimâine o să fie o adăugare … că așa li s-a părut lor.

Agregând cele trei chestii vreau să vă puneți o întrebare simplă: cât va mai dura până când va veni momentul în care vor fi găsiți țapi ispășitori pentru diverse fapte atunci când cineva (Google, un guvern, o companie care plătește foarte bine) va avea nevoie?

Google va modifica corespunzător istoricul locațiilor, cineva va cere datele astea și Google le va oferi fără să se împotrivească și altcineva va construi scenariul dorit.

Sună aiurea nu? A film polițist și intrigă simplă, alarmistă. Gândiți-vă că în China guvernul folosește deja sistemul de social media pentru a evalua bonitatea cetățenilor și a le oferi (sau nu) diverse avantaje. Acum SUA vine să mai taie din drepturile cetățenilor.

Ce urmează?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep