HomeFeaturedFocusA iesit primul update major de Windows 11 - versiunea 22H2. Aflați...

A iesit primul update major de Windows 11 – versiunea 22H2. Aflați ce aduce nou!

De aseară (unii dintre) utilizatorii de Windows 11 pot să instaleze versiunea 22H2, primul update major pentru acest sistem de operare. După cum a anunțat Microsoft, update-ul va fi disponibil progresiv, începând cu acele sisteme pe care testele din programul Insider Preview au arătat că nu sunt probleme, pentru ca ulterior această versiune să devină disponibilă și pentru ceilalți.

Începând cu acest update sistemul de operare Windows trece către o nouă fază, cea în care schimbările majore nu vor mai fi livrate cu cele două update-uri H1 și H2, în schimb ele vor veni pe măsură ce sunt terminate și testate complet. Dacă vă aduceți aminte, în urmă cu ceva vreme Microsoft a anunțat că nu va mai avea lansări majore (exceptând Windows 11), funcțiile noi venind în cele două pachete de update din primăvară (H1) și toamnă (H2).

Ieri au anunțat schimbarea schimbării pentru că în realitate Windows 11 22H2 nu vine cu nicio schimbare majoră, doar mici upgrade-uri, patch-uri de securitate și ceva opțiuni noi.

Ce aduce nou Windows 11 22H2?

În teorie acest pachet ar trebui să vină cu multe chestii noi, în practică acum vin doar câteva, restul urmând să apară în perioada următoare. Ele vizează Start Menu, Taskbar, performanța în jocuri, File Explorer etc.

Windows 11 22H2 e centrat pe creșterea productivității, cu opțiuni noi precum snap bar (ce apare când o fereastră e mutată) care permite poziționarea mai simplă. Pentru meniul de Start se pot redimensiona directoarele pentru o mai bună organizare.

Zona Taskbar are și ea câteva schimbări (prezentate deja în versiunile de test din programul Insider Preview), cu un Notification Center care are butoane de acces rapid la DND, plus posibilitatea de control al dispozitivelor Bluetooth direct din Control Center.

Windows Subsystem for Android primește un upgrade și odată cu el posibilitatea de a căuta aplicații Android în Windows Store (prin Amazon Appstore Preview), semn că Microsoft s-a cam prins că lumea nu prea îi folosește magazinul de aplicații …

Panos Panay, EVP, Chief Product Officer, Windows & Devices anunță pe blog-ul Windows că ”prima actualizare majoră a Windows 11 aduce inovație în patru arii importante pentru utilizatori:
 Transformarea PC-urilor în dispozitive mai sigure și mai ușor de utilizat
 Sporirea productivității
 Transformarea Windows într-un mediu perfect pentru a lucra, a colabora și a crea
 Noi soluții de securitate, management și flexibilitate la locul de muncă pentru transformarea PC-urilor în dispozitive mai sigure și mai ușor de utilizat”.

La nivel de accesibilitate, noul pachet Windows 11 22H2 aduce o soluție de tip Live View care care generează subtitrări live pe baza oricărei forme de conținut audio; acces activat prin amprentă vocală (versiune de preview), care le permite utilizatorilor să controleze computerul și să creeze un text folosind doar vocea; opțiunea Natural Voices for Narrator, care oglindește îndeaproape vorbirea naturală, creând un sunet mai plăcut și înlesnind lectura sau navigarea în browser.

Vin și elemente noi legate de securitate, începând cu Smart App Control, pentru ca utilizatorii să poată descărca orice aplicație de care au nevoie fiind siguri că sunt protejați.

Ziceam că vin chestii noi și pentru gaming: noi capabilități pentru funcția Windows Studio Effects, care asigură o mai bună calitate a apelurilor audio și video deoarece folosește algoritmi avansați de inteligență artificială pentru a anula zgomotele de fundal și a focaliza mai bine chiar și atunci când cadrul nu mai este unul static. Pentru că zona de streaming pentru gaming e în creștere și toate se întâmplă de pe PC în acest update sunt disponibile și noi instrumente pentru creatorii de conținut, cu ajutorul cărora să poată face montaje video și să poată edita mai ușor materialele.

Și mai sunt multe alte chestii mici pe care le veți descoperi în noul pachet Windows 11.

Cam asta e Windows 11 22H2. Merită să îl puneți?

Dacă aveți deja Windows 11 și Microsoft vă propune pachetul în Windows Update, ar fi bine să îl puneți. În caz contrar, nu vă grăbiți să forțați instalarea (prin instalarea de pe un stick USB) pentru că există un motiv pentru care nu v-a fost propus prin Windows Update și acela este că s-ar putea să aibă probleme cu configurația hardware pe care o aveți.

Mai multe detalii găsiți aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep