HomeFeaturedFocusEU nu renunță: Google trebuie să plătească amenda de 4.1 miliarde EUR

EU nu renunță: Google trebuie să plătească amenda de 4.1 miliarde EUR

Apelul Google pentru anularea amenzii UE din 2018 a fost respins: tot trebuie să plătească cele 4.1 miliarde EUR.
Apelul Google pentru anularea amenzii UE din 2018 a fost respins: tot trebuie să plătească cele 4.1 miliarde EUR.

Google a pierdut apelul legat de decizia UE de a-i amenda pentru că s-au folosit de poziția de monopol pe piața Android și au forțat producătorii de telefoane să integreze Google Search și Chrome pe Android. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar în 2018 UE a amendat Google cu 4.34 miliarde EUR pentru ca mai apoi să scadă suma la 4.125 EUR pe un caz similar cu cel al Microsoft legat de Internet Explorer și Windows Media Player.

UE a luat atitudine vizavi de faptul că Google lăsa producătorii să folosească Android și magazinul Play Store doar dacă aceștia plăteau o taxă și semnau un acord prin care Google Search și Chrome erau soluțiile implicite pentru browsing și căutare, alături de alte produse Google ce trebuiau instalate. Între timp Google și-a schimbat puțin atitudinea și a venit cu ecran de selecție gen Browser Ballot al Microsoft (asta pentru cine își mai amintește de treaba asta) în care utilizatorul poate alege ce motor de căutare să folosească pe Android, atunci când setează un telefon nou.

Așa arăta prima implementare a opțiunii de selecție pentru browser și motorul de căutare pe Android.

Poate că un efect mai important decât faptul că Google trebuie să plătească amenda este că acum nu mai au niciun mijloc legal de a sancționa producătorii de telefoane mobile care decid să își facă propria distribuție Android, care include și magazinul Google Play.

Și să nu uităm: Google mai are de plătit o amendă către UE pentru că s-a folosit de motorul său de căutare pentru a promova soluția Google Shopping, în detrimentul unor servicii terțe.

Acum vreau să văd cum Apple va plăti amenzi și despăgubiri pentru că în continuare vând produse cu alt tip de încărcare decât USB Type-C.

via ars

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep