HomeChestii VerziGoogle Maps cu ruta eco va putea fi folosit și în România

Google Maps cu ruta eco va putea fi folosit și în România

Opțiunea de calcul pentru ruta eco din Google Maps va fi disponibilă și pentru România din această săptămână.

Google a anunțat că a extins la încă 40 de țări, inclusiv România, posibilitatea de calcul a rutelor eco în Maps. Asta înseamnă că în curând ar trebui să putem vedea în Route options și căsuța cu eco, pentru a putea fi cu adevărat verzi și a alege acele rute pe care mașina noastră va polua cel mai puțin.

Ca să fac o glumă, ruta cea mai puțin poluantă de la București la Brașov (sau de la București oriunde) într-un weekend va fi cea în care nu luați mașina. Pentru că oricum nu aveți prea multe rute și oricare din ele va fi aleasă, va fi la fel de greu de parcurs, cu blocaje maxime.

Dar e bine că Google se preocupă și de România și vrea să ne învețe să fim verzi – deocamdată eu nu am primit opțiunea nici pe browser și nici pe iOS sau Android, cu toate că Google menționează că funcția e disponibilă din această săptămână. Poate voi aveți ceva mai mult noroc.

Prin opțiunea de calcul eco a rutei, utilizatorii pot alege să ajungă la destinație pe ruta cu cel mai mic consum de carburant, ceea ce se traduce în economie de bani și reducere a emisiilor de carbon – un lucru în atenția a tot mai mulți europeni. Potrivit raportului Statista pentru 2022, transportul pe șosele este cea mai mare sursă de emisii de carbon din Europa.

E clar pentru oricine că Google introduce opțiunea asta ca să ne arate ce companie eco friendly este pentru că utilitatea ei este minimă.

Pentru a exemplifica cum funcționează ruta ecologică, luăm exemplul unei persoane care merge cu mașina de la aeroportul Henri Coandă din București la Călărași. Pentru a se decide asupra traseului, deschide Google Maps, introduce destinația, iar aplicația îi va oferi ruta cea mai rapidă. Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei aeroportul Henri Coandă – Călărași, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.

Rețineți: ruta eco va fi afișată doar dacă există 🙂 sau dacă țineți neapărat să o activați din setările Google Maps.

Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări”. 

Lăsând gluma la o parte e important să știți niște lucruri legate de consumul de carburant și emisiile de CO2: acestea diferă în funcție de tipul de motor și evident, capacitatea lui.

Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc. De aceea, utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii – benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie.

Această soluție tehnologică este posibilă grație datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune.

Acum că aveți informațiile astea puteți să începeți să conduceți mai verde, imediat ce descoperiți opțiunea eco în Google Maps.

Apropo de Google Maps: vedeți că în ultima vreme rutele pe care le propune nu sunt neapărat nici cele mai rapide, cu sau fără eco activ. Și sunt multe cazuri în care o să vă treziți prin bălării (pe călătorii în țările cu infrastructură rutieră mai slabă precum România, Bulgaria, Grecia) dacă nu studiați mai în detaliu traseul.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep