HomeFeaturedFocusReview Huawei Watch Fit 2 Classic: o combinație reușită de brățară de...

Review Huawei Watch Fit 2 Classic: o combinație reușită de brățară de fitness și ceas smart

A doua iterație a ceasului Huawei Watch Fit vine cu o serie de elemente noi care îl fac mai util și mai atractiv. Vă invit să descoperiți în cele ce urmează de ce spun asta.

Anul trecut am testat ceasul Huawei Watch Fit și mi-a plăcut atât de mult încât am decis să cumpăr unul pentru soție, motiv pentru care am fost foarte interesat să văd cum arată a doua iterație. Ce aduce nou și mai ales dacă schimbările merită investiția. Ei bine, lucrurile stau cam așa …

Design: display mai mare, sistem nou de prindere a curelei

Am testat modelul Huawei Watch Fit 2 Classic (mai există o ediție elegant cu alt tip de curea și Active, cu prindere similară cu cea de pe Watch Fit 2) în varianta Moon White. Dimensiunea carcasei ceasului este de 46 x 33.5 x 10,8 mm, pentru că acum vorbim de un display 1.74 inci AMOLED și integrarea unui sistem audio care să permită preluarea apelurilor pe ceas folosind conexiunea Bluetooth.

După cum se poate vedea din imaginea de mai sus, Huawei Watch Fit 2 are o construcție similară cu a primului model, însă carcasa este puțin mai lată pentru a permite folosirea unui display mai mare. Avem aceleași margini rotunjite, un buton de control pus pe partea din dreapta și un nou sistem de prindere a curelei pentru variantele Classic și Elegant, cea Active având un sistem similar cu prima variantă Watch Fit.

La prima vedere nu mi-a plăcut acest nou sistem de prindere pentru că l-am considerat mai firav, însă după ce folosire am ajuns să îl apreciez pentru că permite o mobilitate mai bună a curelei și în felul acesta poți să îi prelungești durata de viață. Apropo de curea, modelul Classic vine cu o curea din piele albă, elegantă – asta o să vă pună puțin în dificultate atunci când veți dori să folosiți ceasul pentru a vă monitoriza sesiunile de înot. Partea bună este că există posibilitatea de a schimba foarte ușor cureaua, atâta vreme cât luați una compatibilă – telescopul se manevrează fără niciun fel de problemă.

Dacă am ajuns să amintesc de curea, ediția Active folosește una de 130-210mm, cea Classic de 140-210 mm și cea Elegant una de 120-200 mm.

Ceasul cântărește aproximativ 30 de grame fără curea, fiind extrem de ușor de purtat în orice condiții. Carcasa este realizată din aluminiu și este de culoare aurie, excelent pentru doamne/fete. Nu cred că este varianta ideală pentru un bărbat, aceștia au opțiunea Nebula Gray.

Display-ul este ieșit puțin peste suprafața carcasei, însă marginile rotunjite au grijă ca acest lucru să nu deranjeze – dezavantajul este acela că sunt șanse mai mari să îl avariați în urma întâlnirilor întâmplătoare cu diverse obiecte.

Pe partea din spate se văd senzorii pentru citirea nivelului de oxigen și a temperaturii plus cei doi conectori pentru încărcare – sistemul de încărcare este același ca la modelul Watch Fit, printr-un cablu proprietar ce vine în pachet.

Și partea din spate a carcasei este frumos rotunjită, fiind împărțită pe două niveluri: o zonă circulară, mai ridicată, ce înglobează senzorii pentru citirea datelor legate de nivelul de oxigen și bătăile inimii și care trebuie să stea lipită de piele pentru a putea funcționa, restul carcasei fiind puțin retrasă.

Pe margini se pot observa fantele pentru difuzor și microfon, componentele sistemului audio.

Îmi place că deși dispune de un display touch, Watch Fit 2 are și un buton fizic cu ajutorul căruia se poate activa meniul și porni rapid activitățile de monitorizare a activității fizice.

Display: 1.74 inci, AMOLED

Display-ul de pe Huawei Watch Fit 2 este unul AMOLED, de 1.74 inci, semnificativ mai mare decât cel de pe modelul precedent, datorită faptului că este puțin mai lat. Asta schimbă și rezoluția și aspectul display-ului a 336 x 480 pixeli (și o densitate de 336 ppi), fiind posibil să fie afișată mai multă informație și într-un mod mai eficient.

Display-ul are suport touch care merge foarte bine, aproape în orice fel de condiții – spun aproape că am detectat mici probleme de răspuns atunci când e puțin mai frig afară sau atunci când e umezeală.

Pentru prima dată Huawei introduce opțiunea de always-on-display pe seria Watch Fit 2, ceea ce înseamnă că putem avea permanent la dispoziție o grămadă de informații utile, de la notificări până la detaliile legate de activitatea fizică.

Există mai multe skin-uri pentru ceas care se instalează prin intermediul aplicației Huawei Health cu care funcționează ceasul – aplicația are și versiune de Android cât și una de iOS.

Legat de calitatea display-ului, culorile sunt bune, nivelul de luminozitate este ok – în funcție de cum pică soarele pe ecran e posibil să nu puteți citi chiar mereu informațiile. Asta nu e o problemă pentru că trebuie să schimbați puțin unghiul sub care priviți și detaliile devin vizibile imediat.

Elemente smart: notificări, cronometru, orientare, GPS

Acum să vedem ce știe să facă Huawei Watch Fit 2, nu doar cum arată. Am împărțit funcționalitatea acestui gadget în două zone: elementele smart și cele de monitorizare a activității fizice.

Încep cu partea smart: așa cum vă așteptați, pe ceas e posibil să primiți toate notificările ce vin pe telefon. Prin intermediul aplicației Huawei Health alegeți ce notificări să fie afișate ca să filtrați puțin cantitatea – treaba asta ajută și la conservarea bateriei.

Puteți vedea când primiți mailuri, când se întâmplă ceva pe Social Media, cât timp mai e pană când expiră perioada de cronometru și puteți pune alerte sonore. Împreună cu un telefon Huawei puteți chiar să vă folosiți și de asistentul smart, prin intermediul unor comenzi vocale.

Ceasul beneficiază de un sistem 9-axis IMU cu senzor de accelerometru, senzor giroscop, senzor geomagnetic, senzor optic de ritm cardiac cu care puteți obține informații de orientare prin aplicația tip busolă și vă puteți ghida pe ruta de întoarcere pe un traseu.

În cazul modelelor Classic și Elegant vorbim și de prezența unei conexiuni NFC care împreună cu aplicația Huawei Health de pe Android poate activa Huawei Wallet, ca să puteți plăti cu ceasul – am testat acest ceas smart pe un iPhone X și aici nu există această posibilitate.

Conexiunea Bluetooth se face prin 2,4 GHz cu BT5.2 and BR + BLE, fapt pentru care vă puteți depărta până la vreo 7 metri de smartphone și legătură să fie încă activă – treaba asta e foarte utilă pentru situațiile în care puneți în valoare sistemul audio (microfon plus difuzor) care vă permite să efectuați și să preluați apeluri de voce direct pe ceas (inclusiv cele WhatsApp). Calitatea audio e foare bună (și cu un volum ridicat) atât pe difuzor cât și pentru microfon.

Nu în ultimul rând, puteți transfera muzică pe ceas (tot cu aplicația Health) și de acolo să o redați în căști wireless, aprinde ecranul pentru a transforma ceasul în mini lanternă (de curând am descoperit că asta e o treabă foarte utilă), primi prognoza meteo (funcționează doar atunci când ceasul e legat la smartphone cu Huawei Health) și chiar să controlați aplicația Camera de pe smartphone-ul Huawei.

Monitorizarea activității fizice

Pentru că setul de senzori permite monitorizarea activității fizice și în special a sănătății, Huawei Watch Fit 2 are marele avantaj că arată și bine, iar în același timp joacă și rolul unei brățări de fitness.

Lucrurile trebuie privite așa: dacă sunteți o persoană pentru care contează un ritm de viață sănătos, atunci veți aprecia faptul că pe lângă monitorizarea nivelului de oxigen SPO2 din sânge, Huawei Watch Fit 2 poate să vă dea date și despre ritmul cardiac, calitatea somnului, nivelul de stres plus sfaturi legate de un stil de viață sănătos. Și mă refer aici la notificări legate de mișcare (atunci când ceasul detectează că ați stat prea mult nemișcat), nivelul de stres, respirație și chiar să nu uitați să beți lichide. Ca toate astea să devină active trebuie să intrați în aplicația Huawei Health și să activați setările necesare.

Am văzut că și Huawei a echipat ceasul cu funcția Calendar Cycle bazată pe date, care facilitează gestionarea ciclului menstrual și înțelege mai bine nevoile corpului. Când menstruația se apropie, va trimite mementouri inteligente în avans. E fără îndoială o chestie utilă pentru doamne și domnișoare, dar aș vrea să văd că există o implementare elegantă a notificărilor, care nu vor apărea aiurea pe ecran – nimeni nu vrea să fie într-o ședință sau la o petrecere și pe ceas să apară vizibil pentru toată lumea că în câteva zile e posibil să aibă menstruație. Cred că este o scăpare ce poate fi remediată simplu printr-un update de firmware.

Citeam că Huawei Watch Fit 2 este construit pentru a fi de ajutor pentru cei ce aleargă, cu un mod special pentru a monitoriza acest tip de activitate fizică. Începeți prin a vă încălzi, obțineți date în timp real și pe urmă urmați sfaturile pentru recuperare.

Sunt disponibile 97 de activități ce pot fi monitorizate, incluzând aici cele de mers, înot, alergare, ciclism etc., unele dintre ele putând fi detectate automat. Pe partea de alergare/mers am văzut că merge binișor și nu e neapărat nevoie să activezi manual pornirea monitorizării. Aici vreau să vă dau un sfat: când vreți să porniți o activitate, asigurați-vă că ceasul e legat de smartphone și aplicația Health pornită, așa localizarea se va face instant.

Ce îmi place foarte mult la Huawei Watch Fit 2 este faptul că poate înregistra ruta parcursă pentru a putea oferi statistici detaliate legate de lungimea traseului, diferența de nivel, ritm etc.

Cât de exacte sunt datele înregistrate? În mod cert nu se pot compara cu cele oferite de produse dedicate, mult mai scumpe. Sunt însă suficiente pentru a ne oferi o imagine asupra efortului depus și starea generală de sănătate.

De altfel, ca la orice dispozitiv de acest gen e bine să citim trendul și nu informația punctuală, pentru că ea poate să nu fie cea mai exactă. În schimb dacă urmărim evoluția, putem să ne dăm seama dacă mergem în direcția dorită sau nu, în special pentru ritmul cardiac, nivelul de oxigen și calitatea somnului.

Concluzie: un ceas smart elegant cu funcții avansate de monitorizare a sănătății

Pe baza a ceea ce am spus până acum, Huawei Watch Fit 2 este un upgrade important de la prima versiune. Ecranul mai mare și integrarea sistemului audio îl fac mult mai util. Are o grămadă de funcții smart de care avem nevoie și le folosim zilnic – de la afișarea notificărilor, preluarea de apeluri și prognoza meteo – care completează eficient setul de instrumente pentru monitorizarea activității fizice și a stării de sănătate: ritmul cardiac, calitatea somnului, nivelul de stres și cel de oxigen din sânge.

Toate astea se regăsesc într-un ceas smart care arată foarte bine și este extrem de ușor de folosit. Huawei spune că Watch Fit 2 poate avea o autonomie de 7-10 zile în anumite condiții. În testele făcute de mine, autonomia reală este undeva pe la 4 zile, plus minus una, în funcție de intensitatea folosirii. Dacă faceți mult sport, autonomia se va reduce și mai mult – din păcate nu e cazul meu. Încărcarea se face în aproximativ 2 ore.

La capitolul elemente contra pun faptul că vara, dacă stați afară în soare, se încinge și se va închide automat, lucru pe care nu vi-l doriți dacă sunteți într-o drumeție sau în mijlocul unei activități sportive. Display-ul arată bine, dar trebuie să aveți grijă de el – totuși nu e unul safir (nici prețul nu este pe măsură). La fel și legat de carcasă, aluminiul e fragil și dacă nu sunteți atenți o să vă alegeți cu urme vizibile.

Pe iOS funcționează binișor, din păcate cu doar jumătate din facilitățile pe care le oferă pe Android, mai ales în combinație cu un smartphone Huawei.

Își merită banii? Dat fiind că acum este în promoție, în campania Back to School a Huawei, la un preț de 599 LEI (redus de la 749), da, e o achiziție foarte bună. Combina excelent utilitatea cu aspectul și merge binișor (chiar dacă nu are toate facilitățile active) și pe iOS. Din punctul meu de vedere este cu mult mai bun decât produsele similare Oppo sau Xiaomi, aducând pe Android un produs similar cu Apple Watch.

Dacă sunteți în căutarea unui ceas smart de damă (îl văd ca un produs dedicat femeilor, pentru bărbați Watch GT3 Pro e de departe o soluție mai indicată), mergeți într-un magazin de electronice și jucați-vă cu Huawei Watch Fit 2 și o să vedeți că o să vă placă!

PROCONTRA
+ aspect
+ elemente smart
+ display AMOLED
+ preluare apeluri
+ always on display
+ 97 de activități ce pot fi monitorizate
+ senzori pentru monitorizarea SPO2 și a ritmului cardiac
– funcționalitate limitată pe iOS
– se încălzește
– carcasă de aluminiu ce poate fi ușor zgâriată

Informații: Huawei

Preț: 599 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep