HomeFeaturedFocusDe ce sunt de acord cu Samsung: a venit momentul telefoanelor pliabile

De ce sunt de acord cu Samsung: a venit momentul telefoanelor pliabile

Odată cu lansarea seriei 4 pentru modelele Galaxy Fold și Flip, Samsung a menționat că s-a trecut de momentul de ”nișă” către cel de produse acceptate de piață, aducând drept argument faptul că anul trecut s-au vândut undeva la 10 milioane de astfel de aparate, o cifră care trebuie privită ca atare și cin care produsele sale au avut partea leului.

Înseamnă că a patra generație de smartphone-uri pliabile a Samsung vine într-un moment în care publicul e deja familiarizat cu ele, le folosește chiar, ceea ce înseamnă că există o piață care începe să se consolideze. Acum nu mai trebuie introdus factorul acela de ”wow” ci trebuie venit cu utilitate, element care să justifice investiția și după câte am avut ocazia să observ în urma testării celor două modele Samsung Galaxy Z Fold4 și Z Flip4 (în curând venim și cu review-urile), treaba asta este cât se poate de adevărată.

Nu ascund faptul că de 20 de ani sunt fanul soluțiilor pliabile (ultimul meu telefon clasic a fost un Samsung pliabil, primul smartphone fiind tot un pliabil, un model QTEK) și că în ultimii ani seria Galaxy Note a fost cel mai pe placul meu.

Finanțare

Apropo de investiția asociată unui pliabil – sunt câteva lucruri pe care vreau neapărat să vi le amintesc vizavi de oferta Samsung Galaxy Fold4 și Flip4.

Prima dată că la Orange e activă o promoție care oferă 3 luni de asigurare premium gratuită la achiziția unui Galaxy Z Fold4 sau a unui Z Flip4 5G, prin reînnoirea sau activarea unui abonament pe 2 ani (oferte ce sunt active până pe 30 septembrie 2022).

În al doilea rând, dacă aveți pe acasă orice smartphone Samsung de care vă puteți despărți, îl aduceți la buy back și beneficiați de oferta Buy-Back 5G Special care vă oferă 200 euro discount suplimentar pentru Z Fold4 și 150 euro discount suplimentar pentru Z Flip4.

Suplimentar, există un program de discount care oferă și alte reduceri din prețul standard, de până la 800 euro – astfel, ajungem la prețul de 464 euro pentru Z Flip4 5G 128GB și 990 euro pentru Z Fold4 5G 256GB, împreună cu abonamentul Smart Plus 25 și cu oferta de Buy-Back 5G amintită deja. Aceasta din urmă e valabila doar în magazinele Orange și ale partenerilor.

Ținând cont de informațiile astea, prețul pentru un pliabil Samsung nu mai este neapărat o problemă, fiind deja în clasa flagship-urilor din 2022.

Diferențiere

Generația a patra pentru Galaxy Fold4 se remarcă prin faptul că este mai ușoară și mai durabilă decât predecesoarea sa – Samsung a preluat feedback-ul din piață și l-a folosit pentru a construi un produs care să răspundă mai bine nevoilor utilizatorilor. Beneficiază de cel mai rapid procesor al momentului (Octa-core – 1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) pe cipsetul Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm) și de un sistem îmbunătățit pentru camera foto. Bănuiesc că știți faptul că pe Galaxy Z Fold4 senzorul camerei foto wide a crescut la 50MP, iar camera telefoto a fost îmbunătățită cu 3x zoom optic, oferind acum și un impresionant 30X Space Zoom. Iar pentru poze, modul Night oferă fotografii mai luminoase și mai detaliate, în lumină scăzută.

Având două ecrane, un pliabil se schimbă ușor dintr-un smartphone clasic într-unul modern, unde dimensiunea display-ului nu mai este o problemă. Mă refer aici în special la modelul Fold4, care nu numai că are un impresionant display de 7.6 inci (1812 x 2176 pixeli), dar are și sistemul de operare Android 12 optimizat pentru a-l folosi mai bine – vorbesc aici de modul full screen și de bara de aplicații, personalizabilă.

Și mai adaug aici posibilitatea de folosire a unui stylus S Pen pe Galaxy Fold4, făcându-l un instrument perfect pentru cei ce au nevoie de mobilitate (acesta nu vine însă în pachet, trebuie cumpărat separat).

Să nu uităm că pentru generația Galaxy Z Fold4 Samsung a folosit materiale mai durabile și a îmbunătățit soluția pentru balama, alături de un display mai bun și pentru prima dată vorbim despre un smartphone pliabil care rezistă la apă – are certificare IPX8.

Performanță

Cuvântul performanță înseamnă o multitudine de lucruri, în funcție de interlocutor. Pentru mine performanța unui smartphone se măsoară direct în ceea ce pot face cu el dincolo de funcția clasică de telefon și în viteza cu care pot realiza ce mi-am propus cu el. În speță cum mă ajută să lucrez atunci când nu sunt lângă laptop – adică acces la email, social media, browsing, scrierea de articole pentru site, crearea și susținerea de prezentări, multimedia. Până acum Galaxy Note era rege pe zona asta, odată cu retragerea lui de pe piață am simțit că am pierdut cea mai bună opțiune și am ajuns să mă orientez către alt ecosistem.

(Re)întâlnirea cu Galaxy Z Fold4 mi-a reamintit că încă există soluții mult mai bune pentru mobilitate, mai ales acum când cu toții lucrăm în mod hibrid și că diferențierea dintre muncă și viața privată tinde să nu mai existe, cel puțin vizavi de comunicare. Cu Fold4 am mereu la îndemână accesul la email, Teams, social media și multimedia e instant. Pentru că vezi mesajele rapid pe ecranul exterior și când ai nevoie să răspunzi, deschizi frumos ecranul și ai la îndemână o mini tabletă, cu aplicații optimizate pentru un ecran așa de mare (mă refer aici la Outlook și în general la soluțiile Microsoft, făcute special pentru acest tip de utilizare). Sau dacă vrei să citești ceva sau să te uiți la un film, același display generos devine accesibil imediat ce deschizi telefonul.

M-am bucurat să văd că autonomia s-a îmbunătățit și că pot ajunge la aproape o zi de folosire pentru Fold4, chiar și atunci când îl stresez maxim. Bateria de 4400 mAh poate fi reîncărcată prin sistem fast charging (de 25W) în aproximativ o oră, bineînțeles cu un încărcător dedicat … care acum se vinde separat.

Am lăsat mai la urmă elementul cel mai important, dar care ajunge să devină banal: conexiunea 5G. Am 5G de la Orange pe abonamentul personal, m-am obișnuit așa de tare cu el încât nu mai pot concepe să renunț la el și pot spune că acolo unde există acoperire (în țară și în afara ei) nu am simțit niciodată nevoia de a folosi un WiFi – asta și din cauza faptului că țin la securitatea datelor și prefer oricând conexiunea de date celei WiFi, nesecurizate.

În Brașov, în zona din centru și cea din Coresi (acolo unde am și biroul) 5G de la Orange merge foarte bine cu Galaxy Z Fold4, în comparație cu alte aparate pe care le folosesc. Cu 5G activ, acces la internet nelimitat și un display generos (uneori și cu o baterie externă la îndemână) aș putea să mă lipsesc foarte ușor de laptop pentru anumite activități (încă nu pot scrie cod Ruby pe Galaxy Z Fold4, așa că munca efectivă nu poate fi încă înlocuită 😊 ).

Utilitate

Cred că degeaba sunt comunicate elementele legate de specificațiile tehnice și funcționalități pentru seria de smartphone-uri pliabile, dacă acestea nu se traduc în utilitate. Oamenii cumpără produse dintr-un singur motiv: achiziția lor le aduce un sentiment de plăcere, de mulțumire, care în funcție de persoană poate să însemne multe lucruri printre care și senzația de apartenență la o anumite categorie (să îi spunem status) sau utilitatea oferită.

Eu mă număr printre cei ce apreciază un produs prin prisma utilității sale și niciodată din cea a statusului, deși în cazul noilor pliabile Samsung ești automat caracterizat ca un early adopter …

Și pentru mine situația stă am așa: ai un smartphone de dimensiuni obișnuite (155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm în cazul lui Fold4) atunci când e pliat, ce se transformă instant într-o minitabletă (155.1 x 130.1 x 6.3 mm) atunci când ai nevoie.

Pliat fiind, Galaxy Z Fold4 e aproape de dimensiunile unui flagship din 2022, mai puțin grosimea și oarecum greutatea, dar atunci când e deschis îți pune în mână un eReader sau o mică tabletă foarte puternică. În cazul lui Z Flip4, modul pliat reduce semnificativ din spațiul ocupat, iar atunci când e deschis îți aduce un smartphone cu display normal, în același aparat.

Mă voi referi la Z Fold4 pentru că este aparatul mai apropiat de noțiunea mea de smartphone modern. Utilitatea pe care o oferă se măsoară în numărul de lucruri pe care le faci mai ușor pe smartphone: cititul informației, accesul la email și posibilitatea de a răspunde folosind o tastatură cu care scrii folosind ambele mâini, consumul multimedia, opțiuni de multitasking (de exemplu poți participa în apeluri video fără să trebuiască să găsești soluții pentru a ține telefonul – îl pliezi la 90 de grade, îl pui pe masă și îți vezi și de alte treburi) și mai nou am descoperit posibilitatea de înregistrare video cu camera selfie (din nou, aparatul fiind pliat la 90 de grade) și în general spațiul generos pentru editarea materialelor video. Mai pun și opțiunea de conectare remote pe server-e via Remote Desktop Connection de la Microsoft sau orice client SSH pe acest display generos, chestie ce poate fi combinată cu funcția DeX care îți permite să proiectezi display-ul telefonului în mod desktop pe un televizor smart sau pe un monitor cu wireless display și să folosești o tastatură/maus wireless pentru control. Așa ajungi să ai mereu la tine o soluție de tip office care îți aduce un grad ridicat de mobilitate.

Iar când nu ai nevoie de toate astea, ai în mână un smartphone tipic, cu un display de 6.2 inci (904 x 2316 pixeli și aspect 23.1:9) pe care îl folosești cu o singură mână și pe al cărui display poți interacționa fără probleme cu aplicațiile.

Galaxy Z Fold4 este excelent pentru rezolvarea sarcinilor multiple. Îți permite și să împarți ecranul, pentru a utiliza până la trei aplicații simultan și acceptă și operații de Drag and Drop între aplicații.

Prețul pe care trebuie să îl plătești ar fi acela că porți după tine un smartphone mai greu decât cel cu care erai obișnuit – de exemplu Z Fold4 cântărește 263 de grame – și că din anumite unghiuri vei observa că display-ul are ”valuri” în zona de pliere.

Concluzie

Aș putea să vorbesc mult și bine despre ce avantaje mai aduc noile aparate Galaxy Z Fold4 și Galaxy Z Flip4 în piața smartphone-urilor, care cu excepția acestor modele, pare să stagneze. Și asta face ca mesajul Samsung legat de intrarea într-o nouă eră a smartphone-urilor să fie cu atât mai relevant: ideea de mobilitate se schimbă, inovația continuă.

Acum îmi este clar un lucru: seria Galaxy Note s-a oprit pentru că locul ei e luat de Galaxy Z Fold, care nu numai că perpetuează ideea de eficiență și productivitate folosind un S Pen, dar plusează și cu un display mai generos. Și nu cred că vreunul dintre cei ce au folosit Note nu va fi mulțumit de ce poate să îi ofere seria Z Fold4 în direcția asta.

Iar pentru generația tânără, conceptul Z Flip readuce în actualitate ceea ce acum 20 de ani era trend: telefonul pliabil, care ocupă mai puțin spațiu și care e mai versatil decât cel clasic.

În ambele situații tehnologia permite produse interesante, care au trecut de faza de concept.

Urmărind noutățile din ultima săptămână am mai remarcat un lucru: brusc e importantși face valuri conceptul eSIM și versatilitatea pe care o oferă.

Știți ceva? Modelele pliabile Samsung Galaxy Z Flip4 și Z Fold4 au suport pentru eSIM pentru toate variantele.

Pentru că am început acest articol vorbind despre bani, în speță despre noile ofertele Orange, îl închei făcând referință tot la ele: actualele abonamente promoționale oferă accesul facil la eSIM și Number Share chestii care au devenit hot în momentul de față și care merg perfect pe seria de pliabile Samsung. Și nu în ultimul rând: dacă vreți să vă completați seria de gadget-uri, tot la Orange veți putea obține 50% pentru ceasul smart Galaxy Watch5, add-onul potrivit pentru un Galaxy Z Fold4 cu suport eSIM și number share.

#Reteaua#1  #Orange5G

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Putin cam prea mult optimism legat de aparatele astea. încă sunt scumpe și încă au probleme tehnice.
    Eu unul mă așteptăm ca la gen4 sa fie mult mai fiabile, cu urme mai putin vizibile.

    • Pretul lor e dictat de componentele folosite – in mod cert nu il poti compara cu un telefon de duzina. As vrea sa iti pot da ceva date despre fiabilitate, nu pot face asta pentru ca nu sunt utilizator de asa ceva – cel puti nu acum.
      Intre timp pot spune ca Flip4 e o experienta foarte ok din aproape toate punctele de vedere – il vad ca motorul de crestere pe aceasta piata. Fold4 e varful de gama, mai scump si cu mai multe optiuni, construit pentru aceia care il pot aprecia.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep