HomeFeaturedFocusUE a decis: de la finalul anului 2024 vor fi acceptate doar...

UE a decis: de la finalul anului 2024 vor fi acceptate doar încărcătoarele USB Type-C!

Din decembrie 2024 doar încărcătoarele USB Type-C vor fi acceptate pentru produsele vândute în UE, deci Apple trebuie să vină cu o soluție pentru iPad&iPhone.
Din decembrie 2024 doar încărcătoarele USB Type-C vor fi acceptate pentru produsele vândute în UE, deci Apple trebuie să vină cu o soluție pentru iPad&iPhone.

UE a publicat ieri directiva 32022L2380 legată de adoptarea standardului USB Type-C ca obligatoriu pentru toate (majoritatea) gadget-urilor ce vor fi vândute în UE, incluzând aici smartphone-uri, tablete, eBook-uri, camere foto/video etc. Asta înseamnă că începând cu data de 28 decembrie 2024 statele UE vor putea să aplice această cerință (asta nu înseamnă că toate o vor aplica). Ideea din spate este aceea promovată de Apple cum că există deja prea mult gunoi electronic și că nu mai are sens să folosești un milion de încărcătoare dacă deja ai acasă unul sau două, ceea ce în final stă în picioare.

˝Uniunea se angajează să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată, prin introducerea unor inițiative precum Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4) și, mai recent, prin introducerea Pactului verde european, astfel cum este stabilit de către Comisie în Comunicarea sa din 11 decembrie 2019. Prezenta directivă vizează reducerea deșeurilor electronice generate de vânzarea de echipamente radio și reducerea extracției de materii prime și a emisiilor de CO2 generate de producerea, transportul și eliminarea încărcătoarelor, promovând astfel o economie circulară.˝

Doar că aici sunt două chestii care trebuie atinse: prima e legată de costuri. Până acum vreo 2 ani primeai în cutia telefonului (fără să plătești suplimentar) un încărcător de generație nouă (care de multe ori era mai fiabil și mai rapid decât cel din generația veche pe care îl aveai acasă), în timp ce acum nu mai primești așa ceva decât în puține situații (Apple, Samsung au decis că nu mai livrează încărcătoare în pachetele gadget-urilor) dar eliminarea încărcătorului din pachet nu se traduce într-o reducere corespunzătoare a prețului.

A doua e legată de capacitatea de încărcăre: atunci când îți cumperi un gadget ai în minte că e nevoie de un încărcător pentru fiecare, pentru că nu vrei să ajungi în situația în care ceasul și căștile sunt descărcate, dar nu le poți pune în priză pentru că acolo e deja ceasul. Asta se traduce în necesitatea de a cumpăra (costuri din nou) soluții de încărcare pentru fiecare sau măcar una combo, care să îți permită să le încarci pe toate deodată (iar asta nu e deloc ieftină).

Și specific Apple, degeaba ai tu acasă încărcătoare USB Type-C, ele nu funcționează cu iPhone & iPad, așa că mai dai bani și pe chestii dedicate Apple, sau pe unele wireless Qi, pe care în teorie le poți folosi universal numai că viteza de încărcare nu e cea dorită.

În acest context, decizia UE de a standardiza tipul de încărcător folosit are impact doar la nivel teoretic pentru că unii vor găsi portițe și vor ataca dispoziția pe motiv că le blochează progresul și inovația, pentru că trebuie să recunoaștem un lucru: piața de accesorii pentru gadget-uri este una extrem de profitabilă pentru companii, inclusiv pentru Apple (care în momentul de față de poziționează ca fiind mai cu moț). Așa că nu mă aștept ca cei vizați de această directivă să vină cu chestii care să o ocolească – de exemplu se spune ceva de încărcarea wireless care va fi tratată separat mai încolo.

Una peste alta un lucru rămâne: standardizarea procesului de încărcare cu fir a trecut la un nou nivel și e reglementată în UE. Acum rămâne să vedem dacă va fi un lucru benefic sau nu.

Dacă vreți să citiți directiva, o aveți aici în limba română.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep