HomeFeaturedFocusREVIEW: Xiaomi Redmi Note 12 4G, raport preț/specificații atractiv

REVIEW: Xiaomi Redmi Note 12 4G, raport preț/specificații atractiv

Xiaomi Redmi Note 12 4G

S-ar putea spune chiar că raportul preț/specificații cu care Xiaomi Redmi Note 12 4G se prezintă este greu de bătut pe piața din România. Mai ales dacă ne uităm la telefoanele producătorilor de top 10 global, care sunt prezenți oficial și pe piața de la noi. Așa cred că ar trebui ales un telefon, să respecte aceste două criterii de bază. O prezență solidă la nivel global și o prezență oficială pe piața de la noi. După care trecem și la analiza raportului preț/specificații, la care ar trebui să vedem cum prețul plătit de un cumpărător este maximizat la nivel de configurație.

Cu acest lucru în cap am pornit la testarea acestui dispozitiv mid-range lansat de compania chineză cu o lună în urmă, care are șanse serioase să facă o figură frumoasă de vânzări. Și aici vin cu o mențiune specială pentru echipa locală Xiaomi, care a reușit la o lună de la apariția oficială a telefonului să îl aducă pe piața din România.

Înainte de a trece însă la analiza diferitelor aspecte legate de telefon, cred că ar prinde bine o trecere în revistă a specificațiilor sale tehnice. Să vedem ce are de oferit telefonul, să înțelegem cât mai bine unde se poziționează el.

Specificații tehnice Xiaomi Redmi Note 12 4G

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Xiaomi Redmi Note 12 4G:

  • Ecran: AMOLED
  • Diagonală: 6.67 inchi
  • Rezoluție: 2400 x 1080 pixeli
  • Aspect ratio: 20:9
  • Densitate: 396 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Altele: 1200 niți top, 85.3% screen-to-body
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 685
  • Procesor: octa-core (4 x 2.8 GHz Cortex A73 + 4 x 1.9 GHz Cortex A53)
  • GPU: Adreno 610
  • Sistem de operare: Android 13 cu MIUI 14
  • Memorie RAM: 4GB, 6 GB sau 8 GB (plus RAM virtual)
  • Memorie internă: 64 GB sau 128 GB
  • Slot microSD: da, slot dedicat
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere (50 MP, f/1.8, wide, 1/2.76″, 0.64µm, PDAF + 8 MP, f/2.2, 120˚, ultrawide, 1/4″, 1.12µm + 2 MP, f/2.4, macro)
  • Cameră foto frontală: 13 MP, f/2.5, wide, 1/3.0″
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Viteză de încărcare: 33W
  • Cititor de amprentă: da, poziționat lateral
  • Altele: dual-SIM, IP53, NFC, infrared, USB Type-C 2.0, jack 3.5 mm
  • Dimensiuni: 165.7 x 76 x 7.9 mm
  • Greutate: 183 g
  • Culori: Onyx Gray, Mint Green, Ice Blue

Vedem o configurație relativ decentă pentru zona mid-range. Sunt posibile mai multe combinații de memorii. Unitatea pe care am testat-o noi a fost echipată cu 8 GB de RAM (care se pot extinde virtual cu încă 3 GB) și 128 GB capacitate internă de stocare. Are culoare Ice Blue, care este un albastru deschis, cu ușoare nuanțe sidefii.

Pentru cei care simt lipsa suportului pentru conectivitatea 5G, aceeași serie Redmi Note 12 are și modele care oferă acest lucru. Aici vorbim însă de cea mai accesibilă opțiune din această familie de telefoane.

Preț de vânzare

Și facem astfel trecerea către zona comercială. De fiecare dată când vedem configurația unui dispozitiv, se ridică aproape automat două întrebări. Prima dintre ele este legată de prețul pe care trebuie să îl plătim pentru acea configurație.

Și aici apare primul mare argument în favoarea lui Xiaomi Redmi Note 12 4G, prețul foarte bun de vânzare. Exact unitatea testată de noi, de culoare Ice Blue, cu 8 GB de RAM și memorie internă de 128 GB, costă 1070 lei pe eMAG.ro, la momentul la care scriu acest material. Pun mai jos o captură de ecran, prețurile se mai schimbă în funcție de ofertele momentului.

Un preț foarte atractiv pentru specificațiile tehnice enumerate mai sus. Care conduce la un raport preț/specificații destul de greu de bătut pe piața din România.

O să trebuiască să avem în vedere că în acest preț avem incluse în pachetul standard atât încărcătorul de 33W, cât și o husă de protecție realizată din silicon transparent. Două accesorii pe care cumpărătorul este nevoit să le achiziționeze separat în cazul altor telefoane. Spre exemplu cele de la Samsung, din aceeași categorie de preț.

Ca o scurtă paranteză, pentru cei care doresc și alte opțiuni pentru husele de protecție, oferta celor de la MobileDirect este extrem de generoasă.

Revenind la prețul lui Redmi Note 12 4G, este foarte important ca aspectele următoare din analiza noastră să fie privite și prin perspectiva acestui preț. Trebuie să avem în vedere că vorbim despre un telefon de 1000 de lei. Și s-ar putea să vă reamintesc din când în când acest lucru.

Preformanțe

A doua întrebare care vine pe buzele tuturor atunci când vedem o listă de specificații tehnice este legată de performanțele pe care le poate genera acea configurație. Pentru a analiza acest aspect și pentru a putea face și anumite comparații dacă este nevoie, l-am trecut pe Xiaomi Redmi Note 12 4G prin cele mai populare aplicații de benchmark.

Mai întâi am rulat popularul, dar și controversatul AnTuTu Benchmark. Rezultatul obținut poate fi consultat în capturile de ecran de mai jos.

Am rulat mai apoi testul de performanțe din PC Mark. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Următoarele screenshot-uri sunt din testul Geekbench 6.

Am rulat și toate testele din GFXBench. Scorurile pot fi consultate în capturile de ecran de mai jos.

În fine, am rulat și câteva teste din 3D Mark, deși nu vorbim despre un telefon pe care pot rula jocurile prea pretențioase. Mai întâi testele Slingshot și Slingshot Extreme.

Și după testele Wildlife și Wildlife Extreme.

Avem performanțe relativ modeste, dar, așa cum am insistat mai sus, acestea trebuiesc privite prin prisma prețului de 1000 de lei al acestui telefon.

La nivel de performanțe în utilizarea cotidiană, telefonul nu a avut sincope. Nu s-a blocat, nu s-a oprit/repornit. S-a încins puțin în momentul testelor benchmark mai solicitante, dar fără să fie nevoie de oprirea sa. Și s-a simțit un mic delay la lansarea anumitor aplicații. Cumva ghinionul lui a fost faptul că l-am testat în paralel cu vârful de gamă Motorola Edge 40 Pro. Și atunci diferențele au fost ușor de sesizat.

Ca un soi de concluzie la acest aspect, performanțele modeste nu se resimt în timpul utilizării obișnuite. Terminalul face față cu brio la cerințele unui utilizator mediu de Android.

Autonomie

Tot la nivel de performanțe cred că se plasează și autonomia lui Xiaomi Redmi Note 12 4G, un aspect ce reprezintă al doilea mare argument în favoarea acestui dispozitiv. Bateria sa de 5000 mAh pare să fie foarte bine optimizată, din moment ce scorul obținut în testul de baterie din PC Mark a fost peste al altor telefoane cu aceeași capacitate a acumulatorului. Mai jos aveți capturile de ecran care prezintă acest scor.

În utilizarea cotidiană, telefonul trece lejer bariera psihologică a unei zile de utilizare. Ba chiar duce către două zile întregi fără nevoia încărcării. Știu că este greu de comparat, dar un iPhone 14 Pro, sunt telefoane din două lumi diferite parcă. Dar telefonul celor de la Apple mai avea 27% din baterie la ora 17.00, după ce plecase dimineața cu 100%.

Construcție

Aprecierea elementelor de construcție și a detaliilor de design ale unui telefon este o chestiune destul de subiectivă. Ține de gusturile fiecăruia. Mie personal îmi place construcția lui Xiaomi Redmi Note 12 4G. Îmi plac muchiile sale plate, care par să fie o prelungire a suprafeței spate a telefonului. Ajută și faptul că sunt de aceeași culoare. Mi se pare că dau și o senzație de dispozitiv solid, bine construit. Și parcă se potrivesc destul de bine și cu culoarea terminalului. Am arătat telefonul mai multor colegi de birou și impresia pozitivă a fost unanimă. Forma sa, dar mai ales culoarea cu accente sidefii au atras atenția în mod pozitiv.

Ecranul are margini destul de subțiri, doar cea inferioară iese cât de cât în evidență. Iar faptul că s-a optat pentru un orificiu (destul de discret) pentru camera foto frontală, în loc de un notch în formă de picătură, aduce un plus de eleganță pentru acest dispozitiv.

Modulul foto de pe spate iese puțin în evidență, în relief, dar este de aceeași culoare cu telefonul. Iar camerele foto sunt și ele evidențiate suplimentar în suprafața sa rectangulară.

Aici, la modulul foto, dar și la muchiile laterale, am putea spune că Redmi Note 12 4G s-a inspirat puțin de la ultimele generații de iPhone.

Camera

Și dacă tot am ajuns la modulul foto, să ne ocupăm puțin și de performanțele foto ale acestui smartphone. Nu aveam pretenții foarte mari de la un telefon de 1000 de lei. Dar aș putea spune că Xiaomi Redmi Note 12 4G a depășit aceste așteptări și că se comportă chiar decent la nivel de performanțe foto.

Aveți mai jos câteva sample-uri, cu mențiunea că vremea din Brașov este extrem de capricioasă în această perioadă a anului. Și în general. Am prins totuși o zi parțial însorită, în timpul unei foarte scurte plimbări în centrul vechi.

Am încercat și câteva fotografii macro. Aici abilitățile telefonului sunt ușor limitate, dar rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare.

Asta este și concluzia sumarului test de cameră. Pentru un telefon de 1000 lei, rezultatele sunt peste așteptări. Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate separat în cadrul unui album.

Display

O mențiune specială pentru ecranul lui Xiaomi Redmi Note 12 4G, care chiar surprinde în mod plăcut. Aici telefonul a fost avantajat de faptul că l-am testat în același timp cu Edge 40 Pro de la Motorola. Pentru că nu prea am văzut diferențele la nivel de redare de culori și luminozitate/vizibilitate într-o lumină exterioară puternică.

Așa că pot considera că ecranul este un alt argument în favoarea dispozitivului. Mai ales dacă privim performanțele ecranului prin prisma prețului de vânzare al telefonului.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Concluzia la acest review de Redmi Note 12 4G este una cât se poate de clară. Dacă doriți un telefon care să aibă un preț de achiziție de 1000 lei, atunci avem aici un candidat care nu poate fi ignorat. Și care ar trebui urmărit și prin ofertele operatorilor, unde s-ar putea să se bucure de subvenții suplimentare.

Argumentele sale PRO pornesc cu prețul de achiziție. Este un preț foarte bun pentru specificațiile etalate. Care conduce la un raport preț/specificații foarte bun. De unde și titlul acestui material. Mai merită menționată aici autonomia dată de acumulatorul telefonului și ecranul AMOLED al lui Xiaomi Redmi Note 12 4G. Plus construcția, dar aici apriecierea este una subiectivă.

La polul opus, avem lipsa suportului pentru 5G. Xiaomi aduce alternative în seria Redmi Note 12, dar acolo avem și alt preț de vânzare. Nu îmi place interfața software, în continuare încărcată de bloatware în mare parte inutil. Și meniurile atipice, parcă mai alambicate, cu care îmi vine greu să mă obișnuiesc. Este, din punctul meu de vedere, aspectul CONTRA cel mai puternic. Performanțele sunt oarecum limitate, dar la un nivel cât de cât decent.

În zona de AȘA ȘI AȘA, aș menționa performanțele foto. Pentru mine au reprezentat o surpriză plăcută, peste așteptări, dar cei mai pretențioși ar putea să aibă reproșuri la adresa calității fotografiilor rezultate.

Una peste alta, privind prin perspectiva prețului de 1000 lei (am tot repetat acest lucru), Xiaomi Redmi Note 12 4G este un telefon reușit, care nu trebuie ignorat.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep