HomeCloud & MobilityAI-ul și viitorul muncii via Work Trend Index 2023 by Microsoft

AI-ul și viitorul muncii via Work Trend Index 2023 by Microsoft

După cum era de așteptat, ediția 2023 a statisticii Work Trend Index realizată de Microsoft e centrată pe IT. Cu rezultate mai mult sau mai puțin plăcute.
După cum era de așteptat, ediția 2023 a statisticii Work Trend Index realizată de Microsoft e centrată pe AI. Cu rezultate mai mult sau mai puțin plăcute.

Microsoft lansează periodic raportul Work Trend Index unde ne oferă detalii despre cum vede compania viitorul muncii, de cele mai multe ori corelat cu produsele la care lucrează. În 2022 a fost vorba despre telemuncă și soluții de productivitate versus starea de spirit a angajaților, șefilor în contextul muncii hibride.

Pentru 2023 vorbim de AI și de cum acesta ajută (sau nu) la creșterea eficienței și reducerea numărului de activități inutile.

În teorie, soluțiile moderne vor simplifica munca

Prima chestie importantă comunicată în Work Trend Index 2023 este că AI-ul vine să schimbe modul în care privim munca și să ne ajute să fim mai eficienți.

˝68% dintre angajați spun că nu pot avea suficient timp pentru a rezolva neîntrerupt o anumită sarcină în timpul zilei˝

Asta se traduce într-un nou termen: datoria digitală și ar fi primul element care ne împiedică să devenim mai eficienți. Iar AI-ul (deja introdus de Microsoft în soluții gen Microsoft 365, GitHub Copilot) ar trebui să ne ajute să ne optimizăm munca. 64% dintre angajați nu au suficient timp și energie pentru a-și duce sarcinile de lucru la bun sfârșit, fiind de 3,5 ori mai predispuși să aibă dificultăți în a fi inovatori sau a gândi strategic. În același timp, raportul arată că utilizatorii Microsoft 365 petrec în medie 57% din timp comunicând și doar 43% din timp creând.

Oamenii nu se tem că AI-ul (automatizarea digitală) le va lua munca

A doua concluzie a raportului Work Trend Index 2023 ar fi că în general oamenii nu se tem că își vor pierde locurile de muncă și că e mai important faptul că munca va deveni mai ușoară datorită AI-ului.

Mai exact: pentru angajați, reducerea volumului de muncă este mai importantă decât temerile legate de pierderea locului de muncă, iar managerii vor ca instrumentele de inteligență artificială să vină în sprijinul angajaților, nu să îi înlocuiască. 49% dintre oameni se arată îngrijorați de faptul că soluțiile de inteligență artificială îi vor înlocui, dar, în același timp 70% dintre ei ar utiliza instrumentele pentru a-și ușura munca.

˝Este interesant că oamenii sunt mai entuziasmați de faptul că AI-ul o să îi ajute să scape de extenuare decât de faptul că ar putea fi factorul care să îi lase fără loc de muncă˝

Adam Grant, autor și profesor de psihologie profesională.

Competențe din zona AI

Și nu în ultimul rând, așa cum competențele digitale de bază (să lucrezi cu un browser, cu o suită de tip Office, să navighezi în aplicații și să înțelegi ce se întâmplă acolo) trebuie să fie cunoscute fiecărui om, angajat productiv, urmează ca și competențele legate de AI să fie o competență de bază. De asemenea, din martie 2023, în SUA, anunțurile pentru locuri de muncă publicate pe LinkedIn care menționează GPT au crescut cu 79% de la an la an. Acest nou set de competențe digitale necesare, centrat pe inteligența artificială, va avea un efect de undă și va fi inclus în orice, de la CV-uri la anunțurile de locuri de muncă.

Ideea de a folosi AI-ul productiv nu e chiar la început, însă pașii sunt mici, în ciuda anunțurilor făcute de Microsoft vizavi de integrarea Chat GPT în produsele sale.

Și da, e clar că dacă vrem să beneficiem de informații utile, trebuie să știm să folosim AI-ul.

Însă …

Ceea ce nu spune Microsoft în acest raport este că AI-ul încă dă erori, chiar foarte mari. Și acum folosirea lui e un fel de ruletă rusească, rezultatul trebuind obligatoriu să fie analizat de către o persoană EXTREM de competentă.

Da, Microsoft își promovează intens conceptul de AI, beneficiind și de avansul major pe care îl are în fața competiției. Mi se pare normal să spună că de acum încolo totul e AI și că va fi lapte și miere, oamenii nu își pierd locurile de muncă, din contră.

În realitate lucrurile nu sunt așa: vor fi mulți oameni care își vor pierde locurile de muncă din cauza AI-ului, mulți dintre ei fiind în poziții unde au un minim de competențe digitale, mai mult ca sigur și din zona de dezvoltare software. Mă gândesc aici și la secretare, la persoane ce fac analiză financiară în firme mici, la cei ce se ocupă cu pregătirea de rapoarte/documente etc. Nu le plâng de milă și nici nu spun că e neapărat un lucru rău.

Spun doar că Microsoft exagerează (acum) cu AI-ul și vrea ca firmele/oamenii să sară rapid în barca asta, în ciuda faptului că instrumentele nu sunt încă pregătite. O să mai treacă mulți ani până când AI-ul va fi acolo unde ar trebui să fie și chiar și așa, vor fi mulți care nu vor avea încredere în rezultate, mai ales pe subiecte unde calitatea și acuratețea sunt esențiale.

La fel cum s-a întâmplat cu cloud-ul, trebuie să trecem peste entuziasmul de moment și să vedem ce se întâmplă. Și să fim pregătiți să înțelegem ideea de AI și să vedem cum o putem folosi (dacă e cazul) cât mai bine.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep