HomeEvenimenteBUILDCele mai importante anunturi de la Microsoft BUILD 2023

Cele mai importante anunturi de la Microsoft BUILD 2023

Ieri a pornit conferința pentru dezvoltatori BUILD 2023 unde Microsoft a prezentat o grămadă de noutăți despre AI. Aflați despre ce e vorba!
Ieri a pornit conferința pentru dezvoltatori BUILD 2023 unde Microsoft a prezentat o grămadă de noutăți despre AI. Aflați despre ce e vorba!

Microsoft BUILD 2023, conferința dedicată dezvoltatorilor pe platforma Microsoft, a pornit ieri și este centrată pe AI și instrumentele pe care Microsoft le oferă pentru crearea de produse inteligente. După cum era de așteptat, direcția e clară: totul e AI, treaba care o să ne ajute să facem lucrurile mai bine, mai eficient și ne permite să ne concentrăm pe ideile care aduc valoare companiei și nouă – cel puțin la nivel teoretic, pentru că în practică acest curent va aduce schimbări imense și nu toate vor fi pe placul consumatorilor.

Din punctul meu de vedere, cele mai importante anunțuri Microsoft de ieri sunt:

1. Windows 11 primește integrarea AI-ului prin Copilot

O să încep cu cel mai important anunț de ieri: AI-ul va fi integrat în Windows 11 sub forma Copilot. Priviți-l ca pe înlocuitorul Cortana, asistentul digital care a avut o viață scurtă. Copilot va fi integrat în Taskbar și scopul este acela de a veni în ajutorul utilizatorului, fiind capabil să răspundă la întrebări legate de sistemul de operare (schimbarea de setări de exemplu) și oricare altă aplicație folosită.

Pentru moment Windows 11 Copilot nu e disponibil, planul Microsoft este să îl introducă treptat, prima dată pentru un set mai mic de utilizatori pentru ca ulterior să îl extindă către toată lumea. Tot ieri, Microsoft a mai anunțat câteva schimbări în Windows 11: suportul pentru Bluetooth LE și controlul RGB pentru display. Toate detaliile sunt aici.

2. Bing devine motorul implicit de căutare în ChatGPT

A doua chestie majoră anunțată ieri este că motorul de căutare Bing va funcționa în ChatGPT, făcând platforma să poată oferi informații în timp real, pe baza datelor preluate de pe net. În felul acesta parteneriatul OpenAI și Microsoft merge mai departe și lasă Google într-un con de umbră.

Foarte important: integrarea Bing în ChatGPT va fi disponibilă doar utilizatorilor care au abonament, în viitor și cei care folosesc gratuit platforma vor putea activa funcționalitatea prin intermediul unui plugin.

3. Microsoft 365 Copilot poate folosi plugin-uri

Și așa merg la următorul anunț: Microsoft încurajează dezvoltatorii să creeze aplicații (de fapt plugin-uri) pentru Microsoft 365 Copilot care să răspundă unor nevoi specifice. În cadrul keynote-ului de ieri, Kevin Scott a menționat că e momentul unei schimbări majore și a încurajat dezvoltatorii să vină cu idei. Și a rămas o replică care mi-a plăcut: ¨do legendary sh*t!¨, în traducere liberă ¨faceți lucruri extraordinare˝.

AI Assistant va putea folosi trei tipuri de plugin-uri: cele pentru Teams, alea pentru PowerPlatform și cele ce vin via ChatGPT. Acestea devin standard pentru ChatGPT și în principiu pot fi folosite în oricare zonă.

Și ca să accentueze ideea, Kevin Scott a arătat cum a folosit un astfel de plugin să extragă date dintr-un podcast, să caute pe net detalii despre interlocutor și să creeze automat un post pe Linkedin.

4. Browser-ul Edge va avea integrare 365 Copilot

O chestie care era iminentă: Microsoft aduce în Edge și un buton care să ofere integrarea cu 365 Copilot. Chestia asta înseamnă că Edge va deveni suficient de deștept ca să ¨vadă˝contextul (adică pagina curentă) și să poată extrage detalii pe baza cărora să poată completa operații în suita Microsoft 365 – adică email, document office etc.

Ideea pe care Microsoft o propune e simplă: din datele din browser și cele colectate în spate de AI, poți solicita plugin-ului Copilot să creeze un email în care să adauge un raport și un sumar al unor discuții din Teams.

5. Instrumente de control pentru AI

Odată cu lansarea Azure AI Studio, platforma prin care dezvoltatorii vor putea să creeze rapid aplicații AI, vine și anunțul legat de soluțiile de protecție: Azure AI Content Safety. Combinația celor două are ca scop facilitatea dezvoltării de aplicații AI, de încredere, unde intervenția operatorului uman vizavi de filtrare să fie minimă.

Pe scurt lucrurile stau cam asa: folosești Azure AI Studio ca să creezi o aplicație AI și apoi integrezi filtrarea cu Azure AI Content Safety ca să te asiguri că interacțiunea cu AI-ul nu o ia pe arătură și ajunge în zone dubioase. Din câte am văzut, sunt 4 niveluri pentru filtrarea conținutului, de la cel mai sigur până la cel mai lejer, cel ce creează aplicația vând libertatea de a alege ce să folosească.

Și altele

Cele de mai sus sunt doar 5 dintre cele 50 de anunțuri ce vin la BUILD 2023 și majoritatea sunt despre AI. Microsoft a pariat mult (dacă vă aduceți aminte, a investit 10 miliarde în colaborarea cu OpenAI) pe AI și a construit o cale către viitor.

E posibil ca piața să accepte propunerea și să meargă în direcția asta – ar fi o chestie extrem de bună pentru Microsoft și ar arăta că are capacitatea de a contura evoluția viitoare. Dar e la fel de posibil ca treaba asta să nu funcționeze și atunci Satya Nadella o să aibă de dat multe explicații.

Apropo de el, în keynote-ul de ieri spunea că e momentul ca schimbările tehnologice să ajungă la MILIARDE de oameni datorită AI-ului. Chestie care sună bine la nivel de MK, în realitate e foarte greu să se și întâmple curând. Însă dincolo de asta, avansul extrem de rapid al AI-ului (identificat ca produsul cu cea mai mare expansiune în web) la nivel de anunțuri e un atu al Microsoft.

Soluțiile Copilot pentru GitHub și Microsoft 365 sunt de natură să ușureze viața multor utilizatori doar că în același timp au și potențialul să elimine o grămadă de job-uri (da, chiar și cele ale programatorilor, considerați de neatins până acum) și să introducă mari probleme legate de proprietatea intelectuală.

Mai e mult până departe: Microsoft a arătat calea, rămâne să vedem câți vor merge pe ea.

Și ar mai fi ceva: cred că e primul keynote al Microsoft la o conferință de dezvoltatori (PDC, BUILD, TechED) în care am văzut materiale video preînregistrate în care se arătau elemente de coding. De 20 de ani de când urmăresc lansările Microsoft în zona asta, de fiecare dată am rămas cu un sentiment fain, de entuziasm. Acum … m-a lăsat cumva rece. Keynote-ul a fost unul tern, pe repede înainte.

Sper ca azi, când o să apară Panos Panay și Scott Hanselman, să fie mai fain. Apropo, puteți urmări aici keynote-ul cu prezentare în detaliu a Windows 11 Copilot de la ora 19:00 a României.

Iar dacă vreți să vedeți keynote-ul de ieri, o puteți face aici:

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep