HomeFeaturedFocusReview Motorola Razr 40 Ultra: the king of clamshell foldables

Review Motorola Razr 40 Ultra: the king of clamshell foldables

Motorola Razr 40 Ultra

Știu că pentru un site de limba română nu prea e bine să pui titluri în engleză, dar oricum aș fi încercat să îl potrivesc, nu ar fi sunat atât de bine. Și mai ales atât de aproape de realitate. Pentru că da, aceasta este concluzia materialului de față. Cei de la Motorola au reușit să facă cu Motorola Razr 40 Ultra cel mai bun pliabil de tip clapetă (clamshell sau flip) de pe piață. Și sunt tare curios dacă Samsung va reuși să vină cu un răspuns pe măsură cu viitorul Flip5. Lupta va fi una extrem de interesantă.

Dincolo de construcția atent lucrată și de finisajele de excepție, care alinează oarecum și această apariție cu ultimele telefoane ale companiei, dispozitivul are și marele merit al unui ecran exterior perfect funcțional. Și cel mai mare ca și dimensiune de pe acest segment de telefoane.

La partea de construcție trebuie să amintesc opțiunea de culoare roșie (Viva Magenta), cu spatele realizat dintr-o piele vegană. Care arată incredibil și care atrage cu siguranță privirile. Noi am testat opțiunea de culoare neagră, cu spatele mat, protejat cu sticlă Gorilla Glass Victus.

Iar în ceea ce privește ecranul exterior, așa cum am spus, acesta este perfect funcțional și face telefonul ușor de utilizat fără a mai fi nevoie de deschiderea fizică a acestuia. Majoritatea aplicațiilor sunt adaptate utilizării acestui al doilea display. Și aici este marele argument al telefonului în fața competitorilor de pe piață din prezent.

Evident, telefonul are și alte argumente de partea lui, pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează.

Desigur, sunt și aspecte la care s-ar mai fi putut lucra. Și probabil că la generațiile următoare vom vedea îmbunătășiri. Dar până la analiza mai detaliată a fiecărui aspect, haideți să vedem ce are de propus terminalul nostru din punctul de vedere al configurației.

Specificații tehnice Motorola Razr 40 Ultra

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Motorola Razr 40 Ultra:

  • Ecran interior: AMOLED LTPO foldable
  • Diagonală: 6.9 inchi
  • Rezoluție 2640 x 1080 pixeli
  • Aspect ratio: 22:9
  • Densitate: 413 ppi
  • Screen-to-body ratio: 85.1%
  • Rată de refresh: 165 Hz
  • Altele: HDR10+, luminozitate de top 1400 niți
  • Ecran exterior: AMOLED
  • Diagonală: 3.6 inchi
  • Rezoluție: 1056 x 1066 pixeli
  • Densitate: 413 ppi
  • Rată de refresh: 144 Hz
  • Protecție: Gorilla Glass Victus
  • Altele: HDR10+, luminozitate de top 1100 niți
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
  • Procesor: octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex X2 + 3 x 2.75 GHz Cortex A710 + 4 x 1.80 GHz Cortex A510)
  • GPU: Adreno 730
  • Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
  • Slot microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 13
  • Camera foto principală: sistem dual-camera 12 MP (f/1.5, wide, 1/2.55″, 1.4µm, PDAF, OIS) + 13 MP (f/2.2, 108˚, ultrawide, 1/3″, 1.12µm, AF)
  • Camera foto frontală: 32 MP (f/2.4, wide, 0.7µm)
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 3800 mAh
  • Încărcare rapidă: 30W
  • Încărcare wireless: 15W
  • Cititor de amprentă digitală: da, plasat lateral
  • Altele: USB Type-C 2.0, NFC, water-repellent coating, dual-SIM
  • Construcție: ecran interior plastic, ecran exterior și spate Gorilla Glass Victus, ramă laterală aluminiu seria 7000, balama oțel inoxidabil
  • Culori: Infinite Black, Glacier Blue, Viva Magenta
  • Dimensiuni: unfolded 170.8 x 74 x 7 mm, folded 88.4 x 74 x 15.1 mm
  • Greutate: 184.5 g

Așa cum am spus, unitatea testată de noi a fost cea de culoare neagră, cu spatele mat, construit dintr-o sticlă Gorilla Glass Victus. A fost echipată cu o memorie RAM de 8 GB, iar capacitatea internă de stocare a fost de 256 GB.

La nivel de configurație vedem că s-au făcut realtiv puține concesii. Avem chipset-ul de top de la Qualcomm din finalui lui 2022. Nu cred că dacă se apela la Snapdragon 8 Gen 2 am fi avut un salt de performanțe semnificativ. Acumulatorul ar putea părea prea mic, dar vorbim totuși despre un foldable. În plus, vom vedea că performanțele sale sunt peste așteptări. Ar mai fi poate senzorul principal foto, cu rezoluție prea mică. Dar se pare că optimizările software fac treabă destul de bună. În rest, la nivel de configurație așternută pe hârtie, nu prea avem ce reproșuri să îi facem telefonului.  

Preț de vânzare

Ca de fiecare dată, atunci când vedem lista de specificații tehnice a unui dispozitiv, prima întrebare care se ridică este legată de prețul pe care trebuie să îl plătim pentru ea. Aici lucrurile sunt ceva mai speciale, pentru că vorbim despre un foldable. Un ecran pliabil plus un al doilea display, la care se adaugă o balama și niște modificări ale interfeței software, implică niște cheltuieli în plus.

Una peste alta, Motorola Razr 40 Ultra are un preț de vânzare de 5999 lei în oferta eMAG.ro. Fix în configurația de memorii și în culoarea testată de noi. Mai jos aveți un screenshot cu acest lucru.

Telefonul poate fi găsit și la ceilalți parteneri ai Motorola din România (Altex și MediaGalaxy), dar și în oferta Orange, unde se poate bucura de un discount suplimentar la împachetarea cu anumite servicii oferite de acest operator. Pe site-ul Motorola, în pagina dedicată acestui telefon, aveți toate link-urile necesare.

În mod plăcut surprinzător, varianta Viva Magenta, cu piele ecologică pe partea din spate, nu implică costuri suplimentare.

Prețul nu prea poate fi comparat cu ale altor telefoane. Este primul foldable serios din generația 2023. Poate părea mare la prima vedere, dar vorbim despre un telefon premium. În plus, trebuie să ținem cont de două aspecte importante. În primul rând, avem în pachetul standard incluse atât încărcătorul rapid de 33W, cât și o husă de protecție transparentă din plastic. Două accesorii care mai ridică puțin costurile și pe care, cel puțin cei de la Samsung, nu le includ în pachetul standard.

Cei care au alte gusturi și doresc o husă de protecție ceva mai colorată sau care vor un grad mai ridicat de protecție pentru telefonul lor, au la dispoziție și oferta partenerilor noștri de la MobileDirect, care oferă o gamă variată de huse de protecție și accesorii pentru orice model de smartphone.

În al doilea rând, toți cei care achiziționează un astfel de terminal în luna iunie, vor putea beneficia de o asigurare suplimentară pentru 12 luni de zile din partea Motorola.

Sunt două aspecte care parcă fac ceva mai digerabil prețul destul de ridicat al acestui dispozitiv. Care, trebuie să repet, nu este chiar atât de mare pentru un telefon foldable premium.

Ca o scurtă paranteză, Motorola a făcut un pas mare în fața competitorilor și a venit cu două apariții. Cei care vor un foldable, dar și un preț de achiziție mai mic, vor avea la dispoziție un Razr 40 (fără Ultra), un model mai accesibil. Desigur, acesta va face unele concesii, dar este clar un pas mare înspre adopția tot mai mare a telefoanelor cu ecran pliabil.

Performanțe de flagship

A doua întrebare care se ridică în momentul în care trecem peste lista cu specificații tehnice ale unui dispiozitiv, este legată de performanțele pe care această configurație este capabilă să le genereze. Iar aici Motorola Razr 40 Ultra a reușit o surpriză destul de plăcută.

Telefonul a reușit un scor destul de impresionant în AnTuTu Benchmark. Asta în condițiile în care involuntar am pus telefonul pe bordul mașinii și a fost ajutat de aerul condiționat care era pornit. Mai jos aveți o captură de ecran cu rezultatul.

Am reluat testul și cu el pe o bancă, în bătaia directă a soarelui.

Practic am rulat același benchmark în condiții de temperatură aflate la cele două extreme. Diferențele sunt destul de mari, recunosc că nu am știut până acum că impactul temperaturii asupra performanțelor unui dispozitiv mobil este atât de mare.

A urmat mai apoi testul de performanță din PCMark. Aici parcă lucrurile s-au mai aliniat puțin. Scorul obținut poate fi văzut mai jos.

Și în Geekbench 6 am avut aceeași senzație. Scorul este vizibil mai jos.

Am rulat mai apoi toate testele din GFXBench. Rezultatele le aveți mai jos.

În cele din urmă am rulat câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Și mai apoi Wild Life și Wild Life Extreme.

Impresia este una destul de bună, performanțele par apropiate de nivelul de flagship actual. Un nivel pe care telefonul nici măcar nu și l-a asumat. Trebuie menționat însă că în timpul rulării testelor benchmark s-a încins binișor. Un lucru pe care l-am observat la toate terminalele floldable.

În afară de această încălzire, nu prea am avut reproșuri să îi fac în timpul utilizării cotidiene. Mi se pare că terminalul se comportă impecabil. Nu s-a blocat, nu s-a resetat sau oprit. Totul a fost OK!

Autonomie

Oarecum tot la capitolul performanțe intră și autonomia. Și aici surpriza a fost plăcută. Trebuie să aveți în vedere că este vorba despre un foldable de tip flip, care acomodează o baterie cu o capacitate mică față de media zilelor noastre. Cu toate acestea, pentru cei doar 3800 mAh cât are bateria lui Motorola Razr 40 Ultra, autonomia este peste așteptări. Semn că optimizările software își fac treaba.

Mai jos aveți rezultatul testului de baterie din PCMark.

Iar impresia pozitivă este completată de comportamentul bateriei din utilizarea cotidiană. Telefonul trece cu brio de bariera psihologică a unei zile întregi de utilizare fără emoții. Ba chiar se apropie de două zile de folosire fără încărcare. Inclusiv în excursia în care am folosit la greu camera foto (se va vedea în continuare), nu am avut probleme cu autonomia.

Construcție și design, ecrane

Am spus-o și cu ocazia review-urilor de Motorola Edge 40 și Edge 40 Pro. Compania a dat încă de anul trecut (de la generația Edge 30) semne că începe să fie preocupată și de aspectul fizic al telefoanelor pe care le lansează. Și nu mă refer aici doar la faptul că se apelează la culori speciale. Ci mai ales la atenția la detalii și la grija pentru design. Elemente care acum vreo doi ani nu prea contau.

Senzația este întărită și de către Razr 40 Ultra. Un salt extrem de mare la nivel de design în comparație cu pliabilul anului trecut, Razr 2022. S-a mizat puțin și pe factorul emoțional, prin refolosirea numelui Razr. Îmi amintesc și acum cât de încântat am fost de vechiul Motorola Razr, de forma acestuia inedită, cu anumite particularități specifice.

Marele plus la nivel de construcție este ecranul exterior. Cel mai mare din categoria sa de produse. Un ecran care face posibilă utilizarea telefonului fără a mai fi nevoie ca el să fie deschis. Majoritatea aplicațiilor sunt scalate să poată fi folosite și pe display-ul de 3.6 inchi. Un ecran care se întinde și în jurul celor două camere foto principale.

Există chiar și niște jocuri adaptate pentru acest display. Vin câteva sugestii, îmi place că ele nu sunt preinstalate și că această opțiune îi aparține utilizatorului.

Tot cu ecranul exterior se pot realiza fotografii selfie de o calitate mai bună, folosind sistemul dual camera principal.

Îmi place mult și forma alungită pe care o ia terminalul atunci când este deschis. Cu o proporție a ecranului interior de 22:9, Motorola Razr 40 Ultra este foarte ușor de ținut și de folosit cu o singură mână.

S-a lucrat și la nivel de balama, care permite, așa cum este și normal, închiderea perfectă a celor două jumătăți, fără spațiu rămas între ele, în care să se adune scamele din buzunarul utilizatorului.

Și dacă tot am menționat cele două ecrane, să spunem că vin cu o luminozitate foarte bună (cu peak-uri de peste 1000 niți) și că lumina puternică din exterior nu reprezintă un impediment pentru o vizibilitate foarte bună. Culorile sunt redate fidel, iar experiența de utilizare inedită pe care o oferă un pliabil este completată în mod fericit de calitatea ecranelor acestuia.

Camera foto

Performanțele foto ale lui Motorola Razr 40 Ultra sunt poate singurele la care am putea spune că se putea mai bine. Singurul aspect al acestui foldable de top care ne face să ridicăm puțin din sprânceană.

Am avut norocul unei zile relativ însorite, într-o destinație turistică de excepție: Veneția. Rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare, nu pot fi aduse aici reproșuri prea mari.

Lucrurile se schimbă puțin atunci când avem de-a face cu condiții mai proase de lumină. Nu am foarte multe poze de la interior, dar aici era clar loc de mai bine.

Mai ales în condițiile unui telefon de 6000 de lei, care induce niște așteptări la nivelul cumpărătorului. Desigur, vorbim despre un foldable, un telefon stylish, chic, ce vine cu un set de argumente diferite de cele ale unui telefon convențional. Un Razr 40 Ultra nu îl cumperi în mod evident pentru camerele sale foto. Dar ai totuși niște așteptări.

Însă la final senzația este însă OK per ansamblu. Este genul de telefon pe care te poți baza, din punctul de vedere al camerelor foto, pentru fotografiile de vacanță. Și asta cred că contează cel mai mult.

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi văzute într-un album evidențiat separat, pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Am ajuns la partea de concluzii. Iar sinteza materialului de mai sus este una simplă și concisă, pe care am livrat-o de fapt încă din titlul acestui material. Motorola Razr 40 Ultra este cel mai bun foldable de tip flip (clamshell) al momentului. Și setează niște standarde destul de sus pentru următoarele apariții din această categorie.

Construcția este principalul său argument, cu ecranul exterior generos în frunte. Un ecran ce face posibilă utilizarea telefonului fără a fi nevoie ca el să fie deschis. Avem și performanțe peste așteptări. Și aici includem și partea de autonomie.

Mai trebuie menționată interfața software specifică celor de la Motorola, aerisită, prietenoasă și mai ales lipsită de bloatware inutil. Și calitatea celor două ecrane.

Ar mai fi fost loc de îmbunătățiri la nivel de performanțe foto. Și sunt convins că Motorola va ține cont de feedback-ul utilizatorilor. A arătat deja că face acest lucru. Așa că direcția este fără îndoială una bună pentru companie.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep