HomeMobileSfat: ce faci cand Waze nu iti da ruta pe autostrada, in...

Sfat: ce faci cand Waze nu iti da ruta pe autostrada, in Ungaria

În ultima vreme am primit foarte multe întrebări legate de Waze, în speță de ce nu afișează rute pe autostradă în Ungaria și în schimb oferă rute alternative. Situația e cunoscută și relativ ușor de rezolvat.

Încep prin a vă spune că nu recomand folosirea Waze atunci când navigați prin Europa de Vest, mai puțin în situațiile în care mergeți pe drumuri scurte. Motivul fiind acela că activarea unor rute alternative se face automat, fără să poți seta un anumit timp salvat, pe baza căruia să refacă traseul (sau nu am gasit eu cum se face). În plus, riscați să ajungeți prin cine știe ce bălării, dacă ieșiți din zonele … civilizate (am avut neplăceri de acest gen prin Italia și Austria).

În schimb, recomand aplicația Here WeGo, care mi se pare net superioară și la nivel de grafică și pentru faptul că folosește hărțile here, aceleași de pe Mazda, Audi, VW. O puteți descărca de in Play Store și App Store.

Revenind la problema inițială: Waze are activă o setare prin care ține cont de restricțiile legate de drumurile cu plată. Nu se poate dezactiva, însă se poate configura.

Mai exact: acolo unde există drumuri cu plată (în speță autostrăzile pentru țările unde circulația pe drumurile naționale este gratuită, cea pe autostrăzi e cu plată) și există și alternative gratuite, Waze va alege rutele gratuite atâta vreme cât nu este adăugat în aplicație faptul că există cumpărată vigneta.

Asta se întâmplă în speță în cazul Ungariei și Austriei – dacă nu e adăugată vigneta în Waze, acesta va considera că se dorește deplasare pe drumuri fără plată, așa că va face rutele ținând cont de acest lucru. Câteodată merită, de cele mai multe ori nu.

Concluzia e evidentă: când doriți să vedeți drumurile pe autostradă și aceasta este cu plată (vigentă), atunci adăugați opțiunea în Waze.

Mergeți în Waze, apoi Settings, Toll & HOV Passes și apoi adăugați vignetele dorite. Pentru Austria alegeți AT: Vignette Austria, respectiv Vignette HU – E-matrica orszagos pentru Ungaria.

Odată ce ați făcut setările astea, Waze o să vă ofere rute și pe autostradă.

Simplu!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Nu mă fă să zic ceva de rahatul ăla de Here Maps! Săptămâna trecută eram în Grecia și mă pregăteam cu hărți offline pentru traversarea Macedoniei de Nord și a Serbiei. Și iau la rând aplicațiile de navigare de pe iPhone-ul meu: HereMaps, Maps.me și Sygic. Ultimele două și-au descărcat hărțile pe când HereMaps ghici ce: eroare că nu am conexiune la internet (eram conectat la wifi-ul hotelului.). OK, zic, hai că opresc wifi, ia de pe conexiunea de date (era activată opțiunea în Setări). Nimic. Le trimit email la suport. Ghici răspuns: să le trimit captură de ecran și să le dau mai multe detalii. Vai de ei!

    • Fix asta am patit si eu acum cand am vrut sa verific. Se rezolva simplu: scoti conexiunea WiFi, dezactivezi functia online, inchizi aplicatia.
      O redeschizi si dai online si debifezi download only for wifi, activezi wifi si 5G.
      Cel putin la mine a mers.

      revenind la subiect, eu folosesc here de vreo 15 ani, ultimii 4 si pe masina direct in sistemul GPS. Nu e perfect, dar ma duce acolo unde trebuie in timp util, nu ca Waze/Google Maps care o iau aiurea prin balarii.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep