HomeFeaturedFocusReview Huawei Watch GT 4: design elegant, autonomie excelentă și health care

Review Huawei Watch GT 4: design elegant, autonomie excelentă și health care

Zilele acestea am avut plăcerea să testez noul ceas smart de la Huawei, adică modelul Watch GT 4 de 46 mm, gri, cu curea metalică și mi-a plăcut foarte mult. Aflați în ceea ce urmează de ce.

Design nou, mai interesant

An de an am urmărit cu interes cum a evoluat seria de ceasuri smart Watch GT a Huawei și pot să vă spun că modelul Watch GT 4 reușește să capteze atenția încă de la început. Noul design îmbină eleganța cu funcționalitatea, aducând în prim plan un cees smart care poate fi purtat fără niciun fel de problemă în orice situație.

De la întâlnirile importante de business și până la activitățile din aer liber, noul Watch GT 4 stă excelent la încheietură și face ceea ce trebuie: oferă în timp real cele mai importante notificări și monitorizează permanent starea de sănătate și activitatea fizică.

După cum se poate observa în imaginile de mai sus, Watch GT 4 vine cu o nouă ramă, puțin curbată, pe care sunt gravate intervalele de minute. Văd că Huawei continuă să mențină acest concept, în care gravează intervalele de minute direct pe ecran/marginea carcasei, cu toate că eu unul nu îi văd rostul dacă folosești o temă cu informația prezentată numeric și nu una clasică.

Cu toate astea, pe Watch GT 4 mi se pare că a ieșit cel mai bun design și pentru prima dată aceste cifre parcă nu mai deranjează.

Alt lucru la care Huawei nu a renunțat este sistemul de control cu un buton fizic și o rotiță care are și rol de buton pentru selecție – asta înseamnă că poți controla informația de pe ecran fie prin touch, fie prin intermediul butoanelor. Îmi place foarte tare cum e făcută rotița și din experiența folosirii precedentelor modele Watch GT 2 și 3 vă spun că este utilă și nu deranjează în purtarea zilnică.

Treaba care îmi place cel mai mult la nou design este aspectul unitar din punct de vedere al design-ului și al culorii (pe modelul gri, de 46 mm). Toate liniile sunt legate elegant și ajută la crearea unui aspect deosebit.

Venind de la modelul Watch GT 3 PRO (54g) am simțit imediat că Watch GT 4 (48g) nu este la fel de voluminos. Dimensiunea carcasei este de 46 mm × 46 mm × 10,9 mm, oferind un display AMOLED de 1,43 inci și rezoluție de 466 x 466 pixeli (densitate de 326 ppi).

Sunt și fanul acestui tip de curea din oțel, cu o prindere solidă – doar că are marele dezavantaj că în timpul verii, la plajă mai ales, începe să se încingă destul de repede. Cine dorește poate să schimbe cureaua cu una compatibilă, de 22mm.

Și să nu uit, Watch GT 4 are difuzor pentru redarea de muzică și preluarea apelurilor de pe telefon prin conexiunea Bluetooth.

Display: un AMOLED curat

Display-ul lui Watch GT 4 este unul AMOLED, cu culori redate perfect și o strălucire care permite vizibilitatea chiar și în condiții de lumină naturală foarte puternică. Rezoluția de 466 x 466 pixeli, e similară cu cea de pe Watch GT 3 PRO, chiar dacă mi se pare că marginea e ceva mai mică. Datorită acestui lucru, fețele de ceas sunt compatibile între modele – că veni vorba de teme, mi-au plăcut temele cu culori vii și mult negru pe fundal, dar cele cu mult gri se asortează cel mai bine.

Ceasul are opțiune de Always-on-display pentru aceia dintre voi care doresc să aibă ecranul deschis permanent – eu nu am folosit niciodată opțiunea din motive de autonomie. Prefer să stea închis și să se activeze display-ul atunci când senzorii detectează o rotire a mâinii. Apropo de închiderea ecranului, puteți folosi și o opțiune de lock, disponibilă din meniul system (prin touch, trageți în jos de ecran și o să vă apară opțiunile rapide).

Funcționalitate, autonomie

O să încep cu autonomia: folosesc ceasul de 10 zile și încă mai mai am 29% din baterie. L-am setat cu o față neagră, ca să reduc consum de energie, însă am multe widget-uri care consumă ceva. Huawei spune că modelul Watch GT 4 are o autonomie de până la două săptămâni, e posibil să se întâmple asta. Aș zice totuși că 10 zile e o estimare mai realistă, în condițiile în care ceasul e folosit și pentru măsurarea activităților sportive.

Al doilea lucru: ceasul Watch GT 4 folosește sistemul de operare Harmony OS 4 și poate să afișeze cam orice notificare vine de pe telefon – din aplicația Huawei Health puteți alege ce să ajungă pe ceas. Recomandarea mea este să nu lăsați orice chestie să vă deranjeze prin vibrație și să vă consume inutil bateria. Cel mai important: apelurile telefonice se pot prelua pe ceas prin conexiunea Bluetooth iar pentru mesaje, puteți folosi șabloane predefinite cu care să răspundeți.

Huawei Watch GT 4 face o treabă foarte bună vizavi de monitorizarea câtorva indicatori vitali pentru starea de sănătate. Încep cu ritmul cardiac, pun apoi nivelul de oxigen din sânge (SpO2), temperatura, somnul și mai nou văd că e introdusă și o extensie (care nu e prezentă pe seria Watch GT 3 sau GT 3 PRO) – posibilitatea de detecție a apneei. Din păcate, ca să fie efiecientă va fi nevoie să oferiți aplicației accesul la microfon, ca să poată folosi și informația sonoră – eu nu am făcut asta.

Datele preluate sunt salvate în cloud-ul Huawei și din păcate nu există o opțiune de salvare pentru o eventuală refolosire – spun asta că de mai multe ori mi s-a reproșat că nu am menționat acest aspect. Pentru doamne există o opțiune de monitorizare a ciclului menstrual.

Ca și plusuri față de modelele precedente de ceasuri smart Huawei, Watch GT 4 are acum și o aplicație nouă – Stay Fit – cu tehnologia HUAWEI TruSeen™ 5.5+, care te ajută să ții evidența numărului de calorii pe care le consumi, cu parametri de nivel înalt, cum ar fi aportul caloric în timp real, caloriile active, caloriile în repaus și deficitul caloric. Dar asta înseamnă că trebuie să nu uiți să introduci date despre fiecare masă, direct în aplicație.

Și tot ca element de noutate, pe Huawei Watch GT 4 widget-ul care arată informațiile despre ritmul cardiac este puțin mai complex, având agregate și detalii despre nivelul de oxigen, temperatura, durata somnului etc. pentru a oferi o imagine de ansamblu mai exactă.

Alte extra-uri: widget de Calendar (se sincronizează cu cel de pe telefon), prognoză meteo, compas, barometru, muzică, apel telefonic, cronometru.

Tot extra sunt încă două opțiuni prin care direct de pe ceas se poate mai rapid la detalii despre calendar sau activitățile sportive.

Și că am adus vorba, Watch GT 4 știe să detecteze automat o grămadă de activități fizice (opțiunea nu e activă implicit, trebuie pornită din setări) și o face destul de bine. L-am folosit pentru alergare și drumeție, perioadă în care înregistrează traseul și permite recrearea lui, în caz de nevoie. Nu sunt o persoana sedentară dar nici nu mă pot mândri că sunt mare sportiv – de asta setul de opțiuni puse la dispoziție de Huawei pe Watch GT 4 mi se pare suficient. Funcțiile care mă interesează pe mine sunt aici: monitorizarea drumețiilor, a plimbărilor pe afară, bicicletă, înot (rezistență până la 5 ATM și 50m), schi cu date suficiente pentru a oferi o imagine de ansamblu.

Pentru că încă nu am spus asta, Huawei Watch GT 4 se poate folosi foarte bine și cu iOS, iar datele legate de activitatea fizică se duc automat în aplicația Health.

Concluzie: un ceas smart elegant, aproape perfect

Așa cum am zis încă de la început, Watch GT 4 e un ceas inteligent elegant și foarte bine făcut. E drept că nu are materialele seriei GT 3 PRO, adică ecran safir și titan, însă combinația de oțel și sticlă, cu linii clasice, îl face atractiv.

Îmi place foarte mult cum arată și cum se simte la încheietură, iar autonomia de 10 zile e un mare plus. Notificările sunt prezentate simplu, cu unele dintre ele se poate și interacționa, iar pentru posesorii Android se poate activa și funcția de plată wireless.

Însă nu e perfect. Îmi doresc să văd pe ceasurile seriei GT și opțiunea de monitorizare a tensiunii arteriale și poate senzor de glicemie, elemente care acum nu există. Poate că la următoarea iterație situația să se schimbe. Chiar și așa, acest ceas smart propune o modalitate modernă și smart pentru monitorizarea sănătății și măsurarea activității fizice, într-un produs aspectuos.

Dacă încă nu v-ați luat un ceas smart, vă recomand să vă uitați cu atenție la Huawei Watch GT 4 mai ales că în perioada 14 septembrie – 1 octombrie 2023, pe site-ul Huawei Store este activă o promoție în care la precomandă utilizatorii primesc:

• Bundle cu FreeBuds SE 2 cadou

• 2% din valoare produsului înapoi în puncte HUAWEI – până la 37 lei în puncte HUAWEI, care pot fi transformate în discount la următoarele comenzi

• Livrare gratuită și rapidă

• 12 rate fără dobândă

Pe de altă parte, posesorii unui ceas din seria Watch GT 3 nu au încă un motiv suficient de upgrade.

Informații: Huawei

Preț: 1599 LEI

PROCONTRA
+ design elegant
+ carcasă și curea din oțel
+ preluare apeluri de pe telefon
+ autonomie de aproape 14 zile
+ monitorizare a sănătății
+ măsurare a activității fizice
+ funcționează cu Android și iOS
– nu are display safir
– nu poate măsura ritmul cardiac sau ECG
– nu poți introduce date prin tastatură virtuală direct de pe ceas
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep