HomeFeaturedFocusWindows 11 22H2 Update vine pe 26 septembrie si aduce integrarea AI-ului...

Windows 11 22H2 Update vine pe 26 septembrie si aduce integrarea AI-ului Copilot in sistemul de operare

Ieri, la New York, Microsoft a avut un eveniment de presă concentrat pe AI și pe faptul că următorul Windows 11 peste 22H2 va fi lansat pe 26 septembrie, cu AI pe post de Copilot. Mai exact, Windows Copilot este în centrul lansării, reprezentând integrarea Bing Chat direct în sistemul de operare plus alte elemente AI aduse în Paint, Ink Anywhere etc.

Windows Copilot.

Windows Copilot din Windows 11 este capul de afiș: direct din bara Windows se poate activa Copilot și folosit pentru a rezolva rapid sarcini care țin de modul de funcționare al Windows-ului, sau contextual, în funcție de aplicațiile deschise. Practic e un Bing Chat pe Windows care vede situația de ansamblu și poate oferi soluții la întrebări. Odată activat, devine o bară în partea dreaptă a ecranului și poate fi folosit pe post de asistent. Sau pe post de ce doriți voi.

Am spus că vede situația de ansamblu – asta înseamnă că vede și în fișiere, în calendar, în email și cam în orice chestie pe care o aveți instalată. Acestea devin surse de date care servesc drept punct de plecare pentru Copilot.

În momentul de față ideea de AI și Copilot este direcția pe care Microsoft merge și mesajul pe care îl aruncă în piață: ceva de genul ˝AI-ul e viitorul, uite cât de mult vă ajută. Și chiar să înlocuiască locuri de muncă, pentru că e mai rapid și mai eficient˝. Nu intru (încă) în dezbaterea asta legată de AI și cât de tare de ajută.

Spun doar că în urmă cu vreo 10 ani, același mesaj era legat de Cortana în Windows și după câte am văzut, Cortana a dispărut, asta după ce a dat speranțe unora. Poate că acest Copilot o să facă o treabă mai bună, deși nu sunt atât de sigur.

Da, e destul de ok să îi spui PC-ului prin Copilot să schimbe fundalul ecranului, în loc să faci tu asta. Va fi pe placul multora. Dar să îl lași pe el să răspundă la email-uri sau să îți propună liste de cumpărături, e puțin cam mult.

Dincolo de Copilot, acest nou Windows 11 nu e un update care să rupă locul, cum niciunul dintre update-urile de sisteme de operare din ultima vreme nu mai este. Mici schimbări pe ici pe colo, cu iz de mare revoluție. Măcar Microsoft are bunul simț și nu mai denumește aceste patch-uri ca fiind update-uri majore cum face Apple sau Google pe iOS/macOS sau Android.

O singură treabă care mi se pare interesantă – dar numai pentru cei ce folosesc sisteme touch, este Ink Anywhere, opțiune prin care poți scrie direct pe ecran, oriunde iar sistemul de operare va putea înțelege în ce căsuță de text să pună informația.

Altă treabă ar fi partea de backup în cloud a setărilor sistemului actual în așa fel încât upgrade-ul să funcționeze fără probleme.

Și să nu uit … noul Outlook for Windows care înlocuiește vechiul Mail:

Windows Copilot

Revenind la Copilot, acesta poate să fie lansat și cu Windows + C și primește input de la text via tastatură sau Ink Anywhere sau direct prin recunoașterea vocală. Se deschid câteva opțiuni interesante de folosire, mai ales pentru persoanele cu dizabilități.

Varianta inclusă în acest update de Windows 11 este gratuită, cum este și upgrade-ul, dar funcții mai avansate există în Microsoft 365 Copilot și Microsoft Chat for Enterprise, unde AI-ul are acces la convorbirile din Teams, fișiere din Sharepoint etc. Dacă respectivele companii acceptă să își expună în acest fel datele.

Pentru Microsoft AI-ul înseamnă viitorul. Mulți au mușcat momeala și se pregătesc să sară în această barcă, uitând că Microsoft are prostul obicei de a porni niște produse și apoi să le oprească când îți e lumea mai dragă … mai ales astea care sunt legate de Windows.

În ideea asta, voi ce părere aveți de Copilot? L-ați folosit? Cum e experiența.

Cine vrea să vadă tot evenimentul de ieri, o poate face aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep