HomeFeaturedFocusReview Huawei FreeBuds Pro 3: mai bune decât modelul FreeBuds Pro 2!

Review Huawei FreeBuds Pro 3: mai bune decât modelul FreeBuds Pro 2!

A trecut un an de când vă spuneam că setul de căști wireless Huawei FreeBuds Pro 2 sunt cele mai bune dispozitive pe care am apucat să le testez și acum mă aflu în fața următoarei generații: se poate mai bine? Haideți să aflăm.

Astăzi Huawei a anunțat disponibilitatea noilor căști FreeBuds Pro 3, care se pot comanda și în România, iar eu am avut plăcerea să le pot testa înainte de lansare. Duc mai departe calitatea și eleganța seriei FreeBuds Pro 2 și îi extind autonomia și experiența audio.

Design: un format ˝piano key˝

La capitolul design, noul set de căști Huawei FreeBuds Pro 3 diferă subtil de generația precedentă, având mici schimbări utile. În primul rând este păstrată aceiași formă și aproximativ aceiași dimensiune, noul set având însă o adâncitură subtilă pe fiecare cască, al cărei rol este să permită identificarea prin pipăire a locului unde sunt senzorii touch pentru controlul fizic. Design-ul ¨piano key˝, asemănător unei clape de pian, oferă un aspect plăcut ochiului și îmbină estetica cu elementele de utilitate – arată bine și în același timp sunt suficient de mici încât să nu te deranjeze la purtare.

Privite una lângă cealaltă, o cască din seria Pro 3 și una din seria Pro 2, par identice. Același format în formă de picătură, cu microfoanele pentru zgmotul de fond și conectorii pentru încărcare.

Și caracasele (ce au și funcție de baterie suplimentară) arată similar, cu diferențe aprope insesizabile: trei noi fante de aerisire în zona inferioară, conectul USB Type-C puțin mai mare și LED-ul de control poziționat în zona din față, în loc de interiorul cutiei.

Citeam că și balamaua noii carcase Huawei FreeBuds Pro 3 e îmbunătățită pentru o durată mai mare de folosire, iar carcasa este mai abrazivă (ajută și la elminarea amprentelor nu doar la durabilitate și aderență).

Calitate audio îmbunătățită

Față de ceea ce spuneam anul trecut despre Huawei FreeBuds Pro 2 sunt câteva elemente pe care vreau să le adaug vizavi de FreeBuds Pro 3. În primul rând că funcția de anulare activă a zgomotului ANC 3.0 e mai eficientă și în unele cazuri elimină complet zgomotul de fundal pe redare audio – acasă, cu ANC-ul pus pe modul Ultra, face ca vocile să dispară complet din peisaj. Asta ajută mult dacă folosiți căștile pentru conectarea în sesiuni Zoom/Teams.

Apropo, am testat asta de pe MacBook Pro cu cea mai recentă versiune de macOS Sonoma și funcționează excelent, chiar dacă la nivel de microfon (care acum beneficiază de tehnologia Pure Voice 2.0, de două ori mai eficientă decât cea de pe generația precedentă), mai e de lucru pentru captura vocii și eliminarea completă a zgomotelor de fundal.

Pentru situțiile în care folosiți căștile afară, vă recomand să alegeți searea Dynamic pentru anularea activă a zgomotului, algoritmii implementați în căști fiind capabili să detecteze variațiile de zgomot și să schimbe setările automat.

Asta vizavi de ANC – bineînțeles că puteți să dezactivați complet setarea, sau mai bine, să folosiți modul awarness în care anumite zgomote ambientale sunt lăsate intenționat să treacă. De cele mai multe ori o prefer pe aceasta atunci când port căștile afară, ANC-ul fiind potrivit pentru autobuz, aeroport, tren sau chiar acasă când copiii își fac de cap.

Pe partea de calitate audio, în ciuda faptului că nu sunt un mare audiofil, am perceput schimbări interesante în ceea ce privește redarea bașilor și optimizarea sunetului datorită opțiunilor Audio Cality (există mai multe setări predefinite: Bass boost, Treble boost, Voices, Symphony, Hi-Fi Life, pe care vă recomand să le testați și să alegeți ce vă place).

Huawei FreeBuds Pro 3 beneficiază de algoritmi avansați de optimizare, care permit adaptarea nivelului de sunet și claritatea la structura internă a urechii, modul în care sunt purtate căștlle pentru a oferi cea mai bună experiența audio. Căștile suportă codec-urile L2HC 2.0 și LDACTM , având certificare HWA și Hi-Res Audio Wireless cu rate de transmisie de până la 990 kbps. Ce mi-a plăcut mult la FreeBuds Pro 3 e faptul că am putut să le folosesc prin toată casa, dincolo de limitele pe care le știam de la FreeBuds Pro 2 în ceea ce privește păstrarea conexiunii cu telefonul, când acesta era la etaj.

Am testat căștile în mai multe tipuri de scenarii: ascultarea de muzică acasă, pe stradă, pentru filme de pe smartphone/tabletă, în apeluri voce/video pe Teams/Zoom via macOS și bineînțeles în apelurile de voce.

Se comportă peste modelul FreeBuds Pro 2 în toate scenariile, cu salt semnificativ vizavi de redarea muzicii și ANC.

Autonomie extinsă

Autonomia este un alt loc unde Huawei a adus îmbunătățiri în ciuda faptului că per ansamblu, noile căști sunt ceva mai mici și mai ușoare decât FreeBuds Pro 2.

Per cascăCutie
Dimensiune:
29.1 mm × 21.8 mm × 23.7 mm
Greutate:
5.8 g ± 0.3 g
Capacitate: 55 mAh
Dimensiune:
46.9 mm × 65.9 mm × 24.5 mm
Greutate:
45.5 g ± 1 g
Capacitate: 510 mAh

Oficial Huawei anunță că autonomia căștilor FreeBuds Pro 3 poate să ajungă și la 31 de ore (folosite cu un smartphone Huawei P60), fără ANC activ și cu reîncărcare din cutie. Practic ar fi 6.5 ore per folosire pentru o singură încărcare, ce se face din cutie, iar cutia merge încărcată prin fir sau wireless.

Nici de data asta nu am ajuns la cele 6.5 ore spuse de Huawei, dar am trecut frecvent de 5 ore, spre 6 fără ANC. Cu ANC m-am dus la peste 4 ore, ceea ce e o chestie foarte faină. Puneți căștile în cutie și în timpul în care mergeți să beți o cafea, le aveți pregătite pentru încă o folosire. Cutia se încarcă rapid de la 0 la 100% în aproximativ 40-45 de minute.

Concluzie: o evoluție așteptată

În concluzie, Huawei FreeBuds Pro 3 sunt o evoluție a modelului precedent, aducând îmbunătățiri acolo unde trebuia: autonomie și calitate audio. Pe zona de design, schimbările sunt binevenite, dar nu le văd ca pe niște chestii esențiale.

Îmi place cum arată și cum se aude sunetul în ele, indiferent de mediu în care le-am folosit și apreciez foarte mult faptul că arată bine, sunt mici și le pot conecta oricând la orice dispozitiv – fie el smartphone Android/iOS sau dispozitiv wearable. Și că sunt certificate IP54 pentru rezistență la praf și apă (doar căștile, nu și cutia!) ca să le poți folosi cam pe oriunde.

Huawei FreeBuds Pro 3 se pot folosi fără probleme și cu aparate Android (altele decât cele Huawei) și iOS, dar setările disponibile în aplicația AI Life sunt mai puține. Cea mai bună experiență se obține legându-le cu alte aparate Huawei, dar diferența nu este semnificativă. Eu le-am testat cu un Asus ZenFone 10 și iPhone 14 Pro (da, pot fi conectate simultan) și am fost mulțumit.

Mai sunt și lucruri ce pot să fie îmbunătățite – de exemplu modul în care este capturată vocea pentru apelurile audio/video, micile deconectări (care sunt mult mai puține decât în cazul FreeBuds Pro 2) de la unul dintre aparate și disponibilitatea completă a tuturor funcțiilor din AI Life pe toate dispozitivele.

Una peste alta vorbim de un upgrade, dar nu pot să spun că utilizatorii căștilor Huawei FreeBuds Pro 2 au vreun motiv de upgrade. Ceilalți însă au la îndemână un set de căști versatil, cu autonomie și calitate audio bună ce pot fi folosite fără (mari) probleme și în apelurile Teams/Zoom pe lângă zona de sport. Totuși, prețul parcă e puțin cam mare …

PROCONTRA
+ calitate audio
+ autonomie (6 ore pe ciclu de încărcare)
+ dimensiune și design
+ conectivitate duală
+ funcționează cu Android și iOS
+ ANC bun
– experiența completă doar cu aparate Huawei
– mici probleme cu calitatea vocii

Informații: Huawei

Preț: 999 LEI

Și să nu uit: căștile pot fi achiziționate începând de azi, în trei variante de culori – Ceramic White, Silver Frost, Green. Iar în oferta in HUAWEI store, cei interesați beneficiază de:

  • Livrare gratuită și rapidă
  • Plata în 12 rate fără dobândă
  • Plata cu cardul Sodexo Cadou
  • 999 puncte HUAWEI
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep