HomeFeaturedFocusDin 2025, cei interesati pot cumpara suport de Windows 10 de la...

Din 2025, cei interesati pot cumpara suport de Windows 10 de la Microsoft!

Am spus și o repet: Microsoft a făcut o mare mizerie odată cu blocarea artificială a upgrade-ului la Windows 11 pentru o grămadă de sisteme, în speranța că își va ajuta partenerii să vândă mai multe sisteme noi. Știu multe situații (inclusiv cea în care mă găsesc și eu) în care laptop-uri perfect compatibile (Intel i7, SSD de 1TB, 32GB, plăci video dedicate NVIDIA) nu pot fi duse ˝oficial˝ către Windows 11 sau versiuni noi de Windows 11 din cauză că nu îndeplinesc cerințele legate de TPM 2.0. În teorie Microsoft are un punct valid: o securitate mai bună, în practică lucrurile nu stau chiar așa.

Treaba asta cu blocarea upgrade-urilor afectează și multe companii, care din 2025 se vor vedea în situația în care fie plătesc pe hardware nou care să ducă Windows 11, fie … plătesc către Microsoft să le ofere actualizări de securitate și stabilitate, după 2025. Oricum ar fi, costurile există și probabil că pentru unii va fi mai ieftin să plătească către Microsoft.

Programul se numește Extended Security Updates (ESU pe scurt) și va cuprinde doar actualizări de stabilitate/securitate, fără funcții noi și va intra în vigoare după 14 octombrie 2025, momentul în care perioada oficială de suport pentru Windows 10 se va încheia.

Ce vor face utilizatorii casnici care nu au bani de sisteme noi sau pur și simplu nu văd necesitatea de a cumpăra ceva care să suporte ˝oficial˝ Windows 11? Ei bine, ei vor rămâne expuși după 2025. Fie riscă să se infecteze din cauza unor probleme de securitate ce vor fi descoperite, fie instalează un Linux gen Ubuntu și continuă să folosească acele sisteme.

Recomandarea mea ar fi să se gândească bine dacă vor un hardware nou și dacă aleg să nu cumpere unul, mai bine să treacă pe Linux decât să rămână pe Windows 10 fără actualizări.

via MS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep