HomeMobileAndroidCe este și cum funcționează Samsung Galaxy AI

Ce este și cum funcționează Samsung Galaxy AI

Odată cu seria Galaxy S24 Samsung introduce un set nou de funcții ce beneficiază de AI.
Odată cu seria Galaxy S24 Samsung introduce un set nou de funcții ce beneficiază de Galaxy AI.

Generația Galaxy S24 e marcată de introducerea AI-ului ca element ajutător în câteva direcții, făcând utilizarea mai simplă și mai eficientă. Fiind prima iterație, elementele de Galaxy AI trebuie luate cu sare și piper și mai important, avut grijă cum sunt folosite (în special pe editarea pozelor) pentru că s-ar putea să vă dați acceptul să îl antrenați.

Pentru că am trecut de mult de momentul în care specificațiile tehnice erau cel mai important lucru, seria Galaxy S24 vine cu niște noutăți pe care utilizatorii le vor aprecia: folosirea AI-ului în lucrul de zi cu zi. Și aici am identificat trei direcții: ajutorul pentru traducere, sinteză vocală, suportul pentru analiza textelor și editarea foto.

Audio

În primă fază vorbim de opțiunea de traducere în timp real a unei convorbiri telefonice dintr-o limbă în alta: în timpul unui apel poate fi activat AI-ul, moment în care persoana cu care vorbiți o să audă vocea sintetizată, în limba aleasă de dvs. Așa e posibil să purtați discuții pe care altfel v-ar fi imposibil sau foarte greu de dus. Ideea nu e foarte complicată: AI-ul aude ce spuneți, faceți traducerea voice to text, face traducerea în limba dorită și apoi ˝vorbește˝ în locul vostru.

A doua direcție, tot pe voce, este o adaptare a funcției de traducere audio din Google Translate, făcută mai intuitiv: porniți funcția, țineți telefonul orientate în direcția persoanei cu care discutați, selectați limba acesteia și urmăriți discuția.

A treia este cea în care opțiunea de înregistrare audio poate fi folosită pentru a genera un document text, în timp real, cu discuția în cauză, inclusiv cu identificarea celor ce vorbesc.

Text

În zona de text, AI-ul poate fi folosit pentru a extrage o sinteză în urma analizei unui text, fie că vorbim de o pagină web (merge doar din Samsung Browser) sau un document din Samsung Notes. O idee bună este și faptul că sinteza din Samsung Notes poate fi aranjată într-un document, căruia să îi dați chiar și o copertă personalizată.

Ajută Galaxy AI? Unii vor spune că da, e excelent, mai ales pentru corporatiștii care nu au timp/chef/nivelul de competență necesar pentru a înțelege ce scrie în documentele alea și are capacitatea de a genera un rezumat.

În al doilea rând, tastatura virtuală a Samsung va fi capabilă să traducă în timp real textele scrise, inclusiv folosind stiluri de adresare: colocvial, formal etc.

Foto

Și nu în ultimul rând, editarea pozelor primește suportul AI-ului Samsung. Prin selecția unui obiect (sau simpla apăsare pe el) e posibil să fie extras din poză, mutat sau eliminat, iar spațiile rămase să fie completate de către AI.

A doua direcție e legată de posibilitatea de a reorienta pozele, în ideea că vreți să le poziționați mai bine pe orizontală/verticală, moment în care AI-ul va încerca să umple automat zonele rămase libere.

În ambele cazuri, AI-ul va funcționa binișor când fundalul este uniform și nu sunt multe obiecte în imagine. Fiind la început, mai sunt și rateuri.

Și ari mai fi ceva: din orice poză sau din orice film, puteți activa AI-ul de căutare prin apăsarea lungă a butonului virtual Home (dacă vă ajută, ceva similar Google Lens) și imediat vă for fi afișate informații de pe internet, legate de respectiva imagine. Este o funcție proaspăt lansată de Google, disponibilă doar pe Pixel și Galaxy S4, utilă atunci când vreți să căutați rapid un anumit produs, o anumită locație sau o anumită persoană.

Cloud și confidențialitate

Folosirea AI-ului Samsung Galaxy AI este o chestiune voluntară și ține de utilizator. Atunci când îl activați, ar fi bine să citiți termenii și să înțelegeți ce se întâmplă. Samsung spune că cele mai bune rezultate se obțin când e folosit AI-ul din cloud, ceea ce înseamnă că datele (informațiile din poză) sunt trimise în cloud și acolo se face procesarea, moment în care e posibil să începeți să îl antrenați.

E și posibilitatea de a folosi AI-ul local, cu rezultate mai modeste. Încă nu am testat suficient această opțiune ca să pot spune ce diferențe sunt între AI local și cel cloud, o să fac asta imediat ce primesc telefonul la teste. Și tot până atunci o să încerc să aflu ce se întâmplă cu datele ¨învățate¨, atât cele salvate local cât și cele din cloud.

Una peste alta, ideea Samsung de a introduce aceste funcții asistate de AI e una foarte bună și în ciuda faptului că încă nu sunt perfecte (sau că parțial pot fi făcute cu aplicații deja existente) au marele avantaj să sunt integrate în sistemul de operare și pot fi ușor de folosit de către oricine.

Și să nu uit … Google a negociat greu și a reușit să convingă Samsung să aleaga Gemini Ultra pentru Galaxy AI și nu pe Microsoft cu CoPilot sau ChatGPT. Eu mă bucur pentru că în felul ăsta mai taie din entuziasmul Microsoft, însă din păcate, diferența dintre ce poate AI-ul Google versus cel al Microsoft e mare de tot și nu în favoarea Google. O să vedem dacă Samsung a făcut o mișcare câștigătoare.

P.S.: Un mic update extrem de important, pe care Samsung l-a pitulat prin specificații: anumite (sau toate?) opțiunile Galaxy AI vor fi gratuite doar până la finalul lui 2025. Încă nu e clar care opțiuni și cât va costa ulterior accesul.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep