HomeFeaturedFocusReview căști opean-ear HUAWEI FreeClip: o surpriza extrem de plăcută!

Review căști opean-ear HUAWEI FreeClip: o surpriza extrem de plăcută!

Căștile open-ear HUAWEI FreeClip sunt o surpriză extrem de plăcută: ușor de purtat, autonomie mare și versatilitate.
Căștile open-ear HUAWEI FreeClip sunt o surpriză extrem de plăcută: ușor de purtat, autonomie mare și versatilitate.

Recunosc că atunci când am văzut anunțul HUAWEI legat de căștile open-ear FreeClip am fost sceptic: de ce aș vrea să folosesc niște căști care arată a cercei? După ce le-am testat am ajuns la o singură concluzie: nu ai de ce să nu vrei să folosești așa ceva! Și vă invit să citiți de ce spun asta.

Conceptul C-bridge Design open-ear

După o lungă perioadă în care am folosit exclusiv căști in-ear (după ce am trecut de la cele over-ear), întâlnirea cu un design proaspăt mi-a demonstrat că poți avea o calitate audio decentă și o experiență bună, de durată, fără să mai simți disconfortul folosirii îndelungate a unor căști care blochează canalul auditiv. Nu spun că ar trebui renunțat mâine la căștile in-ear, doar că ar fi bine să încercați și altceva pentru că o să fiți surprinși de experiență.

Căștile open-ear HUAWEI FreeClip.

FreeClip vin cu un concept nou: casca stă în ureche, dar nu mai acoperă canalul auditiv. Folosind un design C-bridge Design (sau să îi zic mai bine de tip cercel?) FreeClip permite poziționarea difuzorului circular spre interiorul urechii, balansat de al doilea element, în formă de bob de fasole, pe partea exterioară a urechii. În felul acesta purtarea căștilor nu este un inconvenient și nici nu deranjează – e drept că e nevoie de o mică perioadă de acomodare cu ele. Iar trimiterea sunetelor direct în ureche face posibilă ascultarea muzicii/apelurile de voce la un nivel suficient de ridicat încât cei din jur să nu fie deranjați sau să poată trage cu urechea la ce e redat în cască.

HUAWEI FreeClip.

Cumva e contra-intuitiv atunci când ți le pui prima dată în ureche: te aștepți că difuzorul să intre în canalul auditiv și să îl blocheze, la fel ca în cazul căștilor in-ear. Apoi te obișnuiești cu casca și începe să îți placă faptul că urechea poate să respire și în același timp auzi și tot ce e în jurul tău.

Căștile FreeClip sunt echipate cu senzori care detectează în ce ureche sunt purtate și schimbă automat canalul în așa fel încât indiferent de alegerea făcută, canalul audio stânga va trimis întotdeauna în urechea stângă și cel dreapta în cea dreaptă.

Difuzorul (Acoustic ball) și bateria (Comfort Bean) sunt unite printr-o toartă în forma literei C (C-bridge Design), realizată dintr-un aliaj de nichel-titan și acoperită cu gel TPU, ce permite ajustarea fără probleme a dimensiunii și a presiunii aplicate pe ureche. Am purtat căștile timp de 6 ore neîntrerupt și pot confirma două lucruri: nu deranjează (odată ce te-ai obișnuit cu ele) și nici nu am avut vreo reacție alergică.

Autonomie și calitate audio

HUAWEI FreeClip.

Experiența de folosire este una cât se poate de bună: căștile se pot conecta extrem de ușor la orice dispozitiv Bluetooth – trebuie ținute în cutie și apăsând butonul de pe laterala acestuia, ele devin vizibile dispozitivului la care vreți să le conectați. Eu le-am testat pe MacBook Pro M1, Android (Galaxy Z Flip 5, OnePlus Open) și iPhone și s-au conectat din prima, fără niciun fel de problemă.

Am avut în vedere două mari scenarii de utilizare: ascultarea de muzică/vizionarea de filme de pe și pe telefon, respectiv conectarea în ședințe via Zoom.

Pentru muzică nu există nici cel mai mic inconvenient: atunci când căștile sunt conectate, dispozitivul trimite muzica direct în ele. Am spus că nu e cazul să vă amintiți care cască în ce ureche merge, acestea fiind suficient de ˝deștepte˝ să identifice poziția și să facă ajustarea software necesară pentru ca stream-ul de stânga să vină în urechea stângă și cel din dreapta în cea dreaptă.

Căștile au opțiuni touch: puteți atinge de 2 sau trei ori oricare dintre cele trei elemente componente ale căștilor și veți activa fie redarea/oprirea muzicii (sau răspunderea/inchiderea unui apel) respectiv trecerea la următoarea melodie din listă.

HUAWEI FreeClip în carcasă.

Deși funcționează fără probleme fără să fie nevoie să puneți aplicația HUAWEI AI Life, vă recomand să o instalați atât pe iOS cât și pe Android pentru că aveți acces la două funcții importante. Prima este cea de update de firmware, pe care o să o folosiți, cel puțin acum cât încă se mai fac mici finisări la software. Iar a doua este cea prin care puteți configura acțiunile la touch, selecta optimizările audio (Voices – pentru muzica Pop, Bass Boost – pentru Jazz, Blues & Rock și Treble Boost – pentru ascultarea muzicii clasice).

Tot din aplicația AI Life aveți acces și la funcția de Find My Earphones cu care puteți genera un sunet puternic pentru a le putea localiza sau să activați opțiunile de detecție automată a purtării – smart wear detection – și a schimbării automate stânga-dreapta.

Legat de calitatea audio, am fost surprins să văd că setul de căști HUAWEI FreeClip oferă o experiență plăcută, cu mult superioară unor căști in-ear din zona medie. În mod cert nu se compară cu unele in-ear high end (mă refer aici la HUAWEI FreeBuds Pro 3) însă diferențele nu sunt atât de mari cum mă așteptam. Da, în anumite cazuri se simte lipsa ANC-ului, însă la final sunetul e cald și învăluie complet urechea. Mai ales dacă folosiți opțiunile de optimizare din AI Life. Sincer vorbind, pentru muzică pop ascultată în casă sau în zone cu zgomot ambiental normal, diferențele sunt mici.

Pentru situațiile în care aveți nevoie de anularea activă a zgomotului ambiental, FreeClip s-ar putea să nu fie neapărat o soluție optimă.

Al doilea scenariu important pentru mine a fost cel în care le-am folosit în cursul unei zile de lucru – adică legate în paralel la telefon (iPhone 14 Pro) cu redare continuă de stream audio și la MacBook Pro M1 pentru apelurile video pe Zoom și Teams. Fiind detectate fără probleme de macOS, căștile pot să fie adăugate ușor ca sursă de redare audio în Zoom și să le fie folosit microfonul pentru Input. În mod automat se face schimbarea de pe o sursă pe alta, atunci când e nevoie, nu trebuie să faceți nimic special: să zicem că ascultați muzică de pe telefon și primiți un apel Zoom/Teams, moment în care se face automat transferul pe apelul de voce din Zoom/Teams și redarea muzicii e oprită. Calitatea audio pe redare e excelentă, nu am ce să le reproșez. Microfonul își face și el bine treaba, iar cel mai important este că poți să porți convorbirea și în același timp nu îți fie teamă că cineva aude de la căști ceea ce se discută.

Cu un astfel de scenariu am reușit ca de la ora 09:00 până la 14:00, în condiții de apeluri video Zoom de aproape 2 ore și în rest redare de muzică să consum 60% din baterie. Recunosc, până acum nu am reușit niciodată să le descarc pentru că atunci când am luat pauze, le-am pus înapoi în carcasă și s-au încărcat suficient cât să duc fără probleme 8-9 ore de folosire.

Aceste date sunt apropiate de ceea ce declară HUAWEI despre autonomia FreeClip și anume: aproape 8 ore de utilizare continuă și până la 36 de ore de folosire dacă e folosită carcasa pentru a le încărca.

Dacă e să vorbim despre capacitatea lor, fiecare cască are 55 mAh iar carcasa beneficiază de 510 mAh. Perioada de încărcare este de aproximativ 40 de minute pentru căști, în carcasă, de la 0 la 100%. Statistic vorbind, cu 10 minute de încărcare în carcasă (să zicem o pauză de cafea?) mai luați încă trei ore de autonomie.

În ceea ce privește carcasa, aceasta poate fi încărcată în aproximativ o oră prin fir, folosind un cablu USB Type-C și două ore și jumătate pe wireless.

Carcasa HUAWEI FreeClip: nu este rezistentă la apă!

Aici ar mai fi de spus că fiecare cască e certificată IP54 pentru rezistența la apă (transpirație) însă carcasa nu are așa ceva, deci ar fi bine să o protejați.

Experiența în folosire

Într-un astfel de context mă felicit că am ales să încerc acest tip de căști. Faptul că nu ai urechea închisă, dar în același timp poți să te bucuri de o experiență audio bună fără să trebuiască să stai legat de fir de laptop sau telefon, e un mare plus. Apropo de treaba asta, căștile FreeClip cântăresc doar 5,6 grame și pot fi folosite și la o distanță de 10m, în interior, prin zid de beton.

Căștile sunt ușor de purtat și poți ușor să uiți că le ai pe ureche în decursul unei zile. Dacă e cazul poți și dormi cu ele – chiar am testat asta de câteva ori, deși e bine să nu aplicați o presiune prea mare pe conectorul C-bridge Design pentru că acesta s-ar putea deteriora.

Concluzie: o alegere inspirată pentru cei ce vor autonomie și versatilitate

HUAWEI FreeClip alături de căștile in-ear HUAWEI FreeBuds Pro 3.

Și așa am ajuns la final. După cum am spus deja, căștile FreeClip au fost o surpriză extrem de plăcută. Nu mă așteptam să îmi placă așa de mult atunci când le-am văzut lansate de HUAWEI și le-am citit specificațiile tehnice.

Folosirea lor mi-a oferit prilejul să descopăr (încă o dată) că specificațiile tehnice nu au nicio treabă cu experiența reală. Da, e clar că lipsa ANC e un minus, dar pentru faptul că design-ul modern C-bridge Design proiectează sunetul în ureche, pentru marea majoritate a utilizatorilor acest lucru nu e neapărat un impediment. Și plusul adus de faptul că nu blochează urechea, oferindu-ți posibilitatea de a fi atent la ceea ce se petrece în jurul tău, contribuie la o experiență pozitivă. Și era să uit: în apelurile de voce, FreeClip au o opțiune de anulare a zgomotului pentru situațiile în care vorbiți din zone cu mult zgomot.

Specificații tehnice HUAWEI FreeClip
DimensiuniCască (fiecare): 22 mm x 15.65 mm x 10.34mm, approx. 5.6g Carcasă: 59.70mm x 51.95mm x 27.35mm, approx. 44.5 g
Bluetooth Audio CodecSBC, AAC, L2HC and LC3 are supported
SenzoriVPU sensor/IMU sensor/Hall sensor/CAP sensor
BaterieCască: 55 mAh (min. value each);
Carcasă: 510 mAh (min. value)
Wired & Wireless ChargingÎncărcare prin fir: USB-C
Wireless charging: suportat
Durata de încărcareAprox 40 min pentru fiecare cască
Aprox 60 min pentru carcasă fără căști (fir)
Aprox 150 min pentru carcasă fără căști (wireless)
Redare muzică: 8 ore de la 100% și 36 când e folosită carcasa
Apeluri de voce: 5 ore de la 100% și aprox 20 de ore cu carcasa.
Power & StandbyModul standby mode e activat după 30 secunde când căștile nu sunt în carcasă și nu există stream audio.
Water & Dust Resistance RatingCăștile: IP54
Carcasa: nu e rezistentă la apă
În pachetCăști x 1 pereche
Carcasă x 1
Cablu Type-C x 1

Și mai pun cel mai important aspect: autonomia și versatilitatea de folosire cu orice tip de dispozitiv, inclusiv MacOS pe Teams/Zoom. Pentru mine, de când cu munca de acasă, niște căști de acest gen devin extrem de interesante, în detrimentul clasicelor over-ear cu ANC complex. Pur și simplu nu mai am nevoie de maxima izolare dată de niște căști masive over-the-era, pentru că nu mai stau în zone cu mult zgomot. Am în schimb nevoie de mobilitate și vreau să fiu atent la ce se întâmplă în jurul meu – în special la copii atunci când vin de la școală.

Le recomand? Absolut. Încercați-le și o să vă convingeți.

În acest moment căștile sunt disponibile în două culori: purple și black (eu am testat varianta pe negru) iar până pe 29 ianuarie beneficiază de oferta HUAWEI Store în care clienții primesc gratuit un pachet cu brățara fitness HUAWEI Band 8, în limita stocului disponibil.

PROCONTRA
+ design
+ autonomie de 8 ore
+ conectarea simultană la două dispozitive, inclusiv iOS
+ ușor de purtat
+ nu irită urechea
+ calitatea audio
+ control touch
– nu au ANC
– prețul cam măricel
– C-bridge Design destul de fragil
– fără încărcare rapidă

Informații: HUAWEI

Preț: 999 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Par interesante, dar sincer, toata spuma din Ro care au pus mana pe ele si au facut reviewuri aveau urechile rosii. Asa ca nu stiu cat de comode sunt pe termen scurt/lung.

    • Nu am citit ce au zis altii si nu prea ma intereseaza parerile celor ce scriu din specificatii. Iti pot spune ca le-am purtat zile intregi fara sa am probleme, inclusiv am dormit cu ele – DAR nu le-am strans, le-am lasat sa se sprijine. Si nu am avut niciun fel de problema.
      Asta nu inseamna ca neg faptul ca pot sa apara efecte adverse, asa cum pot aparea la orice alt fel de casca de acest gen.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep