HomeEvenimenteBUILDChestii faine de la BUILD 2024: sudo si automatizari cu PowerToys in...

Chestii faine de la BUILD 2024: sudo si automatizari cu PowerToys in Windows 11

Câteva dintre chestiile faine anunțate de Microsoft pentru creșterea eficienței folosirii Windows 11: sudo, scripting cu PowerToys și WinGet mai puternic.
Câteva dintre chestiile faine anunțate de Microsoft pentru creșterea eficienței folosirii Windows 11: sudo, scripting cu PowerToys și WinGet mai puternic.

Ieri am urmărit câteva dintre prezentările legate de development de la BUILD 2024 și am rămas cu câteva lucruri interesante.

Prima dată sunt câteva chestii faine asociate Terminal. Încep cu comanda sudo, ce vine pe Windows. Da, ați citit bine: sudo pe Windows. Și ieri am văzut și când a fost făcut public repo-ul, asta în caz că vreți să vă uitați la el. Detalii sunt aici.

Dacă nu ați folosit încă PowerToys, poate că ar trebui să începeți să folosiți soluția pentru că oferă opțiuni avansate de automatizare prin scripting. Cum ar fi de exemplu un Advanced Paste, cu AI în spate, prin care se pot manevra și transforma ușor diferite tipuri de date preluate via imagine sau voce, în text corect formatat. De exemplu puteți face o captură de ecran cu Snip pe care apoi să o treceți printr-un proces de OCR pentru extragerea textului, care ulterior să poată fi formatat direct într-un tabel. Sună bine?

Detalii despre PowerToys găsiți aici.

Și ar mai fi WinGet – despre comanda asta am mai scris atunci când a ieșit. Ce e nou acum este faptul că se pot instala, configura, actualiza și șterge aplicații Windows direct din lina comandă și în plus, există suportul pentru pachetele suplimentare, necesare anumitor aplicații. Practic, dacă e nevoie de ceva terț ca să instalați aplicația X, aceste pachete vor fi aduse automat.

Chiar și dacă asta înseamnă instalarea de funcții noi din Windows! În demo-ul de la BUILD am văzut cât de ușor se poate instala Visual Studio Code, cu AI Studio și WSL, folosind un fișier de configurare WinGet – da, se pot salva astfel de configurații pentru refolosire.

Detalii mai multe despre WinGet aveți aici.

Și asta ca să nu mai vorbesc despre toate elementele avansate de configurare pentru Windows Terminal. Teme, elemente de automatizare, profile etc. O grămadă de lucruri utile pentru toți cei ce au chef să se joace cu setările, dar mai ales preferă flexibilitatea folosirii unui Terminal cu tastatură și nu a unei interfețe unde trebuie să folosești exclusiv mausul.

Vă invit să citiți mai multe despre Windows Terminal și de ce nu, să începeți să vă personalizați Windows-ul. Mai ales dacă sunteți dezvoltatori de aplicații.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep