HomeFeaturedFocusInteresant: se pare ca Recall din Windows 11 merge si pe sisteme...

Interesant: se pare ca Recall din Windows 11 merge si pe sisteme fara NPU

Recall NPU
Până la urmă se pare că noile elemente din Windows Copilot+ PC pot funcționa și pe sisteme mai vechi, fără NPU.

Nu mă miră să văd că Microsoft vine din nou cu o poveste de marketing care are ca menire revigorarea vânzărilor de PC-uri, în speță astea noi cu ARM și NPU. Pentru că, așa cum reiese dintr-un material postat pe Twitter de către @thebookisclosed, mult discutata funcție Recall din Windows 11 pare că merge (nu neapărat fără probleme) și pe sisteme mai vechi.

Singura întrebare care rămâne este cât de rapidă ar fi funcția Recall fără suportul NPU (adică acela pentru calcule specifice AI), dar alături de o placă grafică decentă și de un proces de 1-2 ani? Dat fiind că funcția primordială a Recall este să salveze capturi de ecran la fiecare câteva secunde, nu văd de ce ar fi mari probleme? Un SSD rapid, cu CPU, GPU și 16-31GB RAM ar trebui să fie o configurație mai mult decât suficientă.

Într-adevăr, opțiunile avansate de optimizare a imaginilor din jocuri via ASR (Automatic Super Resolution) să zicem că ar avea sens să nu funcționeze pe sisteme fără NPU, dar restul chestiilor nu ar trebui să fie o problemă.

Și din cauza asta îmi e clar că vorbim din nou de o cascadorie de marketing, așa cum a fost și la lansarea Windows 11: Microsoft vrea să își ajute partenerii să vândă hardware nou (de multe ori când nu e cazul) și pentru asta introduce limitări software pentru toată lumea. E treaba lor, doar că în stilul ăsta nu vor ajunge să își crească popularitatea, din contră. Mai ales că sistemele noi cu ARM Snapdragon s-ar putea să se nu descurce atât de bine precum anunță Microsoft în mișcarea asta masivă de promovare a AI-ului în toate direcțiile.

E bine de știut ce se poate și ce nu. Și mulțumiri lui @thebookisclosed că a reușit să ne arate treaba asta.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep