HomeFeaturedFocusPrestigio RoadRunner 540, solutie de camera auto la indemana

Prestigio RoadRunner 540, solutie de camera auto la indemana

În ziua de astăzi, datorită incidentelor destul de frecvente din trafic, datorită nebuniei de pe străzile orașelor (chiar și a celor mai mici) care a reînceput odată cu noul an școlar, este din ce în ce mai recomandat să ai în parbrizul mașinii o cameră auto. Nu se știe niciodată când se va dovedi de ajutor. Eu spre exemplu, m-am folosit de argumentul prezenței ei în momentul în care un șofer care a încercat să treacă pe lângă mine mi-a atins mașina. Deși inițial nu a vrut să admită că eu eram oprit și că el a încercat să se strecoare, variantă în care, conform Codului Rutier, era vinovat exclusiv, în momentul în care i-am arătat camera, care era pornită, a lăsat-o baltă. Omul avea niște zgârieturi mai vechi pe mașină, pe care cred că și-a închipuit că le poate rezolva acum, pe asigurarea mea. Eu sincer vă doresc să nu aveți parte nici măcar de acest fel de incidente minore. Dar, cum paza bună trece primejdia grea, este indicat să vă dotați cu una. Chiar și de dragul de a surprinde tot felul de nesimțiți și viteji de prin trafic, pe care să îi expunem ulterior, în ideea că poate, data viitoare, vor fi mai cumpătați, așa cum se întâmplă pe www.mitocani.ro.

IMAG0202

Ei bine, în eventualitatea în care am reușit să vă conving că utilizarea unui asemenea produs este indicată, o să apreciați și voi punctele forte ale produsului despre care vreau să discutăm acum. Prestigio RoadRunner 540 este o cameră auto cu abilități de filmare peste medie, departe totuși de camerele profesionale (sau categoria mai premium, cel puțin prin perspectiva costului lor), dar cu un preț extrem de atractiv, care o face să fie indicată tocmai categoriei de utilizatori pe care am încercat să o descriu mai sus.

IMAG0199

RoadRunner 540 costă în mod uzual 299 lei, preț pe care îl păstrează majoritatea vânzătorilor on-line. Spre exemplu, am nimerit pe site-ul F64, unde este respectat prețul recomandat de producător. A existat la un moment dat o promoție pe eMag în care Prestigio RoadRunner 540 s-a vândut cu 209 lei, iar în prezent există câteva resigilate la același vânzător (deși eu nu recomand produsele din această categorie). Este un preț extrem de avantajos, mai ales în condițiile în care, așa cum vom vedea imediat, produsul se descurcă onorabil în sarcina sa de bază.

Prezentare și aspect fizic

Întrăm în această zonă și, în mod contrar obiceiului, o să discutăm întâi de aspectul fizic al lui RoadRunner 540, urmând a ne opri mai apoi asupra ambalajului (mai puțin important la un produs, din punctul meu de vedere) și asupra accesoriilor cu care produsul vine. Vom face acest lucru pentru că avem de-a face cu al doilea mare atu al camerei noastre. Dimensiunea! Prestigio RoadRunner 540 are o dimensiune foarte apropiată de aceea a unei cutii de chibrituri, lucru ideal, pentru că majoritatea utilizatorilor de cameră auto ezită în a o lăsa în mașină.

IMAG0216

Chiar dacă acest lucru înseamnă să nu mai utilizezi deloc una dintre funcțiile de bază ale acesteia, aceea de supraveghere a vehiculului. Dimensiunea redusă combinată cu posibilitatea de a detașa camera de pe ventuza de prindere, lăsând-o pe aceasta din urmă pe parbriz, fac foare ușoară strecurarea în orice buzunar, fără a incomoda deloc. Iar forma alungită facilitează și mai mult acest lucru.

IMAG0217

Există, evident, și un minus rezultat din dimensiunea mică a produsului. Aceasta atrage după sine și o dimensiune mică a display-ului. Mai exact Prestigio RoadRunner 540 se bazează pe un ecran LCD TFT de 1,5 inchi. Nu prea este recomandat să privești ecranul camerei când conduci, așa că s-ar putea să nu deranjeze foarte mult acest aspect. Însă el există. Și este deranjant în momentul în care încerci să faci un minim de management de fișiere direct din cameră. Poate și de aceea, am făcut mereu selecția clipurilor înregistrate de pe calculator, cu camera conectată. Pentru o viteză mai mare de copiere, recomand scoaterea microSD-ului din cameră și citirea direct de pe el, via adaptor. Se pierde și aici puțin din viteză, dar parcă a mers mai repede. Prin comparație, Mio MiVue 538, o altă cameră auto pe care am avut-o la teste, avea un display de 2,4 inchi.

IMAG0211

Partea frumoasă cu ecranul este dată de faptul că, după poziționarea camerei astfel încât să fie vizibil pentru șofer, datorită mobilității obiectivului, atât pe orizontală cât și pe verticală, acesta poate fi reglat astfel încât să suprindă perfect drumul. Partea mai puțin frumoasă este dată de faptul că nu are touch și că, în condiții de lumină foarte puternică, te cam chinui să distingi clar imaginea de pe display.

IMAG0233

Din punct de vedere al prezentării, numai cuvinte de laudă pentru Prestigio. Cutie foarte solid construită și realizată fără a precupeți prea mult materialele, manuale foarte detaliate și complete, un încărcător auto cu fir suficient de lung pentru a permite mascarea lui prin conturul parbrizului, spre exemplu (un aspect la care am suferit enorm cu Edimax IC-3116W), plus un al doilea sistem de prindere, mult mai simplu și mai redus ca dimensiune, bazat pe o bandă adezivă 3M, dedicat prinderii pe o cască de biciclist sau motociclist, sau cine știe unde altundeva.

IMAG0224

Însă utlizilarea pe bicicletă sau motocicletă presupune și autonomie crescută, iar Prestigio RoadRunner 540 nu excelează la acest capitol. Acumulatorul de 180 mAh nu îl ajută deloc. Eu m-am putut baza pe el ceva mai mult decât scria în specificații, undeva la 25 de minute în înregistrare. Culmea însă, m-a trădat mult mai repede atunci când am încercat să fac browsing printre fișierele înregistrate, în încercarea de a șterge selectiv din ele.

IMAG0226

Suportul de prindere pentru parbriz este solid realizat, dar m-a trădat de câteva ori, din cauza vibrațiilor. Însă, odată ajutat cu puțină salivă (da, știu, nu este igienic, huliți-mă, dar asta este!), nu s-a mai clintit din locul în care l-am fixat! Cred că a fost nevoie doar de un mic ajutor inițial. Și suportul are posibilitatea reglării unchiului, așa că, împreună cu camera cred că se descurcă cu absolut orice unghi al parbrizului.

IMAG0213

De asemenea atât suportul, cât și camera printr-o funcție software de rotire cu 180 de grade a display-ului, se pretează și la prinderea în partea de jos a ecranului. Deși, pentru o vizibilitate cât mai bună, eu personal l-am folosit în partea de sus. Prin dimensiunea foarte mică, devenea aproape invizibil, în spatele oglinzii retrovizoare.

Butoane și detalii tehnice

Ce am mai putea să adăugăm din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, odată ce am atins deja subiecte legate de display și de acumulator? Faptul că senzorul, unul de tip CMOS, are 5 megaixeli (dar producătorul afirmă despre el că poate realiza fotografii de 15 megapixeli – lucru care mă face să regret faptul că nu am folosit-o şi pe post de cameră foto, m-am gândit că interesantă este funcţia de bază a acestui device), că unghiul de vizibilitate este de 120 de grade, că tipul de codare video utilizat este H.264 iar tipul de fişier implicit este .MOV, sau că filmarea se poate face atât în fullHD, cu 30 de fps-uri, sau doar în HD (720p), cu o frecvenţă de 60 de fps-uri (numărul maxim).

IMAG0203

Şi dacă tot am vorbit de partea de filmare, ca un fel de paranteză, trebuie specificat faptul că aceasta se realizează ciclic, în clip-uri de 10 minute (setări implicite). În momentul în care cardul microSD este plin, se şterge automat filmarea cea mai veche. Asta facilitează utilizarea camerei în mod permanent, fără a avea grija spaţiului alocat. Intervi doar atunci când ai avut incidente şi ai nevoie să accesezi filmarea.

Restul detaliilor tehnice, ca să le epuizăm, nu că ar conta foarte mult la un astfel de produs, la care rezultatul final este definitoriu pentru nota sa finală, includ o rezoluţie a micului display de 480 x 240 pixeli, un procesor AIT 8427, un zoom digital de 4x, o temperatură minimă de funcţionare de 0 grade Celsius şi una maximă, de 45 de grade Celsius. Aceste ultime informaţii sunt un semnal de alarmă legat de lăsarea lui Prestigio Roadrunner 540 în maşină în mod permanent, acolo unde hoții nu vă sperie suficient.

IMAG0204

IMAG0207

În ceea ce privește butoanele, Prestigio RoadRunner 540 încearcă să facă viața utilizatorului cât mai simplă. Un buton pentru meniu plus două pentru navigarea prin acesta pe o laterală, microUSB-ul pentru încărcare și slotul pentru cardul microSD pe cealaltă laterală și butoanele de power și de mode în partea opusă obiectivului. Totuși, dat fiind display-ul mic, este recomandat să vă jucați puțin cu camera în mână, înainte de a o amplasa pe parbriz, pentru a vă obișnui cu navigarea prin meniu și cu butoanele.

Funcționare

Din punct de vedere al imaginii, pentru că de fapt aceasta este funcția de bază a lui Prestigio RoadRunner 540, nimic de reproșat pe timp de zi, mai ales în condiții de lumină foarte bune. Înregistrarea la 1080p și 30fps se vedea impecabil, redată direct de pe card. Eu am introdus microSD-ul direct în Prestigio MultiCenter Box PAB4411 (am realizat astfel o combinație de la același producător) care mi-a redat direct pe televizor, un Samsung fullHD, clipurile înregistrate. Imaginea era de o foarte bună calitate, mai ales la viteze mai mici de deplasare. Când viteza este mai mare (de pe la 80km/h în sus), nu prea se mai pot distinge numerele de înmatriculare ale mașinilor care circula din sens invers.

Am pus, pentru exemplificare două clipuri realizate pentru www.mitocani.ro. Primul este cu o deplasare la viteză foarte mică, ca urmare a cozii de la punctul de taxare de la podul de la Cernavodă.

Al doilea este realizat la viteză mai mare și surprinde un șofer de raliu închipuit.

Ambele filmări arată mult mai bine în formatul original, ceea ce vedeți sunt materialele așa cum și le-a comprimat YouTube-ul la upload.

O altă discuție este legată de filmarea pe timp de noapte, acolo unde cele patru leduri infra roșu și modul Night Vision nu reușesc să facă o treabă prea grozavă. Din păcate nu am păstrat nicio filmare realizată noaptea, pentru simplu motiv că nu aș fi avut prea multe de arătat.

Concluzii

Prestigio RoadRunner 540 este o cameră perfectă pentru un utilizator debutant în folosirea unei camere auto. Dacă prindeți gustul și deveniși pasionat de un astfel de device, probabil că va veni o vreme când veți face un pas înspre ceva mai profesionist. Dacă însă vreți doar un martor pentru situații delicate și călătoriți în cea mai mare parte a timpului ziua, atunci RoadRunner 540 este alegerea ideală, prin prisma celor două mari avantaje pe care le oferă: prețul foarte convenabil și dimensiunea redusă.

7 COMENTARII

  1. Am luat o astfel de camera de la Carefour. Nu stiu daca am folosit-o mai mult de 15 ori. Acum nici nu se mai deschide. E o mare teapa!! Nu aruncati banii pe ea. 189 lei m-a costat

  2. camera are setari pentru a face over loop ? adica sa nu trebuiasca sa stai tu sa stergi tot timpul, suprascrierea fisierelor la umplerea cardului.. la asta ma refer..

      • E drept ca am testat doar Prestigio din aceasta gama de pret, dar as recomanda-o fara ezitare. Pe langa pret, conteaza dimensiunea ei (din pacate traim intr-o tara in care nu stai prea linistit daca o lasi in masina, chiar si in mijlocul zilei) si calitatea filmarilor. Pe timp de zi, RoadRunnner 540 se descurca excelent.
        In plus, nu prea cred in reduceri de aproape 50%. Dar asta este o opinie personala.

        • Multumesc foarte mult Cristian. Nu e redusa, e la resigilate.. Am inteles si m-am cam lamurit, cred ca o sa merg pe RR540.. o ultima intrebare mai am, functioneaza cu card SD sau microSD ?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep