HomeFeaturedFocusBlackBerry Z10, (doar) cântecul de lebădă al RIM?

BlackBerry Z10, (doar) cântecul de lebădă al RIM?

image

A sosit și momentul în care numele RIM (Research in Motion) dispare de pe firmament. O companie ce odată promitea mult și avea o cotă de piață interesantă, rivalizând cu iOS și Android s-a prăbușit în ultimii ani ajungând în situația în care își pune speranțele de renaștere într-un smartphone nou, cu un sistem de operare regândit, nu suficient de mult cât să atragă de la început. RIM devine oficial BlackBerry și Z10 este un aparat cu care speră să recâștige din gloria apusă.

Similarități cu soarta Nokia sunt multe: BlackBerry OS și Symbian au stagnat multă vreme, managerii Nokia și RIM au scăpat printre degete oportunitățile speculate de iOS și Android în zona de terminale și aplicații touch. Nokia s-a aliat cu Microsoft și după un an greu pare că e pe punctul să își revină pe piață. Va putea face asta și BlackBerry?

Cu RIM, pardon, BlackBerry situația e mult mai delicată: în momentul de față nu are un partener puternic pe care să se bazeze și a lansat un produs ce nu a surprins pe nimeni. De câteva săptămâni bune știm ce este Z10 și cum arată noul sistem de operare BlackBerry. Astăzi cele două au devenit oficiale și , surprinzător, nu sunt disponibile la nivel mondial încă. Undeva pe la jumătatea lunii martie să ajungă prin SUA, mâine în UK și peste câteva zile în Canada cu prețuri interesante, e adevărat.

BlackBerry Z10 este un smartphone de 4,2 inci ce aduce la o primă vedere cu iPhone 5. Va veni pe modele cu carcasă albă și neagră. Înăuntru găsim un procesor dual-core la 1,5 GHz, 2GB RAM, 16 GB pentru stocare, slot microSD. Lucruri normale în momentul de față în zona de produse high end de pe piața dispozitivelor mobile.

O cameră de 8 MP principală (cu opțiune de înregistrare 1080p) și una de 2 MP frontală. Rezoluția display-ului este de 1280 x 768 pixeli, cu un LCD a cărui densitate este de 356ppi.

Configurația hardware din Z10 e adusă la nivelul concurenței de acum câteva luni – pentru că în mai puțin de o lună, la Mobile World Congress de la Barcelona vom asista la lansări noi pe zona de Android și probabil Windows Phone, cu aparate ale căror configurații vor fi peste cea ce are acum Z10.

Și cu toate astea lucrurile pot sta bine pentru BlackBerry, pentru că încă au în spate o tehnologie de transfer de date ce face posibil un trafic mai mic, au (încă) suportul operatorilor și au venit pe piață cu un produs cu touch, cu un sistem de operare regândit. Acum mai au nevoie de aplicații care să convingă utilizatorul potențial că dacă va achiziționa un Z10 nu va sta să se uite jinduind la prietenii cu iPhone, Android sau Windows Phone fără să poată folosi serviciile consacrate gen Facebook, Twitter, Linkedin, Skype etc.

La conferința de prezentare a noului Z10 și a sistemului de operare BlackBerry au fost prezentări ce au pus în lumină existența clienților pentru serviciile importante, dovadă că managerii de proiect de la BlackBerry au știut că pe lângă un hardware atractiv e nevoie de un sistem de operare dedicat și peste el de aplicații.

E nevoie ca ecosistemul să convingă și să înceapă să genereze din nou un trend cu un efect adecvat care să atragă atenția maselor asupra noului BlackBerry. Eu sunt deschis la provocarea BlackBerry cu Z10 și îi voi da o șansă. După ce îl testez, vă spun ca de obicei ce cred despre el.

Până atunci aș fi curios să știu ce credeți voi despre Z10 și noul BlackBerry OS. Ce atu-uri are și ce îi lipsește într-o confruntare directă cu iOS și Android?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. @dan
    Ba este. RIM nu a lansat Z10 doar ca sa arate ca poate. Trebuie sa vanda ca sa supravietuiasca si asta se va face in detrimentul iOS si Android. Gandeste-te putin inainte sa vorbesti.

  2. De cand au avut problemele cu pierderile de mesaje s-a cam terminat cu BB. Preturi bune la abonamentul de net m-ar face sa ii bag in seama.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep