HomeFeaturedFocusPrimul contact cu BlackBerry Z10: (r)evoluție aflată la primul pas

Primul contact cu BlackBerry Z10: (r)evoluție aflată la primul pas

DSC_0994

De câteva zile mă joc cu BlackBerry Z10, telefonul cu care BlackBerry trebuie să schimbe percepția pieței față de business-ul său. E o provocare la fel de mare ca și cea a Nokia de acum un an, sau cea HTC din 2013 prin HTC One. Toate companiile au lucrat la crearea unui produs distinctiv care să strige către utilizatori: ”uitați, priviți-mă. Ăsta sunt și asta pot face!”.

DSC_1005

Reîntâlnirea cu un produs BlackBerry se întâmplă după mai bine de doi de ani de pauză, de când m-am despărțit de ultimul Curve. Între timp am lucrat cu Windows Phone, cu Android și iOS.

Z10 este un produs nou din mai multe puncte de vedere: pentru BlackBerry înseamnă reintrarea în cursa de atragere a unei zone noi de consumatori (cei de business pe care îi avea în palmă acum 2-3 ani au început să plece de lângă platformă), cu un nou concept al sistemului de operare și un nou design de produs. Un mesaj schimbat trebuie trimis către piață: ceva de genul ”am renunțat la interfața greoaie, am migrat și noi către touch exclusiv. Avem multitasking și putem rula unele aplicații Android … oarecum”.

Dacă vă uitați atent la Z10 el aduce extrem de mult cu iPhone 5, respectiv HTC One în termeni de design. Vine cu un display de 4,2 inci, o rezoluție de 768 x 1280 și este complet touch. Are o carcasă de plastic, un ecran ce mi s-a părut bunicel, se poate deschide pentru introducerea microSIM-ului, a microSD-ului și a bateriei.

DSC_0998DSC_1000

Z10 mi-a venit în teste imediat după ce am trimis HTC One. Vă dați seama că fără să vreau am început să fac comparații între cele două din primul moment în care l-am deschis. Nu am vrut să scriu nimic atunci și bine am făcut pentru că reacția inițială: plastic? Se mișcă greoi? unde e interfața personalizată? nu este ceea ce merită spus despre Z10 și noul BlackBerry OS 10.

Am stat câteva zile să mă acomodez cu interfața sistemului de operare, să caut ceva aplicații. Să intru în ”sistem” cum se spune. În mai puțin de trei ore am reușit să mă obișnuiesc cu gesturile necesare operării prin interfață, să găsesc setul de aplicații minimal cu care să trec la treabă.

Ce a ieșit?

BlackBerry OS 10 e un sistem de operare aflat în stadiul incipient, exact la fel cum a fost Windows Phone 7 la lansare. Ca și atunci, nu voi intra în detalii despre acele lucruri care nu sunt făcute așa cum trebuie că nu are rost. Cârcotașii le vor găsi destul de ușor.

Vreau să vă spun de ce cred că BlackBerry 10 e interesant: are o construcție făcută parcă după Meego și Ubuntu OS în care trei gesturi trebuie memorate: swype de sus în jos în partea superioară a ecranului pentru acces la setări (fie ale telefonului, fie ale aplicației), swype de jos în sus în partea inferioară pentru accesul la un fel de task manager din care se pot alege aplicațiile.

Sună complicat puțin, dar te obișnuiești.

Cel mai interesant este modul în care se ajunge la sistemul de notificări din BlackBerry HUB: trebuie un swype inițial de jos în sus și apoi continuat cu unul spre dreapta. În HUB sunt integrate toate notificările legate de conturile conectate pe BlackBerry 10: email, twitter, facebook, linkedin etc. E preulată funcționalitatea din versiunea precedentă a sistemului de operare BlackBerry.

Orice se întâmplă pe telefon se vede din HUB-ul de notificări: primești un email, e acolo. Primești un tweet, e acolo. La fel pentru SMS, apeluri, interacțiuni pe Facebook. Uneori poți răspunde direct din zona de notificări.

DSC_1003

Sunt foarte multe elemente ce pot fi finisate și aici. Mă gândesc că cei de la BlackBerry lucrează deja la treaba asta.

Mi-a mai plăcut modul în care se poate controla zona multimedia, direct din ecranul de blocare: TuneIn Radio, YouTube sau player-ul audio de pe BlackBerry primesc o fereastră de control cu butoane de play, stop și nivelul de sunet din care ajustezi după cum dorești sonorul.

În mare, experiența de până acum cu BlackBerry Z10 e una interesantă. O analiză completă voi publica în perioada următoare și va cuprinde hardware, experiență de folosire, impresie finală.

BlackBerry Z10 a ajuns la mine prin programul Orange Testers din care fac și eu parte.

Să nu uit, sunt întrebări la care doriți să vă ofer răspunsul?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. @Anatol OPREA
    Nu mai exista extraoptiunea de BB. Se foloseste conexiunea de date clasica din cate am observat. Functionalitatea e completa pe email normal, nu mai esti legat de BB mail.
    Browser-ul are si suport Flash.

    BB10 ca si OS e facut pentru utilizatorul normal cu cateva mici chestii pentru zona enterprise. Vreau sa scriu diseara un articol cu o trece in revista a sistemului de operare. Sper sa imi si iasa.

  2. Cât de adâncă este dependența de serviciile Blackberry? (extraopțiunea BB necesara pentru funcționalitatea completă, sunt / nu sunt active browser-ul, mail-ul)?

    Sunt curios cât de generalist este gândit a fi telefonul.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep