HomeFeaturedFocusPolitici balcanice pe meleaguri americane: Apple a dat iPhone 5S de review...

Politici balcanice pe meleaguri americane: Apple a dat iPhone 5S de review DOAR prietenilor

image

Azi dimineaţă parcurgeam lista de feed-uri şi am fost surprins să văd că au ieşit deja primele review-uri pentru noua generaţie de iPhone-uri 5c şi 5s. Şi mai surprins am fost să văd că printre cei “aleşi” nu se numără theverge, una din publicaţiile pe care încă le mai citesc (îmi place cum scriu Vlad Savov şi Tom Warren) în ciuda partizanatului purtenic cu produsele Apple şi/sau Microsoft.

Cu două zile înainte de disponibilitatea generală pentru iPhone 5S şi 5c, o mână de review-uri (foarte pozitive în ciuda faptului că vorbim în realitate de un avans mic în faţa generaţiei iPhone 5 în termeni de utilizare normală) sunt deja disponibile. Le puteţi parcurge şi voi dacă vă interesează şi puneţi preţ pe ce zic oamenii aia acolo.

Eu citesc opinia unor oameni şi nu opinii de brand-uri. Nu rezonez cu niciunul dintre cei cei au făcut primele review-uri de iPhone 5s.

AnandTech: Anand Lal Shimpi

CNET: Scott Stein

TechCrunch: Darrel Etherington

The New York Times: David Pogue

Bloomberg: Rich Jaroslovsky

The Wall Street Journal: Walt Mossberg

Engadget: Myriam Joire

Slashgear: Vincent Nguyen

image

Toate au un punct comun: laudă avansul tehnologic ca pe ceva de care utilizatorii vor avea nevoie neapărat.

Stai. Unde am mai văzut asta?

Mi s-a părut bizar că Theverge nu e în primul val de review-uri. Pe urmă am încercat să înţeleg de ce s-a întâmplat asta. Câteva răspunsuri îmi vin în minte: ori cei de la Theverge (cu toate că au o echipa de fanboys) i-au supărat pe oficialii Apple cu ceva, ori Apple s-a temut că un review obiectiv (le mai scapă şi celor de la theverge câte unele) i-ar putea afecta vânzările, ori omul care face review-ul la theverge aşteaptă să îşi facă o opinie clară, completă şi abia apoi să scrie, ignorând factorul timp în favoarea calităţii. Ori motivul este un altul, la care acum nu mă pot gândi.

Situaţii de genul primelor două, în care o companie se supără pe o publicaţie şi îşi ia jucăriile şi pleacă, sau mai rău, pune restricţii respectivilor am văzut cu nemiluita pe plaiurile mioritice. Ştiu multe cazuri în care PR-iştii aveau clar directive ca produsele lor să nu ajungă în primul val la X sau Y ori pentri că aveau ceva personal cu ei, ori pentru că le-ar fi fost frică de un review negativ.

Practica locală a Samsung cu lansarea de Galaxy S4 e doar cel mai recent exemplu: cele câteva review-uri ieşite deodată cu lansarea S4 în România au fost un set de laude multiple la adresa coreenilor şi foarte puţine urme de … lucruri negative. Adică un trend pozitiv în piaţă.

Explicaţii logice există: trebuie să existe o percepţie pozitivă în momentul în care produsul este pe piaţă ca vânzările să fie cele prognozate. Şi pentru asta se iau toate măsurile posibile.

Sunt curios cum va reacţiona Theverge dacă motivul pentru care nu au încă review e legat de o decizie a Apple. Va aborda stilul din presa mioritică şi va da cu pietre în iPhone şi Apple drept răzbunare sau îşi va vedea de treabă (sper să facă asta) şi va produce un review de calitate atunci când va avea produsul.

Voi ce părere aveţi?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Cum nu pierzi tu ocazia sa arunci ironii in stanga si in dreapta :). Asta imi place la tine ca ai oua sa le zici direct.

    Apple poate sa faca ce isi doreste atata vreme cat armata de convertiti va cumpara produsul. Si tu chiar crezi ca mai sunt review-uri obiective? Credeam ca stii asta!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep