HomeFeaturedFocusSony Xperia Z2 review: ar fi putut sa fie cel mai bun...

Sony Xperia Z2 review: ar fi putut sa fie cel mai bun Android din 2014

DSC_5531

Sony Xperia Z2 e un aparat remarcabil din foarte multe puncte de vedere. Are acele plusuri necesare ca să se remarce și totuși eșuează per ansamblu. De ce, aflați în cele ce urmează. 5,2 inci în diagonală și rezoluție Full HD, 3 GB RAM, LTE, cameră de 20 MP, protecție la praf și apă, quad-core la 2,3 Ghzpe platforma Snapdragon 801 și o baterie de 3200 mAh lasă în umbră multe produse similare.

A trecut deja destul de multă vreme de când m-am jucat un un Sony Xperia Z2 și am în continuare amintirea proaspătă: un telefon cu un design și o construcție care sigur iese în evidență, bătând monotonia adusă de Samsung în zona de Android. Trebuie să pui mâna pe un Xperia Z2 ca să poți înțelege pe deplin ceea ce spun: obișnuit cu un plasticul Samsung, încântat de noua formulă HTC în care aluminiul joacă un rol esențial, deja sătul de policarbonatul Nokia, întâlnirea cu Xperia Z2  fost una de bun augur. Pentru mine formatul dreptunghiular cu margini rotunjite, îmbinarea de metal cu sticlă și margini cauciucate, o dimensiune excelentă (146.8 x 73.3 x 8.2 mm) și o greutate normală (163 grame) în zona de phablet au fost lucruri care mi-au plăcut de la primul contact.

Inițial, când am cerut sample-ul Xperia Z2 de la Orange România, nu eram chiar foarte sigur dacă o să îmi placă. Cu toate că absorb ca un burete informațiile relevante din domeniul smartphone/tablete, îmi mențin mereu o doză de surpriză: niciodată nu citesc review-urile despre produse și aștept să le văd eu. Să îmi fac propria idee despre ele și nu să plec la drum cu idei preconcepute.

Sony Xperia Z2 006

Mă bucur că am așteptat să văd ce înseamnă Xperia Z2 în realitate și că în mare parte nu am fost dezamăgit. Este un produs deosebit, excelent pentru mulți, căruia i-au lipsit foarte puține lucruri ca să detroneze un HTC M8 din top-ul personal al Androidelor de până acum.

Aspect: construit pentru oamenii dinamici

Sony Xperia Z2 are o construcție deosebită. Primul lucru pentru care îl recomand tututor este design-ul și modul de construcție. Marginile rotunjite, îmbinarea unei borduri metalice, rotunjite și completate cu un material cauciucat cu sticla de pe spate, priza bună, îl diferențiază semnificativ de tot ceea ce există acum pe piață.

Sony Xperia Z2 008

Cu toate astea, Sony Xperia Z2 se poziționează undeva la limita eleganței. Unii îl vor aprecia, alții nu. Pe de o parte Sony Xperia Z2 pare solid, pe de altă parte, sticla de pe spate îi diminuează din această calitate.

Sony Xperia Z2 027

Un singur lucru e cert: nu va trece neobservat. Dacă ar fi să alegeți sunt sigur că mulți dintre voi ar prefera oricând mixtura de materiale de pe Xperia Z2 în locul plasticului de pe Samsung Galaxy S5.

Sony Xperia Z2 005Sony Xperia Z2 004Sony Xperia Z2 032

În afara slot-ului pentru jack-ul audio, toate celelalte deschizături ale carcasei sunt închise cu ușițe – doar vorbim de un telefon rezistent la apă și la praf. Unul excelent de luat în concediu, mai ales de către aceia dintre noi care vor dori să surprindă poze și filme în cele mai inedite ipostaze – deja mă gândesc la un scenariu: cum filmați o coborâre la un waterpark? Cu Xperia Z2, vă spun eu. Și nu vă va fi frică de nimic.

Va trebui să vă asigurați totuși că ați închis corect ușițele de protecție pentru slot-ul microSD și cel al slot-ului microUSB. Odată făcută treaba asta, puteți să vă bucurați în voie de funcționalitățile multimedia ale lui Xperia Z2.

Sony Xperia Z2 043

Alături de clasicele butoane pentru pornire/oprire și volum, Xperia Z2 vine și cu un buton dedicat pentru activarea camerei foto – la cei 20,7 MP e și normal să ai un instrument prin care să activezi rapid funcția de fotografiere/filmare.

Sony Xperia Z2 093

Un alt element: pe latura din stânga, Xperia Z2 are un conector special pentru legarea de un docking.

Spatele lui Xperia Z2 este complet din sticlă, pe el fiind prezente însemnele Xperia și Sony alături de deschizătura pentru camera foto și LED-ul Flash.

Sony Xperia Z2 033

În ideea că vreți să protejați aspectul lui Xperia Z2 și mai ales partea din spate, oferta de huse este destul de largă. De la Mobiledirect am primit pentru teste patru astfel de variante, două cu protecție și pentru display, două fără. Mie mi-a plăcut cea care imită oarecum construcția unui iPhone 5s (o puteți vedea mai jos).

Sony Xperia Z2 048Sony Xperia Z2 060Sony Xperia Z2 061Sony Xperia Z2 053

Display: excelent

Îmi place să văd că producătorii se preocupă în a oferi utilizatorului un display de calitate pe un produs de top. Sony a pus pe Xperia Z2 un display IPS LCD, triluminos display cu engine X-Reality, rezistent la zgârieturi, praf și apă.

Sony Xperia Z2 021

Mai sus puteți vedea cum arată în soare display-ul lui Xperia Z2 (cel din mijloc) alături de Nokia Lumia 925 (cel din stânga) și Gigabyte GSMART Saga (cel din dreapta). Rezoluția de 1920 x 1080, pe un display cu diagonala de 5,2 inci e o alegere perfecta. Desitatea de 424 ppi asigură o imagine de calitate și detalii suficiente pentru orice gust. În mod clar culorile impresionează în lumină artificială.

Puțin mai complicată e treaba atunci când veți folosi aparatul în soare puternic. Ca de obicei, puțini producători sunt capabili să ofere tehnologia necesară unei foarte bune experiențe, din păcate cu Xperia Z2 Sony nu reușește asta așa cum și-ar fi dorit.

Sony Xperia Z2 041

Multimedia: 20,7 MP impresionează pe oricine

Mesajul de marketing e puternic: Sony oferă o cameră de 20,7 MP pe Zperia Z2. Doar Nokia se poate mândri că mai are așa ceva. Cum e însă în realitate?

DSC_0041

Ca la orice alt smartphone, nu contează neapărat numărul de pixeli ai senzorului. Contează și lentilele folosite, dimensiunea senzorului (1/2.3”) pentru un rezultat bun. M-am jucat cu Xperia Z2 în diferite condiții de iluminare, mereu cu funcțiile automate. De cele mai multe ori rezultatele sunt bune – când există lumină suficientă, pozele sunt chiar foarte bune.

DSC_0012

Ar fi însă bine să nu credeți că folosind un smartphone veți putea înlocui performanța unui DSLR care costă aproape la fel de mult ca și smartphone-ul de față. Nu, în niciun caz. Însă în comparație cu alte produse similare, Xperia Z2 se distanțiază. Pe de altă parte, cei 20,7 MP ai camerei vor genera poze de aproape 5 MB fiecare (3840 x 2160 pixeli) și asta vă va face să simțiți rapid nevoia unui mediu de stocare suplimentar.

DSC_0078

În zona de înregistrare video, Xperia Z2 marchează o premieră: e primul smartphone pe care l-am testat capabil să înregistreze materiale video la rezoluție 4K. Bineînțeles că l-am pus la treabă, în condiții nu tocmai optime: am filmat o bucată dintr-una din prezentările de la conferința IT Camp. Vedeți mai jos de a ieșit – din păcate Google nu a păstrat rezoluția 4K:

Pe de altă parte, o filmare normală arată cam așa:

Până la urmă rezultatele filmării și ale fotografierii depind de preferința fiecăruia dintre noi. Eu sunt de părere că dacă vrei amintiri ar fi bine să depui efort și să investești în hardware dedicat. Un smartphone e smartphone, nu o cameră foto indiferent cât de multă tehnologie ar fi în el. Și din cauza asta rezultatele sunt ca atare.

2623

Ca să poată pune în valoare dotarea hardware, Sony a oferit și un suport bunicel în funcțiile din aplicația de management a camerei foto. Cu opțiuni avansate de timeshift, publicare automată pe diverse rețele, folosirea elementelor de realitate augumentată etc.Toate astea vor face deliciul unui pasionat care va dori să scoată totul din camera lui Xperia Z2 – și vă spun că opțiunile disponibile sunt generoase.

2425

Performanță: acolo unde trebuie să fie

Cum privim perfomanța lui Xperia Z2? Așa cum bine știți, pentru mine contează trei lucruri: cum se mișcă în folosirea normală, benchmark-urile și autonomia. Cel din mijloc fiind mai degrabă informativ.

Pornind de la final, autonomia lui Xperia Z2 impresionează: cu funcțiile de power management active, Xperia Z2 cu o baterie de 3200 mAh ce face cinste unui phablet, impresionează. Aproape trei zile de folosire normală, undeva la o zi și jumătate de folosire intensivă sunt caracteristici pe care nu le-am mai văzut la un smartphone, cu atât mai puțin un Android. Sony a reușit performanța de a optimiza așa cum trebuie consumul încât utilizatorul să primească exact ceea ce așteaptă.

2019

Pentru asta Xperia Z2 ocupă un loc aparte în preferințele mele!

Revenind la performanța efectivă, chiar și cu toate facilitățile de power management active, Xperia Z2 se comportă exemplar: totul merge cursiv, nu sunt probleme prea mari de încălzire – asta în ideea că folosiți LTE acolo unde e semnal puternic și că nu îl puneți la treabă excesiv când bate soarele direct pe el. Dacă veți face asta, atunci veți simți că se încălzește chiar bine de tot, ajungând să frigă în anumite cazuri.

Sony a construit Xperia Z2 în jurul unei platforme Snapdragon 801, cu un procesor Krait 400 quad-core  la 2,3 GHz și un GPU Adreno 330. Configurație similară cu ceea ce găsim pe HTC One M8, LG G3 sau Samsung Galaxy S5. Prin urmare și rezultatele de benchmark sunt apropiate: 30888 de puncte în AntuTu Benchmark, 7707 în An3D Benchmark. Cine vrea un cel mai bun, nu și-a găsit candidatul în Xperia Z2!

Repet un lucru: Xperia Z2 se mișcă foarte bine, rezultatele din benchmark nu ar trebui să vă facă să îl ocoliți. Dumneavoastră nu veți folosi aparatul pentru benchmark-uri ci pentru operații normale de browsing, email, multimedia poate și jocuri. Ori acolo diferențele între Xperia Z2 și celelalte aparate de top Android nu sunt semnificative.

Concluzie: excelent hardware, păcat de software

Dacă la nivel hardware Sony a făcut o treabă excelentă, la software nu a făcut tot ceea ce trebuia. Partea de power management peste Android 4.4.2 (KitKat) are o implementare bună. La fel și suportul pentru camera foto. În rest, discutăm despre același bloatware pe care și Samsung continuă să îl vâre pe gâtul utilizatorilor. E o inițiativă lăudabilă să oferi soluții proprii pentru integrare rețelelor de socializare, folosirea serviciilor proprii etc. Nu e însă ok să le lași nefinisate. Aici toată lumea s-ar putea inspira de la HTC, dar nici aceștia din urmă nu sunt la cel mai fericit nivel.

2221

Interfața standard a lui Xperia Z2 ar trebui să fie una plăcută, ușor de folosit. Veți aprecia cromatica temelor oferite de Sony, sunt convins de asta. La fel ca mine veți fi însă dezamăgiți de inconsistențe: o interfață plată, peste care se insistă (la fel ca LG și Samsung) să se ofere butoane de tip switch, depășite de mult). Plus soluții software care în mod normal nu au ce căuta pe un aparat de talia lui Xperia Z2

12

Și mă refer aici la impunerea serviciilor proprii pentru multimedia și aplicații. Nu că la alții ar fi ok și la Sony nu. Departe de mine gândul acesta – spun doar că mediul de stocare ar fi putut fi folosit mult mai bine.

1113

Pe ideea asta, Sony Xperia Z2 e tras în jos de software. La hardware luptă fără niciun fel de probleme cu orice alt aparate de pe piață și nu mă refer doar la Androide.

Mai jos vedeți Sony Xperia Z2 (cel din mijloc) alături de Nokia Lumia 925 (cel de sus) și Gigabyte GSMART Saga 3:

Sony Xperia Z2 088Sony Xperia Z2 086Sony Xperia Z2 087

Însă nu reușește să le și depășească și asta e un mare păcat. Nivelul la care a ajuns Sony cu Xperia Z2 e unul înalt, din poziția unui outsider, lăsat mai mereu în afara analizelor de piață.

În concluzie, Xperia Z2 e un smartphone care o să vă placă. Dacă reușiți să treceți peste neajunsurile din zona software și să vă bucurați de design, autonomie și calitatea pozelor, să nu vă speriați atunci când se încălzește, atunci aveți un produs de care trebuie neapărat să țineți seama. Și nu uitați să îi dați un 4G, dacă tot îl aveți: dacă nu îl legați la net, mai bine nu îl luați.

 

Informații: Sony

Preț: de la 249 EUR în oferta Orange.ro

PRO CONTRA
+ design
+ autonomie
+ camera foto de 20,7 MP
+ 3GB RAM
+ rezistent la praf și apă
– se încălzește
– software-ul
– dimensiune
– se incalzeste
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Am achiziționat acest Z2 acum 4 ani. Pot sa zic ca e nemaipomenit telefonul. Îl folosesc intens, încă se mișca ff bine, e rezistent la praf,l-am scăpat de multe ori pe jos a rămas intact telefonul, cu f. mici urme pe lateral. face poze și filmări super. Ma bucur ca am achiziționat acest telefon în detrimentul lui S5. Sper sa ma mai tina încă pe atât. Oricum următorul smartphone va fii tot Sony…

  2. am acest sony de jumatate de an si sincer a spun nu mai vreau alt telefon ! sony xperia sa lipit efectiv de mana mea este prietenul meu oriunde ma duc

  3. in orice caz este unul dintre cele mai bune telefoane aparute in ultima vreme pe piata…nu cred ca este un alt telefon care face ceea ce face acest Z2

  4. “îmi mențin mereu o doză de surpriză: niciodată nu citesc review-urile despre produse și aștept să le văd eu. Să îmi fac propria idee despre ele și nu să plec la drum cu idei preconcepute.”
    Aceasta practica a ta este sanatoasa, si intentionez sa o urmez si eu, deoarece e oarecum gresit sa ” faci cunostiinta ” cu un telefon pe baza informatiilor date de persoane care vad telefonul respectiv exclusiv prin prisma parerilor lor, a nevoilor lor si a asteptarilor lor. E bine sa iti faci o vaga idee despre ce si cum, dar sa achizitionez ceva stric bazat pe parerile altora poate fi inselator .

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep