HomeFeaturedFocusMicrosoft a prezentat un Preview de Windows TH (9) care acum e...

Microsoft a prezentat un Preview de Windows TH (9) care acum e Windows 10, un singur sistem de operare pentru tableta, desktop si telefon. Download-uri de maine

windows-10-joe-belfiore

În cadrul evenimentului exclusivist ținut de Microsoft în San Francisco (unde doar un număr limitat de jurnaliști au avut acces) Microsoft a vorbit astăzi de următoarea versiune de Windows, despre care știam că este Windows TH. Numele oficial se pare că va fi Windows 10 (nu 9 așa cum ne așteptam) mutare ce e oarecum logică: a fost Windows 8, apoi Windows 8.1 (care trebuia să fie 9) iar acum vine Windows 10.

Versiunea finală de Windows 10 va ieși undeva la sfârșitul anului viitor (din nou logic, Windows 8.1 a venit anul trecut iar Microsoft s-a angajat că va lansa o versiune majoră la fiecare doi ani), până atunci ne vom bucura (ca de obicei aș zice) de mai multe versiuni intermediare. Mai multe detalii despre Windows 10, versiunea Consumer vor fi anunțate la BUILD 2015, în aprilie anul viitor.

Update-ul major de Windows va fi primul care va oferi o platformă unitară a sistemului de operare ce va rula pe toate tipurile de aparate ale căror display-uri vor porni de la 4 inci și până la 80 de inci. Adică va fi unificarea Windows cu Windows Phone (sistemul de operare pentru telefon) și Windows RT (cel pentru tabletă).

image

Din punct de vedere al aspectului, Windows 10 va fi un Windows 8.1 cu câteva mici modificări: ambele modalități de lucru METRO și Desktop Classic vor fi în continuare prezente, vine acel meniu de START personalizat cu Tile-uri iar aplicațiiel clasice și METRO vor putea rula în paralel, într-o manieră grafică mai finisată.

Versiunea Technical Preview de Windows 10 va putea fi descărcată începând de mâine de pe Windows Insider, noul program lansat de Microsoft de către toți entuziaștii ce vor dori să adere la programul Insider și sunt pregătiți să lucreze cu varianta de test (adică una cu bug-uri) a noului sistem de operare.

preview.windows.com e locul din care entuziaștii vor porni la drum cu Windows 10 Technical Preview.

image

O chestie interesantă adusă de Windows 10 este că Microsoft nu renunță la ideea de unificare a desktop-ului clasic cu cel al aparatelor touch, demonstrată și de lansarea Surface 3. În Windows 10, se va face automat detecția modului de folosire a aparatului și dacă există maus/tastură va fi oferit desktop-ul classic, în caz contrar, pentru touch, va fi activat automat METRO.

Sub numele de ”Continuum” vom regăsi această facilitate pe Windows 10.

Alt lucru ce merită reținut este că deocamdată Windows 10 Technical Preview va fi orientat către zona enterprise, toate noile funcții fiind centrate către zona de business. Elementele pentru consumatorul casnic vor fi detaliate la conferința BUILD 2015 de anul viitor.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Multam…dar sunt doar in trecere 😀
    De vazut…rezultatul o sa fie forte clar: o sa fie un success. Lumea o sa fie uluita ca are butonul de start…inovatii cu duiumul (adevarat…concurenta le avea de pe vremea lu’ decebal…dar nu aveau departamentul de marketing al microsoftului).
    Microsoftul ii ca inteleptul petru in bancul cu ion:
    Se duce ion la intelept sa se planga: inteleptule…ma ajuti si pe mine? ca nu mai am loc in casa…am familie mare, suntem multi, spatiu-i putin, nu am bani sa extind casa…ce sa fac?
    -Ioane…gaini ai?
    – Am dara…
    – No ioane…te duci acasa…bagi gainiile in casa…si te intorci la mine dupa o saptamana….
    Dupa o saptamana se intoarce ion…
    – Ioane…vite ai?
    -Am dara..
    – Ioane baga si vitele in casa…si te intorci dupa o saptamana…
    Si tot asa…pana ramanae omul cu toate orataniile in casa…se intoarce la intelept…
    -Ione…cum stai cu spatiu
    -Vai inteleptule…nu mai pot…inebunesc…nu mai am loc sa dorm in casa…de o saptamana dorm sub prispa…ii groaznic…
    -Ioane…no bun…acum sa le scoti pe toate din casa…si te intorci dupa o saptamana…
    Se intoarce ion dupa o saptamana
    – No ioane…cum ii?
    – Inteleptule…ii extraordinar…am spatiu…pot sa ma misc…ii incredibil de bine…
    Asa-i si microsoftul…

  2. Hmmm…interesanta strategie:
    Iei un OS mediocru (windows 7)…il faci praf (Win 8)…dupa care incepi sa pui la loc ce ai stricat…si mai aduci si tehnologii inovatoare ce exista in OS-urile concurente de peste 20 ani (dekstop-uri multiple)…si nici macar nu te chinui sa o copiezi calumea…si mai iei si o caruta de bani de pe fra…oameni…asta inseamna investitii masive in cercetarea…marchetingului…pacat ca nu se apuca si de facut software.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep