HomeMobileAndroidAlcatel POP 4, un smartphone harnic si cinstit

Alcatel POP 4, un smartphone harnic si cinstit

 

20160807_170705

O să explic imediat titlul, ca să nu credeți că am început să scriu beletristică. Printr-o conjunctură de întâmplări, am rămas fără niciun smartphone pentru aproape două săptămâni. O fidelizare din partea Vodafone (în urma căreia m-am ales cu un Samsung Galaxy S7), o vânzare foarte rapidă a vechiului telefon, care era într-o stare foarte bună, o perioadă de vară în ceea ce privește terminalele venite la teste și Ionuț plecat din localitate, toate s-au suprapus și m-au prins destul de nepregătit. Singura opțiune pe care o aveam la îndemână era un Alcatel POP 4, proaspăt sosit pentru review. Așa că m-am decis să îl pun serios la treabă. Două SIM-uri (atât cel personal, cât și cel de muncă, de la Integrator Soft), ambele utilizate destul de intensiv, unul și cu trafic de date (4G la greu), un card microSD cu muzică și fotografii, plus un film pentru teste, toate și-au găsit rapid loc în micuțul telefon. Asta și datorită faptului că cei de la Alcatel, sau mai bine spus cei de la TCL, care au produs terminalul, au mers pe o soluție cu două slot-uri pentru SIM și încă unul pentru microSD.

20160807_184540

Un prim avantaj al acestui telefon, mai ales în situația în care majoritatea producătorilor optează, probabil di considerente de cost, pentru un al doilea slot de tip hibrid, SIM sau microSD, utilizatorul fiind privat de anumite lucruri oricare indiferent de modul de utilizare pe care îl alege.

IMAG1870După ce am configurat telefonul, cu două conturi de mail plus conturile de social media, mi-am desfășurat activitățile în mod aproape obișnuit. Recunosc că am pornit la drum destul de sceptic, în primul rînd datorită experienței anterioare, în care am folosit în paralel un HTC One M9 și un Huawei P9 (am împărtășit cu voi experiența de utilizare), dar mai ales datorită configurației lui Alcatel POP 4 și poziționării pe care producătorul a ales-o pentru el, împreună cu Orange.

Pret

Da, Alcatel POP 4 este acel smartphone entry-level la achiziționarea căruia Alcatel și Orange te trimit în călătorie în Europa. 9000 de bilete de avion pot fi câștigate de către cei care cumpără un astfel de telefon și campania este încă în derulare, aviz amatorilor. Am vorbit despre ea, găsiți detalii aici. Așa cum spuneam, vorbim despre un entry-level. Alcatel POP 4 costă 115 euro pe site-ul Orange, fără obligații contractuale. Și cred că s-ar putea găsi oferte și mai avatajoase pentru cei care doresc acest terminal fără conectare.

Configuratie

IMAG1871

Acest preț nu are cum să nu se răsfrângă asupra configurației lui POP 4. Și ajungem astfel la motivul pentru care am pornit la drum destul de sceptic cu acest experiment forțat de împrejurări. Un smartphone care vine cu un display IPS HD de 5 inchi (720 x 1280 pixeli), cu un chipset Qualcomm Snapdragon 210 cu procesor quad-core de 1,1 GHz (Cortex-A7 și GPU Adreno 304), cu o memorie RAM de 1 GB și cu o cameră foto principală de 8 megapixeli, pare destul de firav în performanțe. Iar capacitatea internă de stocare de 8 GB, camera foto frontală de 5 megapixeli, acumulatorul de 2500 mAh și Android-ul 6.0 Marshmallow nu prea contribuie la schimbarea aceastei impresii. M-a suprins conectivitatea LTE, o nouă bilă albă pentru acest telefon.

Performante

Cum era de așteptat, mai ales cu această configurație în față, performanțele aparatului sunt puternic puse sub semnul întrebării. Și da, dacă preferați varianta cu benchamark-urile, scorul scos de Alcatel POP 4 este unul destul de mic. Am rulat doar AnTuTu Benchmark, mai mult pentru doritorii de cifre și comparații; știți că eu unul nu prea sunt încântat de astfel de aplicații. Ce a ieșit, vedeți mai jos.

antutu 1

antutu 2

Din punctul meu de vedere, adevărata performanță a unui telefon se vede atunci când este utilizat la nivel mediu, spre intens. Și aici a venit marea supriză a lui Alcatel POP 4. Cu două SIM-uri, cu trafic de date 4G, conectat la două rețele wireless (acasă și la birou), cu sincronizarea a două adrese de mail și a două conturi de social media (Facebook și Twitter), ba chiar și cu Bluetooth-ul pornit și conectat pentru o saptamana cu un ceas Huawei Watch, POP 4 a întrecut cu mult așteptările. Telefonul nu s-a blocat deloc și nici nu s-a încins prea tare. S-a încălzit puțin în perioadele în care am folosit camera foto, dar cu mult sub alte terminale care emit pretenții mult mai mari.

Screenshot_20160805-150946

Desigur, s-au văzut anumite limitări date de configurația slabă. A existat câte un delay la unele aplicații, în ceea ce privește modul în care răspundeau la comenzi, însă, deși sesizabil, nu a fost mai mare de o secundă, maxim două. Poate fi deranjant, însă trebuie avut în vedere tot timpul că vorbim despre un entry-level exploatat destul de puternic.

Sistemul dual-SIM este unul cu lipsuri (dual-SIM dual stand-by). În momentul în care desfășuram o convorbire pe unul dintre SIM-uri și eram apelat pe cel de-al doilea, cel care suna primea același mesaj ca și când aș fi avut telefonul închis sau nu aveam semnal.

Trecând dincolo de partea de performanțe în funcționare, acolo unde POP 4 s-a achitat de sarcinile sale fără incidente majore, am identificat câteva aspecte care îmi plac la acest telefon. Și, în mod evident, și câteva la care s-ar mai fi putut lucra.

Constructia

Alcatel POP 4 este realizat din materiale aflate în strânsă legătură cu prețul și poziționarea sa. Chiar și așa, în condițiile în care carcasa din spate este realizată dintr-un plastic ce încearcă să imite metalul, telefonul este destul de bine finisat și îți oferă o senzație de lucru bine închegat, solid, rezistent. Nu scârțăie de loc atunci când asupra lui sunt exercitate forțe mecanice.

20160807_170705

Iar partea din spate care imită metalul, este interesant realizată (noi am avut în teste versiunea argintie) ca și model și nu lasă pe ea urmele degetelor.

Autonomia

Se vede treaba că acumulatorul de 2500 mAh este peste media celor oferite de telefoane cu configurații asemănătoare. Își face treaba cu brio și chiar și în regimul de utilizare descris mai sus telefonul a parcurs minim o zi și jumătate, dacă nu chiar două complete, fără a fi nevoie de încărcare. Îl ajută în mod clar și rezoluția display-ului și chipset-ul destul de eficientizat din punctul de vedere al consumului, iar rezultatul este evident: autonomia lui Alcatel POP 4 este unul dintre aspectele pozitive ale acestui telefon.

Ecranul

Este mai mult de discutat asupra ecranului IPS cu care vine echipat acest telefon. Pe de o parte pare să aibă luminozitate OK (cel puțin în momentul în care este setată la maxim) și rezoluția de 720p pare îndestulătoare, suficient de fine detaliile, pe de altă parte, culorilor parcă le lipsește ceva. Imaginile de fundal parcă sunt prea șterse, prea lăptoase, iar acest lucru pare a se răsfrânge și asupra interfeței grafice. Poate că mi-a sucit mințile OLED-ul de pe Galaxy S7, dar mie, deși nu îmi vine acum în cap un exemplu de entry-level cu display mai bun, nu prea mi-a plăcut ecranul lui POP 4. Așa cum am spus-o, nici producătorul nu prea a ajutat, alegând niște imagini de fundal și un pachet de icoane nu tocmai fericite.

Evident, prețul telefonului trebuie ținut minte în mod permanent.

Camera foto

Este în limitele categoriei de preț din care face parte telefonul, își face treaba atunci când este nevoie, dar nu este genul de aparat cu care să îți faci fotografiile în vacanță. Rezultatele sunt sub așteptări, pozele sunt utilizabile, poate că li se poate reprșa același aspect ușor șters din punctul de vedere al culorilor ca și la ecran, însă verdele din iarbă sau din copaci nu este verde complet, natural, deși fotografiile au fost realizate într-o zi extrem de însorită. Chiar l-am scos din oraș, pentru a încerca fotografii într-un cadru mai natural, cu lumină din belșug. M-am desumflat destul de repede și nici nu am mai insistat pe acest aspect. Camera de pe POP 4 are tendința de a întuneca exagerat pozele atunci când lumina este prea puternică și acest lucru afectează întreaga fotografie. Nici măcar la acest lucru nu este constantă, rezultând fotografii destul de diferite ca și cromatică, deși au fost realizate din poziții destul de apropiate.

IMG_20160731_093113

IMG_20160731_093219

IMG_20160731_093254

IMG_20160731_093012

IMG_20160731_093034

Pentru o exemplificare cât mai elocventă, aveți mai jos o decorațiune de pe o poartă de fier, fotografiată din același punct cu Alcatel POP 4 și mai apoi cu un HTC One M9. Diferențele sunt evidente, cele două imagini vorbesc de la sine.

IMG_20160731_092732

IMAG1868

Nu am mai încercat și partea de filmare, pentru că din punctul meu de vedere, rezultatele în ceea ce privește camera foto au fost nesatisfăcătoare. Prima bilă neagră pentru POP 4

Software si aplicatii

Din această perspectivă, mie îmi plac lucrurile cât mai simple și mai curate. Deși vine cu aplicații proprii, Alcatel POP 4 nu sare calul și nu exagerează cu bloatware-ul. Am văzut situații mult mai nasoale, la Prestigio sau la Asus, spre exemplu. Așa că, cel puțin prin comparație cu numele anterioare, nu am cum să critic prea tare telefonul nostru. OK, m-a scos din sărite OneTouch Launcher-ul, care îmi tot trimitea notificări și îmi cerea permisiuni și pot să spun că nici interfața grafică nu m-a dat pe spate, nu a fost pe gustul meu, dar poate că aici aprecierea este subiectivă și diferă de la individ la individ. Așa că nu o să depunctez telefonul pentru acest lucru.

Screenshot_20120101-020448

Concluzie

Având mereu în minte faptul că vorbim despre un smartphone entry-level cu un preț puțin peste 100 euro, dar mai ales sub impresia surprizei plăcute pe care mi-a făcut-o în ceea ce privește performanța sa în utilizare (acolo unde mi-a depășit clar așteptările), cred că pot să recomand acest smartphone acelora dintre voi care au un buget limitat. Alcatel POP 4 poate fi o alegere interesantă pentru segmentul lui de preț!

Iar faptul că Orange a ales acest terminal pentru campania sa destul de agresiv promovată, asociindu-și imaginea cu aceea a terminalului, este un semn de recunoaștere, o garanție a faptului că POP 4 a fost selectat după o analiză destul de atentă. Așa cum spuneam și în titlu, telefonul nostru este harnic, își face treaba foarte bine, dar și cinstit, cel puțin atunci când vine vorba de preț.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep