HomeOpiniiTrend: folosiți același laptop și acasă și la serviciu?

Trend: folosiți același laptop și acasă și la serviciu?

image

Conform unui studiu efectuat de O+K Research, 42% din cei ce au răspuns întrebării dacă folosesc același laptop și acasă și la servici au avut un răspuns pozitiv. Un singur laptop, oferit de angajator sau achiziționat de ei e suficient.

Mă număr printre cei 42%. Mi-am luat un MacBook Air tocmai în ideea că am nevoie de un cel mai bun, pe care să îl folosesc permanent. Pe el am datele de la servici și documentele personale și sunt conștient la ce risc mă expun. Și pentru asta folosesc criptarea harddiscului, antivirus, firewall, VPN, mașini virtuale.

Un laptop personal, care nu este protejat corespunzător de ameninţările din mediul cibernetic, precum şi un laptop al companiei, care este folosit în scop personal, pot duce la o scurgere de informaţii confidenţiale ale organizaţiei. Dacă este compromis, laptopul personal folosit pentru activităţi de serviciu poate cauza probleme pentru întreaga reţea a companiei.

În cazul dispozitivelor mobile, aproape o treime dintre respondenţi utilizează smartphone-urile şi tabletele atât pentru divertisment, cât şi pentru muncă. 26% dintre utilizatorii de Blackberry, care au achiziţionat telefonul pentru uz personal, îl folosesc şi pentru serviciu, iar 18% dintre telefoanele de serviciu sunt, de asemenea, folosite în scop personal.

Concluzia cheie este că o varietate de dispozitive – de la PC-uri, la telefoanele mobile – sunt folosite pentru a procesa informaţiile companiei.

Potrivit O+K Research, 35% dintre posesorii de tablete utilizează dispozitivele pentru a păstra corespondenţa de serviciu, iar 20% dintre respondenţi stochează informaţiile necesare pentru a accesa de la distanţă reţeaua locală a companiei.

19% dintre utilizatorii de smartphone-uri păstrează parole de la serverul e-mailului de serviciu în memoria telefoanelor. Pentru 14% dintre aceştia, informaţiile stocate pe aceste dispozitive includ parole de înregistrare pentru accesul de la distanţă la VPN. În mod natural, în cazul infectării, pierderii sau furtului dispozitivelor, aceste informaţii pot deveni un câştig important pentru infractori sau alte persoane răuvoitoare.

Acum vine partea interesantă: e clar pentru toată lumea că trendul ”bring your own device” are succes și că pe viitor va crește numărul celor ce folosesc același dispozitiv. Dacă punem la socoteală propunerea Microsoft prin Windows 8 și noile sisteme de tip Windows 8 (RT sau fără) avem în față un viitor cu potențial periculos pentru companii.

Pentru că trebuie dat un răspuns la întrebarea: cum sunt protejate informațiile confidențiale? Cum sunt protejate sistemele de acces neautorizat? Cum sunt protejate rețelele interne ale companiilor de probleme?

Noile descoperiri din seria Stuxnet arată că vulnerabilitățile sunt foarte mari și că efectul exploatării lor face posibile daune importante. Va fi o provocare uriașă pentru companii să reușească să stabilească politicii și sisteme de securitate eficiente în perioada următoare mai ales dacă se va face migrarea către sistemele de operare moderne pentru PC, smartphone și tabletă.

Iar primul element de la care trebuie să se plece este educarea utilizatorilor. Voi cât de educați vă considerați sau ați participat la cursuri de educare în direcția asta?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. Daca le sterge nu cred ca as avea probleme ca fac backup periodic dar daca s-ar intampla sa mi se extraga datele hmm… deja ma depaseste si chiar as vrea sa stiu ce pot sa fac sa protejez smartphone-ul mai bine.

  2. Ca PC nu il folosesc acelasi la lucru si acasa dar ca mobil este acelasi si chiar am stocate diverse date si contacte importante inclusiv agenda pe care o folosec tot mai des.Ca metoda de securitate pentru date mai importante incerc sa folosesc aplicatii care permit protejarea cu parola.

  3. @Virgil
    Multumesc.

    @Cosmin Tataru
    Nu cred ca exista o solutie castigatoare. Mai tot timpul trebuie sa lasi de undeva: ori din securitate ori din numarul de chestii pe care le faci cu un singur laptop.

  4. Eu sunt de alta parere: cand esti angajat undeva e de datoria companiei respective sa iti asigure infrastructura necesara. Ca vorbim de laptop/ desktop, telefon sau mijloace de deplasare.
    La servici am un desktop (matusalemic de-a dreptul) care satisface cerintele pentru ceea ce fac. Deci “no security hazard” aici. 🙂
    Acasa am un laptop Tecra S5 (si asta cam vechi ca incetisor are 5 ani si iese din garantie!) pe care il folosesc zi de zi. Si chiar daca procesorul e deja invechit, ecranul e in continuare unul dintre cele mai bune cu rezolutia de 1600 x 1050 px, demult disparuta de pe lumea asta…

  5. Salut Ionut. Ma numar, ca si tine, ca multi altii, printre cei care folosesc un singur laptop (mainly) pentru acasa si serviciu. Am mers tot pe varianta Apple (Macbook Pro insa), oarecum din aceleasi considerente. Firma mi-a pus la dispozitie un laptop “de serviciu”, folosit cu preponderenta pentru VM.
    P.S. Felicitari si bafta multa in noua pozitie.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep