HomeFeaturedFocusWindows Phone: doi ani, două resetări.Cu ce preț?

Windows Phone: doi ani, două resetări.Cu ce preț?

Au trecut doi ani de când Microsoft a decis că platforma sa mobilă (Windows Mobile transformată ulterior în Windows Phone) are nevoie de un nou start. Pe 10 octombrie 2010 Steve Ballmer lansa oficial sistemul de operare nou Windows Phone pentru ca pe 21 octombrie primele aparate din seria Windows Phone să fie disponibile pe piață.

De la zero

Pe 28 octombrie 2010 publicam primul review din România pentru un smartphone Windows Phone: LG Optimus 7. E pe CHIP și la o căutare pe limba română apare ca primul link. Mi-a plăcut atunci ceea ce am văzut. Windows Phone 7 era un sistem de operare care promitea. Cine mă cunoaște știe că de-a lungul vremii am fost fan Windows Mobile, cu mult înainte de a apuca să lucrez pe Android și să îl adopt imediat. Mi-a plăcut tot timpul ideea de a avea aplicații multe, interesante, la un nivel de complexitate care să mă ajute să îmi fac rapid treaba. Trecerea de la Windows Mobile la Windows Phone e un salt imens și justifică decizia Microsoft de a renunța la ceva învechit și pornirea pe un nou drum, pe care traiectoria urma să fie dificilă. Elementul care urma să atragă adopția era inexistent: aplicațiile dedicate.

image

Din acest motiv am dat o șansă noului sistem de operare mobil de la Microsoft. Din vara lui 2011 am început să folosesc permanent, ca aparat principal un HTC HD7 cu Windows Phone 7, platforma cu Android trecând pe plan secundar. Am urmărit îndeaproape progresul și am aplaudat apariția celor două update-uri importante din 2011 (pre Mango și Mango) care au făcut ca noul sistem de operare Windows Phone să se apropie destul de mult de Android și iOS.

În termeni de funcții și accesibilitate, Windows Phone a fost ok mai tot timpul. Ceea ce i-a lipsit a fost un exponent puternic pe partea de hardware. În primul val din 2010, HTC nu a reușit să facă nimic, aparatele sale fiind mai degrabă slabe, aruncate pe piață că … așa trebuia. Toamna anului trecut, cu lansarea lui Nokia Lumia 800 (pe care îl folosesc și acum) trebuia să însemne o schimbare în bine. Parteneriatul Microsoft Nokia era pe hârtie în stare să schimbe regulile pe piața smartphone-urilor și să aducă un candidat puternic față de iOS și Android.

Ei bine, lucrurile nu au stat deloc așa. Nici Lumia 800 nu a putut face nimic, probleme sale hardware și apoi software combinate cu lansarea târzie a lui Nokia Lumia 900 nu au mișcat mai nimic în cota de piață Windows Phone.

image

Via wiki:

On October 11, 2010, Microsoft’s CEO Steve Ballmer announced the 10 launch devices for Windows Phone 7, made by HTC, Dell, Samsung, and LG, with sales beginning on October 21, 2010 in Europe and Australia and November 8, 2010 in the United States. The devices were made available on 60 carriers in 30 countries, with additional devices to be launched in 2011.[18] Upon the release of Windows Phone 7’s “Mango” revision, additional manufacturers became partners, includingAcer, Fujitsu, and ZTE.[19]

Din 2010 și până acum am rămas cu Windows Phone. Îl am ca și sistem de operare pe aparatul ce folosește numărul de telefon personal. Știu foarte bine ce poate și ce nu, care sunt atu-urile și marile probleme. Una peste alta, ceea ce îmi oferă mă mulțumește.

2012: Microsoft o ia de la început

În doi ani de la lansare platforma Windows Phone a progresat enorm. Peste 100000 de aplicații sunt disponibile în Windows Phone Marketplace. Are elemente funcționale împrumutate de iOS și Android, are viteză, are ceva distinctiv (TILE-urile ce ajung acum și pe Windows 8/RT, integrarea cu Xbox, SkyDrive și Windows 8). Ce nu are este un hardware de top capabil să concureze de la egal cu iPhone 5 și Galaxy S III.

image

Când lucrurile păreau că se așează și că Microsoft va începe să câștige în cota de piață, vine o decizie uluitoare: ”ne-am mai gândit. O luăm iarăși de la zero”. Adică Microsoft lasă cu buza umflată baza și așa firavă de utilizatori/fani și ia decizia de a schimba din nou platforma. Windows Phone 8 nu mai este compatibil cu Windows Phone 7. E ceva nou, construit pentru integrarea Windows 8/Windows RT. În cel mai bun caz, posesorii de Windows Phone 7 (sau 7.5) vor primi un update de 7.8. Ultimul pe care vor avea ocazia să îl mai instaleze.

Reacția? La doi ani de la lansarea Windows Phone, cota de piață de aproape inexistentă. Cumulat nu s-au vîndut mai mult de 5 (să zicem 10?) milioane de unități, adică mai puține decât iPhone-urile vândute de Apple în câteva zile de la lansare.

În mai puțin de o săptămână vine Windows Phone 8. Nokia Lumia 920 și HTC 8X sunt aparatele care vor trage după ele vânzările pe platforma Windows Phone 8. Dacă aceste vânzări vor exista la un volum suficient de mare încât să tragă după ele un val masiv de adopție.

DIn punct de vedere funcțional, Windows Phone 8 nu diferă semnificativ de Windows Phone 7.5 în ochii unui utilizator potențial. Cele câteva finisări la nivelul interfeței nu pot fi socotite motive suficiente de a dori un upgrade. Și cum nici un hardware de top nu se detașează clar, Microsoft va avea o mare problemă.

image

Și așa ajung la titlul articolului: au trecut doi ani de Windows Phone. A simițit cineva vreo schimbare? Eu zic că da. Exemplul cel mai bun este că Apple și Google au copiat în iOS și Android funcții aduse de Microsoft în Windows Phone. Platforma mobilă de la Microsoft are potențial, dar nu are un cal de cursă lungă pe care să parieze. Nokia Lumia 920 și HTC 8X sunt aparate performante și atractive. Nu suficient ca să țină piept iPhone 5 și Galaxy S III nici în termeni de aspect, performanțe și nici chiar preț.

image

A fost adopția scontată? Nu. În niciun caz. Ne îndreptăm către progresul fantastic anunțat de Gartner și alții, conform căruia în 2015 Windows Phone va avea 21% din cota de piață?

Eu sunt un fan al platformei. Îmi place, o folosesc cu plăcere. Nu am încă un hardware despre care să spun: da domnule, e cel mai bun. Din motivul ăsta cred că lucrurile nu vor fi chiar roze pentru Microsoft în perioada următoare. Fără un hardware de top, lucrurile nu se mișcă. Și tot optimismul Gartner s-ar putea să fie degeaba.

Doar dacă … Microsoft nu va lua decizia (foarte probabilă) să vină și în zona de smartphone-uri cu un Surface Phone, hardware propriu, făcut la cele mai înalte standarde. Produsul de referință pe această piață.

Așa cum văd eu acum lucrurile, un Surface Phone, făcut cum trebuie poate să miște sistemul de operare către locul dorit de Microsoft. Mie chiar îmi place conceptul de Surface Phone lansat de Jonas Daenhert și aș vrea să văd așa ceva de la Microsoft.

image

Pe voi vă interesează măcar Windows Phone? Credeți că Windows Phone 8 are vreo șansă în fața Android și iOS?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

12 COMENTARII

  1. @Cosmin
    Acum ca m-am jucat mai mult cu Windows Phone 8, pot sa zic ca imi place rezolutia mai mare. In acelasi timp, mi-ar placea sa pot folosi un telefon cu diagonala mai mica, asa cum e Nokia 800.

  2. @Ionuţ Bălan sincer pentru WP8 asta daca o sa imi placa si consider ca merita trecerea la Lumia 920 sau la 820.Iti spun ca daca puteam sa fac update la WP8 pe Lumia 800 era perfect.Ramane de vazut.

  3. Și eu sunt pe Windows Phone de aproape 1 an, pe un HTC Radar. Toti amicii mei îl butonează și li se pare că e mai simplu de umblat pe terminal decât pe Android.

    Are și minusurile lui (volumul soneriei este acelasi cu al volumului cu care îți auzi interlocutorul), lipsesc profile, etc. Sunt un pic dezamăgit de miscare Windows de a abadona complet WP7 si a o lua de la capăt. Mi-au trezit interesul cei de la Nokia prin faptul că au aplicații ca Maps ce merg numai pe terminalele lor. Încă nu mă pot pronunța cum o să meargă WP8, însă aștept.
    Ahh, îmi lipseste și Instagram-ul, zici că-s în altă epocă …

  4. Mie imi place Windows Phone.Am Lumia 800 si sunt multumit de el,insa nu sunt multumit ca nu o sa poti face update la WP8.Ma intereseaza Lumia 920 si sunt curios cum o sa se miste acest telefon.

  5. Salut Ionut,
    Cred ca are o sansa daca Microsoft ia partea hardware in serios si nu numai ei, chiar si Nokia, care desi poate ar fi capabila, pare sa nu vrea sa concureze cu Apple umar la umar.
    Si mai mult decat atat, sper ca are o sansa, deoarece Windows Phone 8 ca software in sine si ca integrare cu Windows 8 si RT mi se pare de departe cea mai buna si mai moderna platforma.
    Deci, it’s up to Microsoft sa puna softul asta de top intr-o carcasa pe masura 😀

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep