HomeGARTNER: vânzările de telefoanele scad, smartphone-urile cresc prin Apple și Samsung

GARTNER: vânzările de telefoanele scad, smartphone-urile cresc prin Apple și Samsung

image

Mai avea cineva vreo îndoială că piața de telefoane mobile scade permanent și că cea a smartphone-urilor crește? Nu cred.

Gartner a anunțat că pentru trimestrul 3 din 2012 piața mondială de telefoane a scăzut cu 3% (s-au vândut 428 milioane de bucăți în Q3 2012) în timp ce smartphone-urile au crescut cu 47%.

Smartphone-urile au continuat să fiecele care au crescut vânzările de telefoane mobile la nivel mondial, ridicându-se la 169.2 milioane de unităţi în al treilea trimestru al anului 2012.

Apple și Samsung dețin coroana: 46,5% din vânzările de smartphone-uri sunt reprezentante de produse Samsung sau Apple. Nokia cade vertiginos pe locul 7 în Q3 2012 după ce în Q2 era încă pe poziția a doua. RIM e pe 3 și pe patru regăsim HTC.

“Atât HTC, cat şi RIM au avut vânzări în scădere în ultimele trimestre, şi provocările i-ar putea proteja de variaţii puternice în trimestrele următoare”, a spus Neha Gupta senior research analyst in Gartner Research.

Și în toate schimbările anunțate, Android rămâne sistemul de operare dominant cu 72,4% procente din vânzări, iOS are 13,9% (în scădere față de anul trecut). Symbian ajunge la un neverosimil 2,6% (de la 16,9%) în timp ce Microsoft are vânzări de peste 4 milioane unități în Q3 2012, ajungând la … 2,4% din piață.

image

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

15 COMENTARII

  1. @Ioane..
    shit…ca nu pot da vina pe windows…problema ii hardware-ul din telefon.
    Am incercat acum cu un coleg de servici ce-i pe orange. Si se pare ca la el merge (are un SII)

  2. @Ioane poate pe hardware vechi depasit si de proasta calitate (combinata cu un OS de proasta calitate) nu poti sa te dai pe net (3G) in timp ce vorbesti la telefon.

    Aseara am avut doua convorbiri in timp ce ma dadeam pe net (una cu vodafone…ca brusc nu mi-a mai mers net-ul)…si ulterior cu o tanti draguta de la o firma…unde era problema cu un server.

  3. @bolovan
    Bineinteles ca poti vorbi la telefon si naviga pe net (daca ai WiFi si nu 3G). Sau sa vorbesti la telefon si sa te joci, daca asta te face sa te simti bine.
    Nu e cel mai bun exemplu de multitasking. Cel pe care il folosesc eu este: TuneIn Radio ruleaza pe fundal si reda muzica de pe net via 3G si eu ma dau linistit pe Twitter, Facebook, browsing.

    Aparate cu configuratii hardware similare: HTC Desire HD si HTC HD7. Pe HD7 am o durata de viata mai buna decat pe HD2. Si sigur merge mai rapid decat primul in folosirea pe email, browsing, telefonie, rss.

    Eu mentionez ca in general durata de viata nu e suficienta pe nicio platforma.

  4. @Ioane ce face Windows Phone nu-i multi tasking.
    Poti sa te dai pe net in timp ce vorbesti la telefon?

    Io tot nu inteleg cum se taraie la tine.
    Te tine mai mult bateria pe telefonul cu windows? Ca parca te plangeai ca nu…prin urmare…ai aceasi autonomie…si pe smartphone si pe windows phone.

    P.S. Eu acum o ora vorbeam la teleffon in timp ce ma jucam (deh…vorbeam cu nevasta mea…ma rog…ea vorbea…)

  5. @bolovan
    Multitasking se poate face si pe Windows Phone, care e o combinatie intre ceea ce ofera iOS si ceea ce da Android. Eu folosesc si Windows Phone si Android si ma lipsesc cu placere de unele elemente multitasking (sincronizarile periodice facute ed google cu serviciile sale) ca sa obtin autonomie.

    Ce incerci tu aici sa justifici nu tine: la ce ma ajuta ca am multitasking real daca bateria se duce si aplicatiile sa taraie? Am nevoie de multitasking doar in anumite situatii si sa fie o autonomie mai buna.

  6. @Ioane tu n-ai inteles…noi aici vorbim de smartphone…
    Eu zic ca merge ok de abia de la procesoare cu 16 nuclee se poate comapara cu windows phone ce ruleaza pe un cpu ARM 9 (ii procesorul de pe nokia 6600…si ruleaza la 104 MHz)

    Ioane…tot nu intelegi…pt android ai nevoie de cpu mai potent pentruca-i capabil de multi tasking, poate rula diverse aplicatii etc. Windows cam nu prea (noi discutam aici de multi tasking, nu de caricatura aia din windows).
    Dar la aplicatii uzuale…pot afirma cu mana pe ficat ca telefonul meu se misca instantaneu. Inca n-am avut ocazia sa vad lag-uri la el.

  7. @bolovan
    Nu ai inteles nimic :0. Androidul suge resurse indiferent ce faci cu el. De aia abia la quad-core 1,5+ GHz merge in sfarsit sistemul de operare ok.

    windows phone e smartphone din punctul meu de vedere. si aici, 1 Ghz e ok.

  8. @Ioane noi vormbeam aici de smartphone…nu de windows phone…hai sa nu confundam mere cu pere
    Mai, cu singuranta exista diferente mari intre 1.5GHz dual core si 1GHz single core (pe windows evident ca nu exista…ambele asteapta la fel de rapid. De fapt, la windows…tot procesorul ii inutil :D). Acum, adevarat…n-am avut prea mult timp un telefon single core pe mana. Si iar, foaret adevarat…cand am avut…n-am simti diferenta foarte mare intre signe core la 600MHz si dual core la 1GHz… Cand ma dadam pe net…sau ma uitam in agenda…sau etc. In schimb pe cel de 600 MHz n-am reusit sa ma uit la filme HD, Drag Racing merge…cu un frame la cand are el chef…(prea slab procesorul)…etc.
    Hai sa-ti spun ceva…icnearca sa te uiti pe google play sa vezi ce da jos de regula lumea. Ce aplicatii au cele mai multe download-uri. O sa vezi ca 90% sunt jocuri. Pana si eu am dat jos doua jocuri 😀

  9. @bolovan
    Da. Pe Windows Phone nu imi trebuie performanta :). Pe Android da, ca ala consuma memorie si procesor la greu. Si da, as alege un aparat cu autonomie mai mare in defavoarea unuia cu performanta mai buna.

    Fie vorba intre noi, mari diferente intre un dual-core la 1,5 GHz si un single core la 1 GHz nu prea exista pe windows Phone. ambele merg ok.

  10. @Ioane
    Tu ai cumpara un smartphone cu cpu single core la 800MHz dar cu autonomie de 10 zile de utilizare “normala” pt un smartphone?
    Eu inainte sa-mi cumpar telefonul…am stat foarte mult sa ma gandesc (urasc sa-l incarc….daca gaseam un smartphone cu single core la 1GHz, 512Mb RAM si o autonomie de 10 zile…la acelas pret…il luam pe ala cu ochii inchisi).
    Dar…eram in varf de munte (am reusit sa urcam acolo cu masina pentru faptul ca nu mai plouase de vo o saptamana…altfel doar cu carul cu boi se poate urca)…mi-am incarcat telefonul de la mp3 player-ul de la masina (are port USB)
    Am tot timpul in rucsac un cablu usb si un incarcator. Sansele sa ajung undeva unde nu pot sa-mi incarc telefonul? 0
    Piata nu cere autonomie…piata cere performante. Si intr-o piata asa de dinamica…ii imposibil sa faci procesoare/GPU-uri performante fara sa sacrifici ceva. Sa sacrifici dimensiunea nu se poate…ramane doar consumul sa-l sacrifici).
    Si apropos…cel mai mare consumator in cazul meu ii 3G-ul 😀 Respectiv conexiunea 3G…si asa chiar daca o folosesc doar ocazional.

  11. @Ioane tendinta ii oarecum normala.
    La ora actuala gasesti smartphone-uri si cu 400 lei noi la liber. Preturile sunt apropiate de telefoanele obisnuite. Mai mult, eu zic ca in urmatorii ani nu o sa mai vedem cresteri pe piata de telefoane obisnuite. In principiu, iti cumperi un telefon obisnuit dacac n-ai nevoie decat de telefon…si autonomie mare (chit ca si cu un smartphone daca-l folosesti doar pe post de telefon poti obtine o autonomie rezonabila)

    P.S. Te rog frumos sa ma ierti…dar indifierent cant am incercat, n-am reusit sa ma abtin:
    Ii normal ca nokia scade. Urmeaza trendul pietei: scade piata telefoanelor simple, fara facilitati si creste piata smartphone-urilor. Cand or sa produca si ei smartphone…atunci probabil o sa se opreasca din cadere. Pana atunci…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep