HomeFeaturedFocusO săptămână cu iPad mini: o surpriză extrem de plăcută

O săptămână cu iPad mini: o surpriză extrem de plăcută

DSC_0917

Am fost printre cei ce au considerat că ideea Apple de a lansa o variantă mini a iPad-ului nu este binevenită și este sortită eșecului din cauza faptului că un iPad răspunde mai bine nevoii de tabletă. Am omis că Apple nu face mișcări fără să studieze înainte piața și să afle dacă investiția într-un nou produs e oportună.

Eu sunt utilizator de iPad (am unul din generația 3) aproape exclusiv pentru browsing și parcurgerea de știri via Flipboard. Nu mă regăsesc în restul chestiilor pe care lumea le promovează ca utile pe o tabletă. Sau mai bine spus invers: pentru care tableta e utilă. În restul timpului fetița mea se bucură de iPad pentru filme, YouTube și sumedenia de jocuri pentru copii din App Store.

DSC_0897DSC_0896

Experiența cu tabletele Android de 7 inci îmi formase o părere greșită cum că iPad mini ar fi la fel: o chestie mică, destul de ușoară să o iei cu tine, care te lasă tot timpul cu senzația că vrei un display mai mare.

Probabil că din acest motiv nici nu m-am agitat prea tare să pun mâna pe un iPad mini. Până în momentul în care cei de la Orange m-au întrebat dacă nu doresc să testez un iPad mini cu LTE.

De ce nu? Întotdeauna sunt deschis să văd produse noi, să le încerc și să trag niște concluzii care să îmi folosească ulterior. Sunt de părere că nu poți o avea o imagine clară despre un produs până nu îl incerci. Și asta am și făcut.

DSC_0898

Toată săptămâna trecută am folosit un iPad mini, cu conexiune de date mobilă LTE pe rețeaua Orange.

Primele lucruri care m-au frapat la iPad mini sunt dimensiunea și greutatea. Poate și din cauza modelului pe negru primit, mi s-a părut foarte mic în comparație cu iPad-ul meu. Și extrem de ușor.

În realitate diferențele nu sunt chiar așa de mari. iPad 3 are 241.2 x 185.7 x 9.4 mm, în timp ce iPad mini doar 200 x 134.7 x 7.2 mm. Cei 2,2 mm în grosime se simt (în bine) mai mult decât vă imaginați.

Greutatea e de fapt atu-ul lui iPad mini în fața oricărui iPad: 312 g e practic jumătate din cele 652+ g de pe o tabletă iPad.

Ca să vă faceți o idee, iPad Mini e mai subțire chiar și decât Nokia Lumia 800 pe care îl folosesc.

DSC_0899

Display-ul este iarăși o zonă unde iPad mini stă bine: LED-backlit IPS LCD capacitive touchscreen, cu o rezoluție de 768 x 1024 pixeli pe ecranul de 7.9 inchi generează o densitate de aproape 162 ppi. Cu toate că eram obișnuit cu un display bun, cel al iPad mini se vede chiar bine la nivel de calitate a culorilor și contrast.

Nu și la densitate: informația este destul de bine detaliată, dată fiind rezoluția și diagonala ecranului. Totuși, în comparație cu iPad 3, diferențele sunt vizibile. Mai jos vedeți o exemplificare: în stânga display-ul iPad mini, în dreapta cel de pe iPad 3.

DSC_0928DSC_0930

Combinația de dimensiuni reduse, display bunicel și greutate extrem de mică recomandă iPad mini pentru cei ce călătoresc mult și pentru care greutatea e un factor important de decizie. De asta am și luat tableta cu mine într-o deplasare la București. Mi-a fost de folos, am putut să o car foarte ușor după mine. Așa ceva nu aș fi făcut cu iPad-ul 3 pentru că e prea mare și greu.

Autonomia lui iPad mini e promovată de Apple ca fiind de 10 ore. Pot să spun că sunt cazuri în care se poate obține și mai mult: l-am utilizat 9 ore cu conexiunea de date activă, push email, flipboard și Twitter&Facebook plus TuneIn Radio și tot am rămas cu aproape 30% din baterie. O valoare excelentă pentru produsul de față: Apple a identificat ce are nevoie un utilizator mobil de la o tabletă și a oferit o soluție validă.

În termeni de performanță, iPad mini e construit pe cip Apple A5, Dual-core 1 GHz Cortex-A9, PowerVR SGX543MP2. Suficientă putere de calcul să faci cam orice îți dorești, inclusiv jocuri. Pe mine nu m-a interesat aspectul. Email, radio, Twitter&Facebook, Flipboard și ceva YouTube se întâmplă fără nici cea mai mică încetinire, toate pe o conexiunea de date.

Apropo de asta: o zi de folosire intensă, pe scenariul de mai sus, cu tot cu trafic pe YouTube făcut de fetița mea – o las întotdeauna să pună mâna pe produse ca să îmi dau seama de calitatea/oportunitatea lor, după cum reacționează – s-a soldat cu 390 MB de date transferate. E o valoare care identifică binișor nevoia de trafic pe care o am într-o zi obișnuită. Fără YouTube cred că aș fi putut să stau liniștit undeva la 200 MB/zi.

Și după cum puteți observa în imaginea de mai sus, după o zi de folosire într-o deplasare la București încă mai era destulă baterie ca să închei ziua parcurgând știrile.

M-am aventurat în București, sub acoperire LTE, să văd ce valoare poate să îmi întoarcă speedtest.net. 9,04 Mbps la download și 7,39 Mbps pe upload. Eram în mașină, în plin trafic. Și cel mai probabil că mai erau și alții cu care impărțeam țeava.

În condițiile date, iPad mini mi-a lăsat o impresie pozitivă. Nu îl văd înlocuind iPad-ul și cu atât mai puțin laptop-ul. E însă un aparat care să intre și el în arsenalul de consum al utilizatorului de internet. Eventual pe lângă iPad și smartphone.

Ce nu mi-a plăcut la iPad mini?

Prețul. E măricel. Dacă ar fi să aleg din nou, tot pe iPad 3 aș merge. Ecranul mai mare e mai pe placul meu și justifică diferența de preț. Am în casă mai multe aparate cu conectori clasici de iPod, iPhone, iPad și din cauza asta conectorul Lightning nu e (încă) pe placul meu. Și nici calitatea audio nu se ridică la nivelul celei de pe iPad 3.

După mine, dacă cineva va reuși să aducă pe piață un produs care să combine hardware-ul din iPad mini și sistemul de operare Android ar face un produs aproape perfect: îmbină caracteristici hardware de excepție și un sistem de operare flexibil.

Până atunci recomand iPad mini tuturor celor ce călătoresc mult, simt nevoia unei tablete și sunt interesați de greutatea setului de gadget-uri cu care se plimbă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

  1. Nexus 7 are dimensiuni asemănătoare cu iPad Mini, și e cu Android. Se mișcă totodată destul de bine din ce-am văzut.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep