HomeFeaturedFocusA fost creeat primul ficat articifial generat prin printare 3D

A fost creeat primul ficat articifial generat prin printare 3D

organovo_liver_tissue_model

Chiar dacă nu vorbim, cel puțin deocamdată, despre un ficat uman, către așa ceva se îndreaptă lucrurile. Și vă dați seama că este un subiect pe gustul nostru, pentru că am mai avut ocazia să vorbim despre beneficiile tehnologiei de printare 3D în medicină. Fie ele bucăți de os sau bucăți de țesut, elementul comun este dat de modul de generare a lor și de aspectele benefice pe care le aduc în medicină.

Cei de la Organovo au reușit să genereze folosind platforma NovoGen Bioprinting, un numă de 20 de layere de celule hepatice și celule stellare (sper că am nimerit corect termenul), unele dintre cele mai întâlnite celule din ficatul uman, pe care apoi au reușit să le vascularizeze cu o rețea de capilare, reușind să hrănească acest cluster de celule și să îl țină în viață. Timp în care țesutul respectiv a generat proteine, colesterol, și chiar a procesat alcool.

Este un prim pas spre generarea unui ficat de dimensiuni umane, capabil să preia funcțiile unui ficat real, pe care cei de la Organovo îl au ca scop. Un prim pas înspre îndeplinirea acestui deziderat este găsirea unei modalități de a produce prin aceeași tehnologie de printare 3D o rețea vasculară capabilă să hrănească un organ de dimensiuni umane.

via Inhabitat

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep