HomeFeaturedFocusTabletele Windows prind avânt

Tabletele Windows prind avânt

image

În prima parte a lui 2013, tabeletele Windows au reușit să ajungă la 7,5 % din piață, conform Strategy Analytics, plecând de la 0 cu un an înainte. Mai exact, 3 milioane de unități au fost vândute, dintre care cea mai mare parte e reprezentantă de produsele Microsoft, urmate de Acer, Asus, Dell, HP și Samsung.

Foarte interesantă mi se pare explicația pentru care nu se înregistrează o cotă de piață mai mare: disponibilitatea produselor, lipsa aplicațiilor din Windows Store și confuzia între Windows 8, Pro, RT din rândul consumatorilor. Concurența iOS și Android este irelevantă în cazul de față, conform celor de la Strategy Analytics. Și dacă Microsoft rezolvă problemele astea, ar avea șanse ca în perioada următoare să prindă o cotă de piață mai bună.

Dintre tablete se pare totuși că produsele cu Windows 8 Pro (Surface Pro în special) sunt cele mai apreciate, variantele RT fiind lăsate uitării. Sunt de acord, amintiți-vă ce am spus în review-ul tabletei Asus: cine vrea o tabletă Windows să ia una cu procesor ATOM și nu una pe ARM (RT) pentru că are mult mai multe avantaje, pe o autonomie similară, în condiții de performanță mai bună.

image

Se poate vedea din tabel că iPad-urile încep să piardă din cota de piață. Asta nu înseamnă că nu se mai vând bine – din contră, numărul de unități vândute e în creștere, dar și piața de tablete evoluează. Cu Android și Windows tot pe creștere, e normal ca per ansamblu cota iOS să scadă: un singur produs versus o gamă întreagă adusă de mai mulți producători.

PC-ul așa cum îl știam se transformă și utilizatorii migrează către laptop-uri și tablete. Până acum a crescut piața de laptop-uri, acum e rândul celei de tablete. Probabil că trendul se va păstra (chiar va crește) până la finalul lui 2013. Rămâne de văzut cum se va descurca Microsoft pe această piață dinamică atâta vreme cât pe zona de aplicații de tabletă nu face salturi semnificative.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

12 COMENTARII

  1. @Ioane Win8 nu-i un rateu atata timp cat n-ai pretentii de la el…daca ai pretentii (gen instalat aplicatii etc)…o da in bara…si asta discutam de zona pe care vrea sa o atace: telefon/tableta.
    Ideea ii buna…problema ii implementarea…care-i…ca sa fiu dragut…de toata cacaoa. Incearca sa pui 4-5 aplicatii ce-s fac refresh (gen facebook…email etc)…sa vezi cum se misca…pe ce am incercat eu…se misca execrabil (sa-mi fie cu iertare…dar parca si nokia 6600 al meu se misca mai bine). Cat timp nu instalezi nimic…se misca senzational. Chiar ii o incantare (si aici discut in comparatie cu telefoane gen S3 etc…care-s cu putere de calcul incomparabil mai mare). Dar asta cu conditia sa nu mai instalezi nimic pe langa ce vine default.

  2. @bolovan
    Si am zis eu ca Windows 8 nu e un rateu in zona de PC? Cred ca nu ai citit ceea ce am scris in ultimele luni.

    Si cu toate astea, conceptul e interesant si uneori merge foarte ok – pe PC-urile tableta gen Surface Pro.

  3. @Ioane
    Ii oleaca mai buna…nu semnificativ (semnificativ mai buna cand sunt scoase din cutie…in momentul in care incepi sa instalezi…si sa le folosesti…diferentele devin nesemnificative).
    Nu’s cum sunt oamenii din jurul tau…dar tot din jurul meu (si aici discut inclusiv de oamenii dedicati microsoftului…au atestate de la microsoft etc)…care cu delicatete sustin ca Windows 8 ii un rateu (fie pe PC, tableta sau telefon). Si daca caut pe net…cam se pare ca lumea impartaseste parerea celor din jurul meu…nu din jurul tau.

    Acum daca discutam despre tine…fie cum spui tu…te cred…mai ales ca vine pastele…si sa fim buni si indulgenti si tot restul cliseului de bla bla bla cu care defileaza lumea…

  4. @bolovan
    Viteza e semnificativ mai buna, nu doar oleaca. Cam pe orice sistem am verificat eu.

    Si eu stiu oameni care au luat Windows Phone tot pe baza reclamei. Cei ce au mers cu prima versiune (7) si nu au primit inca update-ul au zis ca nu vor mai merge mai departe. Ceilalti au trecut deja la al doilea Windows Phone. DIn 5 oameni, unul singur e dezamagit.

    Acum, daca discutam despre mine, lucrurile sunt simple: aleg platforma care imi rezolva cel mai ok cerintele. IN momentul de fata Windows este asta.

  5. @Ionut Timisoara
    Da…fanii microsoft or sa cumpere in continuare…nu’s restul turmei (sa fim seriosi…in afara faptului ca GUI-ul are la baza ceva C++…ceea ce se tranduce in oleaca mai multa viteza si mai putine resurse consumate…in rest ii o porcarie)…
    Cam toti pe care-i stiu cu telefon cu Windows (trei bucati…adevarat…toti trei au cumparat pe baza reclamei…nici unul nu stia despre ce-i vorba)…nu se gandesc sa cumpere tot cu Windows (ba…unul singur ii incantat…de windows…ca-i simplu…si nu are rpetentii de la el).

    Nu te pune pe tine la socoteala…ca tu esti fan Microsoft…prin urmare…tu cumperi cam tot ce-i Microsoft (cam cu aceasi indarjeala cu care ma feresc eu de produsele microsoft).

  6. @bolovan
    Eu nu prea am vazut reclama, e drept ca nici nu ma uit la TV sau pe sosea. In magazine nu prea am mai intrat in ultima perioada.
    Asta se intampla in ce oras?

    Eu zic ca cei ce au luat un produs MS acum vor merge si in continuare pe el. Pentru ca primul val a fost cel al entuziastilor care stiau clar la ce sa se astepte.

    Si eu am fost tentat sa iau Surface. Am renuntat pentru ca am deja MacBook Air. Pe viitor e unul din produsele spre care ma voi indrepta.

  7. @balanionut
    Vivobook – urile Asus au touch screen, de exemplu Ultrabook ASUS VivoBook S400CA-CA002H costa acum 2600 RON, e un CORE I3, are USB 3.0, SSH, vine cu W8 preinstalat. Experienta touch pe el este placuta. Personal il prefer unei tablete (configuratia hardware este net superioara fata de aunei tablete si performanta la fel). Nu vad un motiv, poate cu exceptia bateriei, pentru care as cumpara o tableta mai scumpa cind pot avea acest ultrabook decent.

  8. @Ioane la cata reclama exista pentru Tablete/Telefoane Microsof…cotaa de piata ii jenanta. Sa-mi fie cu iertare…dar eu inca n-am vazut un produs ce sa aibe atata reclama (fie ca-i telefon, masina, bicicleta sau vodka…). Pe blocuri, in statiile mijloacelor de transport in comun, TV, site-uri…nu exista sa nu dai peste o reclama la Tableta/Telefon Microsoft.
    Acum ce-i interesant de vazut…cat la suta din cumparatorii microsoft, urmatorul lor produs o sa fie tot un microsoft?

  9. @dedalmapeti
    Sunt si la noi modele al caror pret e chiar ok pentru ceea ce ofera. Daca esti interesat de conceptul nou de PC propus de Microsoft cu Windows 8, atunci clar iti doresti touch. Avand touch, un ultrabook Windows 8 ar trebui sa fie ceva mai scump decat unul fara touch, e normal.

    Pana la urma, daca compari un iPad nou cu o tableta Windows (Asus sa zicem) diferenta de pret e foarte convenabila daca te gandesti ca iei si un PC pe langa tableta.

    Ca nu toata lumea isi permite, inca, e alta discutie. Si ca in Romania preturile sunt mai mari decat cele din SUA, asta stim, si nu prea avem ce face.

  10. Preturile mari de la noi sunt consecinta disponibilitatii reduse. Surface Pro a fost lansata oficial in cateva tari din Europa, iar in Romania a ajuns doar in cateva magazine. Poate va exista mai mult interes dupa lansarea unor tablete cu Windows 8 de dimensiuni mai mici si mai ieftine.

  11. Preturile tabletelor cu W8, W8 Pro pe piata romaneasca sint absolut aberante. Intr-o categorie de pret similara poti achizitiona un ultrabook decent, care iti ofera mult mai multe posibilitati, mai ales in segmentul bussines avind in vedere ca W8, W8 Pro tintesc acest segment la nivelul pietei tabletelor. Nu am avut ocazia de a testa o tableta cu W8, numai un RT (Ativ Tab) care mi s-a parut ca se misca foarte incet, dar suita Office RT pare OK.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep