HomeFeaturedFocusZiua în care Google închide suportul Exchange din GMAIL și utilizatorii Windows...

Ziua în care Google închide suportul Exchange din GMAIL și utilizatorii Windows Phone rămân cu buza umflată

image

Râde ciob de oală spartă: Nokia reproseaza Microsoft timpii mari de reacție în ceea ce înseamnă oferirea de update-uri pentru Windows Phone. De vreo câteva zile cochetez cu ideea de a scrie pe această tema: timpii de reacție Microsoft în ceea ce înseamnă update-urile pentru noile versiuni ale sistemului său de operare pentru zona mobilă, Windows Phone 8. Cu țintă directă pe GDR2 și opțiunile de sincronizare cu GMAIL.

Teoretic, update-ul GDR2 mult așteptat, deși nu foarte generos în schimbări, e gata de câteva luni. Cu toate astea, nici acum nu e disponibil utilizatorilor, în afara unei mici mulțimi norocoase, posesoare de modele HTC 8X și câțiva utilizatori de Lumia.

De ce? Nu aș putea spune cu exactitate. E vorba de producătorii de hardware care nu au validat update-ul sau operatorii de telefonie mobilă sunt de vină? Sau o combinație între deciziile celor doi?

Bănuiala mea este că răspunsul cel mai probabil este o combinație: operatorii de telefonie împreună cu producătorii de hardware nu au fost în stare să dea în timp util ok-ul pentru update și așa se face că el întârzie. Și poate că nici Microsoft nu s-a ținut de programul promis.

Cine are de suferit?

Microsoft în primul rând, dacă vrea să nu piardă și firava cotă de piață pe care a reușit să o câștige resetând de două ori ecosistemul Windows Phone. Un set minimal de schimbări, dorite de aproape șase luni (mă refer aici în primul rând la suportul pentru noile protocoale CalDAV și CardDAV ce va permite sincronizarea cu conturile GMAIL și după data de 31 iulie în care Google va tăia suportul Active Sync) nu au ajuns încă la posesorii de aparate Windows Phone 8, cu toate că Microsoft a promis asta în mod oficial (vedeți aici declarația de pe blog-ul Windows Phone).

Timpul a trecut și lucrurile nu se mișcă într-o direcție pozitivă în ciuda declarațiilor lui Ballmer:

“Ne îndreptăm către un ciclu rapid de lansări. Lansări rapide, lansări rapide, lansări rapide!

Steve Ballmer, CEO Microsoft, la conferința BUILD 2013”

Asta îi dă apă la moară lui Bryan Biniak, Nokia VP of app development să dea o palmă finuță Microsoft, reproșându-le acestora că nu sunt în stare să se miște mai repede pe piața dispozitivelor mobile, unde viteza de reacție și timpii scurți de lansare pentru produse sunt decisive.

Mă gândesc că o fi știind el ceva după ce Nokia a ratat ani de-a rândul șansa de a veni cu ceva inovator pe piață și a lua fața Apple și mai apoi Android. Chiar și așa, nu mă pot abține să nu zâmbesc: Nokia dă lecții Microsoft pe zona de smartphone-uri unde nu cred că există un eșec de proporții mai mari decât cel reușit de Nokia?!. Teoretic ar trebui să știe ceva. Practic, încă nu au dovedit că (dacă) au învățat ceva.

Revenind, 31 iulie a venit. GDR2 nu e încă disponibil marii mase de utilizatori și Google va închide sincronizarea Active Sync.

Ce facem noi, utilizatorii de Windows Phone care folosim GMAIL cu Active Sync? La ce renunțăm: la GMAIL ca și platformă sau la Windows Phone ca smartphone?

Pentru mine tentația ar fi fost să renunț la Windows Phone, că oricum mai am câteva Androide ce stau nefolosite. Dar dacă mă gândesc mai bine, de ce aș face asta? De ce să las un Lumia 920 perfect funcțional doar pentru că Google își încordează mușchii?

Pentru că Google s-a trezit să spună brusc: “dragilor, ne-am săturat să plătim licențe. Ne-am atins scopul de a face Androidul interesant și în zona enteprise prin oferirea de opțiuni de sincronizarea de tip Exchange. Avem o cotă mare de piață, noi facem regulile. La revedere Active Sync. Vreți să mai stați cu noi, cântați după cum vă spunem noi”.

Ceva ce pare mai degrabă tipic pentru Microsoft, nu pentru Google.

Analizând mai în detaliu, cred că voi spune la revedere Google cel puțin până vine GDR2. Am deja mutate toate contactele pe Outlook.com și setare de forward a mesajelor din GMAIL în Outlook.com (vedeți aici un tutorial detaliat dacă vreți să știți cum se face asta).

Și să sper că update-ul GDR2 va fi aprobat mai repede de Nokia, Orange și Vodafone.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Acum inteleg (deplin)de ce ai cateva telefoane cu android care “vegeteaza” si folosesti doar platforma windows 😉

  2. Eu aleg invers. Outlook nu se compara cu Gmail. Cred că vina este a MS. Aroganți cărora nu le pasă de clienți.

  3. Cred ca MS ar trebui sa invete de la android. Ar fi trebuit ca sa aiba si ei aplicatii sistem care sa se actualizeze separat de SO. Sa nu fie nevoie sa asteptam GDR2 pentru o prostie de update la aplicatia de email.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep