HomeFeaturedFocusWindows Phone 8: un produs bun fără sorți de izbândă?

Windows Phone 8: un produs bun fără sorți de izbândă?

image

Știți cu toții că folosesc de când a ieșit pe piață un Windows Phone și înainte de el am fost utilizator de Windows Mobile. Am fost aproape de platformă, am urmărit cu atenție progresul/regresul Windows Mobile, pentru ca apoi să stau aproape de Windows Phone. Fac asta de câțiva ani buni și deja văd că lucrurile încep să se repete și scenariul nu e unul deloc favorabil pentru Microsoft.

Prin 2005 când foloseam produse QTEK cu Windows Mobile apreciam platforma pentru că era una ce aducea funcționalități similare ideii de desktop. Nu mă deranja foarte tare că touch-ul nu mergea cum trebuie, că din când în când aplicațiile mai crăpau. Eram mulțumit că pot face cu smartphone-ul mult mai multe lucruri utile decât cei cu Nokia și ulterior prima generație de iPhone.

Aproape în paralel cu decizia Microsoft de îngropa Windows Mobile și a aduce pe piață Windows Phone am început să testez aparatele cu Android și destul de ușor am făcut trecerea către produsul Google. Aveam libertatea de pe Windows Mobile și ceva mai mult: un ecosistem de aplicații, touch, mobilitate mai bună, hardware mai ok. Cauza principală ce m-a ajutat la migrare a fost că HTC a știut să schimbe sistemul de operare și să păstreze/îmbunătățească hardware-ul.

În 2010, când Windows Phone a venit pe piață am fost printre primii care au avut ocazia să testeze și să scrie despre noul produs: hardware și software. Mi-a plăcut (îmi place în continuare) ideea de tile-uri, de resurse mai puține consumate, rapiditate, accesul rapid la informații complete fără să trebuiască să pornesc nicio aplicație suplimentară. La vremea respectivă spuneam că produsul este interesant și că o să conteze foarte mult suportul pe care Microsoft și producătorii de hardware îl vor aduce platformei pentru ca Windows Phone să crească. Parteneriatul cu Nokia suna promițător.

Numai că lucrurile erau la început. Software-ul avea elemente inovatoare (integrarea facebook de exemplu, live tile-urile, idea de hub-uri, pornirea instant a camerei foto etc.) dar nu era complet. Promitea.

La fel și hardware-ul venit un an mai târziu, odată cu update-ul Mango – Nokia Lumia 800 fiind la momentul respectiv cel mai elegant smartphone de pe platformă și cel mai plin de bug-uri. Din nou, aveam lucruri ok, dar nu complete. Erau tot în stadiul de promisiune.

După doi ani de la lansare, platforma Windows Phone nu mișca mai deloc în termeni de vânzări de milioane de unități așa cum discută Apple, Samsung, HTC. Implicarea Nokia ar fi trebuit să schimbe ceva și chiar s-a întâmplat. Totuși firav – 1,5 milioane de unități vândute într-un semestru echivalează cu câteva ore din primele zile de vânzări de iPhone 4S/5.

Când lumea se aștepta ca lucrurile să meargă într-o direcție favorabilă Microsoft a mai venit cu o invenție: celor și așa câțiva susținători le spune ”știți, ne-am mai gândit, facem încă o schimbare. Voi ce abia ați cumpărat un Windows Phone rămâneți cu ochii în soare pentru că noi venim cu Windows Phone 8 și schimbăm iarăși regulile jocului”. Am mai vorbit despre asta aici.

Lumea a stat din nou în expectativă: cu iOS 6 puțin șifonat și Android 4.1 fără prea multe elemente inovatoare, piața aștepta ceva major de la Windows Phone 8 cu atât mai mult cu cât Microsoft a ținut mult secret în jurul platformei – puțini au văzut noutățile, și mai puțini le-au putut testa.

La lansarea de la sfârșitul lui octombrie, Microsoft a venit într-un final și a arătat Windows Phone 8, sistemul de operare ce nu a putut fi prezentat nici de Samsung la lansarea ATIV, nici de HTC la 8X și nici de Nokia pentru Lumia 920 cu câteva săptămâni mai devreme. Când Samsung, HTC și Nokia nu au vorbit despre sistemul de operare m-am gândit că trebuie să fie ceva revoluționar, care va veni să mute munții. Microsoft nu le-a dat voie să prezinte nimic pentru că păstrează un as în mâneca cu care să spulbere Android și iOS.

Nici prin cap nu mi-a trecut că de fapt există posibilitatea ca sistemul de operare să nu fie gata la momentul respectiv și că de asta nu putea fi prezentat. Sau că nu sunt chiar atât de multe elemente inovatoare, pe care dacă Samsung, HTC și Nokia le-ar fi prezentat în demo-urile de aparate, Microsoft nu ar mai fi avut ce arăta la lansarea oficială.

Spun cu părere de rău că Windows Phone 8 e doar un upgrade normal de la Windows Phone 7.5. Elementele sale funcționale cerute de piață țin de posibilitatea de a folosi rezoluții mai mari, procesoare dual/quad-core, suportul microSD și folosirea ca medii de stocare externe, live tile-uri de diferinte dimensiuni, introducerea posibilității de captură a ecranului, sincronizarea cu mai multe rețele sociale etc.

Toate astea vin cu un mare minus: Windows Phone 8 e disponibil pe un număr mic de aparate hardware și din păcate, la trei săptămâni de la lansare, multe aplicații consacrate și anunțate NU SUNT încă prezente în Windows Phone Marketplace. Skype de exemplu abia ieri a venit într-o versiune preview.

Ca să nu mai spun că acest măreț upgrade nu poate fi pus pe aparatele ce rulează acum Windows Phone 7.5 și poate ce e mai rău pentru actualii utilzatori, Microsoft NU A SPUS NIMIC DESPRE VREUN POSIBIL UPGRADE în lansarea oficială de Windows Phone 8. Acea versiune Windows Phone 7.8 promisă actualilor posesori de Windows Phone 7.5 rămâne undeva în cloud, un deziderat ce se poate întâmpla cândva.

Văd un singur motiv pentru această strategie: dacă aduci un produs care nu diferă fundamental de cel vechi, dar îl poziționezi doar pe platforme hardware noi, nu ai niciun interes să spui că poate rula și pe cele vechi. Că atunci lumea nu ar mai lua noul hardware.

De ce spun toate astea?

La o săptămână de la lansarea oficială Windows Phone 8, timp în care am apucat să mă joc cu un build al noului sistem de operare, un prieten mă întreba: ”ei, care e părerea ta despre noul Windows Phone 8?”.

I-am răspuns și lui același lucru: aveam așteptări mai mari. Speram să fie ceva mai ok, care să mă facă să mă duc în primul magazin să cumpăr un Windows Phone 8 fără să stau să mă gândesc. Speram să am un hardware de TOP de care să mă atașez.

Uitați-vă puțin în jur: aparatele Windows Phone 8 abia au început să se vândă. Aplicații în noul Windows Phone 8 Marketplace nu prea există. Prețurile aparatelor nu sunt chiar atât de atrăgătoare cum poate am fi sperat.

La noi în România, Windows Phone nu există. Vodafone nici nu vorbește despre el, Orange are secțiune specială Windows Phone pe site, deseori fără niciun telefon prezent acolo. Servicii localizate nu există și abia de curând România a primit dreptul de a folosi conturi de Live ID localizate.

Ok. Suntem la început. Nu neg asta. Există oportunități de dezvoltare. Dar, dacă peste doi ani Microsoft vine și schimbă din nou ceva, fundamental?

Înseamnă asta că Windows Phone 8 e o platformă rea?

NU. Nicidecum. Cred că e un pas normal înainte: sistemul de operare arată și funcționează mai bine decât generația precedentă. Hardware-ul de generație nouă pare interesant, mai frumos, mai puternic cu autonomie mai bună. Și sunt și ceva celebrități care încep să susțină noul Windows Phone (Jessica Alba de exemplu).

Ce nu bate în toată povestea asta este strategia de promovare Microsoft (asta dacă există una). S-au chinuit să facă un produs în care și-au pus mari speranțe și pe care nu știu să îl vândă. Tocmai ei. Tocmai acum.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

15 COMENTARII

  1. salut,am citit articolul tau si da in mare ai dreptate,eu sunt utilizatorul unui nokia lumia 520 de 2 ani de zile,a venit cu WP 7.8 instalat si apoi am primit update la WP 8 si recent la WP 8.1….ce pot sa zic de chestiile noi…mai nimic,doar ca suporta mai multe aplicatii,alta rezolutie….aplicatii noi introduse in meniu ex : radio,economisire baterie,update la aplicatia de jocuri,unde poti face login cu contul de xbox,onedrive si onenote,vin preinstalate,skype acum vine in versiunea full si free direct din magazin play,stocare inteligenta,unde poti alege sa se instaleze noile aplicatiii/jocuri/foto/muzica
    type viewer (inlocuitor adobe reader,dar si cel din urma poate fi achizitionat free din magazin,la setari…poti pune un wallpaper pe fundal la tile,poti adauga inca un rand de tile,volum separat aplicatii ringtone,bara de notificari acum e asemanatoare android ….si multe altele,destul de interesante…acum astept caci cei de la microsoft au promis un update free la utilizatorii WP 8.1 la WP 10
    sunt curios si voi revenii cu detalii cand si daca acesta va fi valabil

  2. @Dragos
    Pana nu vad Nokia Lumia 920 nu ma pronunt. Asa sunt eu, mai carcotas si trebuie sa ma conving cu proprii ochi. Poate sa fie un smartphone excelent? Da, are sanse.
    Va fi? Ramane de vazut.

  3. In Europa totdeauna taxele au fost mai mari. Si vor ramane mai mari. Cat a costat Samsung Galaxy S3 cand a venit in Romania? Este foarte ieftin telefonul si nu il cumpar din SUA pentru ca nu vreau sa aiba logo-ul acela urat si pt ca probabil vine LOCKED.

    Daca as locui in SUA, as cumpara Lumia 920 fara contract, si mi-as lua o cartele pre-paid ceva. Sunt foarte multe hotspoturi FREE. Si nu stiu daca stii, dar Microsoft are un contract cu Devicescape care ofera 11 milioane de hotspoturi WiFi in intreaga tara.

    Eu cred ca utilizatorii inca nu inteleg ca au primit support timp de mai mult de 2 ani si vor mai primi cand vine WP 7.8.

    Eu sunt f multumit de Windows Phone cu privire la aplicatii. Nu imi doresc nimic asa urgent si nu e nimic fara de care nu pot sa traiesc.

    Si hardware deosebit? Pai Nokia Lumia 920 are wireless charging, o camera incredibila, NFC, un display luminos cu un refresh rate de 60Hz. Desigur, unele dintre ele sunt si pe alte dispozitive, dar nu inteleg exact la ce te referi cand spui hardware deosebit.

    Vad ca esti fan HTC. Eu an Mozart. Sunt multumit de el in general, dar nu mi-as mai cumpara HTC in viitorul apropiat. Si dupa cum se vede, nu sunt singurul deoarece profiturile companiei au scazut dramatic. Si HTC are foarte multe deficiente de design. Un exemplu? Nu renunta la ideea incredibil de prosteasca referitoare la butonul Power. E imposibil sa nu il stingi atunci cand stai jos, cand te incalti, etc.

    Daca vrei Windows Phone 8, singura alegere logica e Nokia. Se vede ca au depus efort in timp ce HTC nu are nimic deosebit, iar Samsung ATIV S e un Galaxy S3 putin mai slab ( ma refer la procesor). Dar conteaza procesorul? WP7 e deja foarte rapid iar WP8 e mult mai optimizat si are procesoare mai rapide.

    Pe mine chiar nu ma intereseaza ca WP8 sa fie un succes pentru ca Microsoft trebuie sa ramana pe piata si o vor face pentru ca au contracte cu 80% din producatorii de Android care trebuie sa plateasca patente si sa licentieze tehnologie de la ei.

    In plus, daca Microsoft ramane in urma, atunci o sa incerce si mai mult si Windows Phone o sa devina din ce in ce mai bun intr-un timp mai scurt.

  4. @bolovan
    La ce sa mai fie nevoie de openvpn? Un utilizator normal habar nu are de openvpn. Si nici nu e interesat. El doar vrea sa poata comunica rapid pe serviciile folosite.

    @Dragos
    Acum am un HTC 8X si un HTC Sensation XE. Primul e cu cartela personala, al doilea cu cartela de test. Merg impreuna cu Android si Windows Phone de aproape doi ani.

    Pentru Microsoft si Nokia, orice piata e importanta. E clar ca vor sa creasca acolo unde conteaza si consumul de servicii/aplicatii nu doar numarul de telefoane vandute. Poti sa iti iei tu aparat din SUA la pretul acela? L-ai lua? Eu pot, dar NU l-am luat – nu mi se pare rentabil sa platesc un telefon de nou.

    Motivul principal pentru care lumea se plange de incompatibilitate e simplu: daca esti utilizator de Windows Phone 7.5, nu ai acces la aplicatiile noi ce vin optimizate pentru WP 8. Si daca vrei sa treci la 8, te trezesti ca nu mai ai nici jumatate din ceea ce foloseai deja (in momentul de fata, pe viitor lucrurile se vor schimba).
    Si daca esti utilizator nou, de ce sa cumperi ceva ce nu poti folosi la maxim??!

    Si clar, ai dreptate: nu conteaza ca sunt 125k aplicatii sau 800k. Conteaza sa fie selectia aceea de baza, la o calitate buna, care sa iti ofere instrumentele dorite de lucru.

    Romania mai trebuie sa evolueze si sa invete sa consume servicii. Pana nu facem asta, nu vom avea acces la lucrurile noi de pe afara.

    @Florian
    La final cam la asta se reduce totul: MS, NOKIA, HTC vor sa vanda aparate pe platforma noua, la preturi mari cand competitia ofera ceva similar (sau poate mai bun). Si atunci logica ta sta in picioare. Eu am totusi o mentiune: iOS are iPhone 4/4s/5. Android are Galaxy SII si SIII plus OneX+. Ce hardware DEOSEBIT are Windows Phone 7.5/8?

  5. @Ionut Balan: sunt de acord ca Nokia 920 are multe inovatii si tehnologie de nivel ridicat care nu are cum sa fie ieftina, dar cifrele de vanzari vor vorbi in cele din urma. Cum sa popularizezi un nou mobile OS in conditiile astea (Microsoft?) si cum sa ai pretentii sa iti revii macar la jumatate din cifrele atinse in plina glorie (Nokia?)? Din pct. meu de vedere Nokia sunt campioni la dat cu stangul in dreptul in domeniu, in ultimii 3-4 ani.

    @Dragos: Ai dreptate ca pt. Nokia&MS conteaza alte piete, insa la ce pret crezi ca va veni la liber Nokia 920 in Ro? Eu cred ca la minim 2700-2800 RON. Si cine are banii astia nu crezi ca va prefera sa-i dea pe un iPhone sau S3? Adica de ce sa fiu “tester” pt. MS la banii astia, de ce platesc atat de mult ca sa cresc alaturi de un SO inca imatur, cand ma pot bucura de tot ce trebuie pe platformele rivale? Ai adus multe argumente viabile mai sus, insa pana la urma piata va decide si momentan mi se pare ca nici MS nu e convins ca poate avea succes.

  6. Interesant articolul. Sunt curios ce telefon folosesti acum. Daca e Android, atunci de ce iti pare rau ca Windows Phone e un fail? Daca e Windows Phone, atunci de ce iti pare rau ca Windows Phone e un fail?

    Alta intrebare: tu chiar crezi ca pe Microsoft si Nokia ii intereseaza piata din Romania? Crezi ca nu stiu si ei ca aici lumea nu incearca sa cumpere, ci dimpotriva, romanii incearca sa obtina totul gratis? Sunt aplicatii suficiente in Windows Phone Store, dar sunt mai scumpe decat Android / iOS, deci nu le cumpara.

    Pariul mare facut de Microsoft si Nokia e in SUA si Marea Britanie pentru ca acolo sunt banii. Acum urmeaza China.

    Chiar si in comentarii vad ca lumea se plange ca pretul telefoanelor Windows Phone e la fel ca pretul telefoanelor high-end iPhone si Android. Chiar asa? Adica cel mai ieftin iPhone costa peste 3.000 de RON (in Romania) si voi spuneti ca telefoanele WP sunt la fel de scumpe?

    In SUA tot timpul au fost muuuult mai ieftine decat telefoanele competitiei. Daca aparatele high-end Android si iOS pleaca de undeva de la $199.99, Nokia tot timpul a lansat de la $99.99. Si sa nu mai zic ca pretul fara contract e foarte mic. De exemplu, Lumia 920 costa $450. $450! Din pacate, Nokia si Microsoft au dormit ceea ce inseamna ca Google a avut timp destul sa lucreze la Nexus 4 care costa $299.99 8GB si $349.99 varianta 16GB.

    O alta chestie care ma deranjeaza este faptul ca lumea se plange ca WP 7.5 nu e compatibil cu WP8. Despre acest lucru se pot plange doar utilizatorii de Nokia Lumia 900. Ceilalti? Pai am primit support timp de 2 ani, si in curand chiar o sa vina WP 7.8 Ce vreti mai mult? Cat timp ofera Apple sau Android support pentru utilizatori? Sau trebuie sa fie ca la iPhone 3GS unde ultimele versiuni de iOS merg execrabil iar noutatile sunt la limita mimina?

    Celor carora le place Windows Phone o sa cumpere un alt telefon Windows Phone. Nu conteaza ca nu exista client dedicat de Instagram sau mai stiu eu ce alt joculet.

    De ce aveti nevoie intr-un telefon? Ce e asa important? Sincer sa fiu, eu cred ca persoanele care se plang de Windows Phone sunt cei care nu suporta Microsoft. Bun, am inteles, nici eu nu am o parere extraordinara, dar imi place WP, si nu regret ca am facut trecerea la aceasta platforma. Daca as fi avut un telefon iPhone sau Android as fi facut acelasi lucru cu el. Singura diferenta intre platforme e interfata – care iti place mai mult, pe aia sa o cumperi.

    Daca iti place un sistem de operare si te decizi sa cumperi un dispozitiv pt acea platforma, atunci apoi te hotarasti ce iti trebuie la un telefon, cat costa, si ce design iti ofera bucurie sufleteasca.

    Si inca o chestie: piata din Romania e foarte putin dezvoltata pentru a ne interesa aplicatii gen Nokia City Lens. 99% dintre romani nici macar nu stiu ce e aia augmented reality pentru ca ei stiu deja cum sa ajunga la cea mai apropiata shaormerie sau “club” de manele.

    P.S. Dorina mea pt viitor esta ca lumea sa inceteze cu goana asta dupa aplicatii. Din 125.000 de aplicatii daca nu ai ce sa alegi, atunci esti ipocrit.

  7. @Ioane aici ai dreptate. Pentru mine telefonul ii mai mult o unealta, de fapt, chestiile funny pt mine sunt si unelte de administrare/dezvoltare (aplicatii de monitorizare servere, port knocking , console..share-uri, vnc etc). dupa ce ii fac si root…pun si openvpn. Da…stiu…sunt mai ciudat…
    Io tot nu inteleg ce intelegi tu prin sistemele uniticat: Un openvpn, un share…si am documentele la comun. Mai tare…un openkdm si am direct poprtal de documente unificat (un soid de cloud). De fapt…ii un portal de document management.
    iar legat de control pai eu de pe telefon…controlez cam toate aspectele de pe PC. De pe PC pot controla cam toate aspectele de pe telefon (inclusiv aplicatiile le instalez de pe PC…si cand imi zgaiesc ochii in telefon…sunt deja instalate). Acum cu Xbox-ul nu’s…ca n-am…si nici PlayStation…de fapt…n-am console. Curand vreau sa schimb TV-ul…si atunci o sa-mi fac si un media player (cumpar unul gata facut…sau il fac eu)…am gasit tone de aplicatii prin care sa controlez media player-ul.

    O sa incerc aplicatiile alea de rss.
    Momentan nu vreau sa fac ghidusii pe telefon…pana nu sunt 100% sigur ca pot reface…si nici nu raman urme pe el (exista un counter care se incrementeaza cand pui alt kernel…si mai sunt ceva sisteme de protectie. Am citit ca se pot ocoli intr-o oare care masura…dar pana nu sunt 100% sigur…nu ma bag). Nu de alta…dar daca se buleste ceva in el si trebuie sa-l duc in garantie…Dar pana la urma…tot acolo o sa ajung…sa obtin drepturile de root pe el.

  8. @Florian
    Nokia 920 are totusi o agregare de tehnologie de nivel ridicat si nu e ieftina deloc. Nu poate fi dat la un pret mic. Samsung si-a permis asta cu Galaxy SII si SIII pentru ca au resurse sa faca bani din alta parte si folosesc smartphone-ul ca si mijloc de promovare a imaginii/tehnologiei.

  9. @bolovan
    Tu nu ai nevoie de multe. Si chestiile de care ai nevoie le-ai rezolvat intr-o maniera personala.
    Hai sa ne focusam pe ce vrea/foloseste publicul larg. Unificarea conturilor e un deziderat, realizat.
    Live Tile-urile sunt widget-uri mai destepte, cu consum mai mic de resurse si care arata si mai bine decat variantele de pe Android.

    Legarea xbox: controlez xbox-ul (partea de redare multimedia, accesul la materialele cumparate prin contul Live ID – muzica, filme, jocuri).

    Nu vorbesc de sincronizarea din Google via Chrome pe GMAIL account. Desi ar fi interesanta si aia intre phone si desktop. Vorbesc de acces unificat, direct din sistemul de operare pe documente/pozele din cloud.

    La android totul merge pe sistemul de notificare standard. Pe phone ai doua – cele de system – (Apar in partea de sus a ecranului, similar cu ofera Android) si cele din tile-uri. mesageria din Skype vine direct in notificaera de mesaje a sistemului de operare. La fel cum vine si cea din Facebook. Despre asta vorbesc.

    Off: icearca Flipboard de Android sau Pulse News. Eu o folosesc pe prima.

    Eu zic sa ii faci root fara probleme si sa scapi de junk-ul dat de operator/producator. E cea mai simpla modalitate sa ai un telefon asa cum iti place.

  10. Ai punctat foarte bine in articol, personal cred ca pretul va fi insa principalul impediment al smartphone-urilor WP8. Doar un entuziast si-ar lua un 920/8X vs. S3 de ex. De ce sa platesc pt. ceva inca nefinisat, cu aplicatii la inceput si mai ales cu un viitor indoielnic cand pot sa dau chiar mai putin pt. o platforma matura si un telefon de succes?

  11. @Ioane
    asta cu facebook nu’s (in primul rand n-am cont de facebook…si nu’s cum functioneaza). Si nici nu folosesc conturi de socializare
    Integrarea office in cloud – parca google avea ceva de genul asta? Am vazut o chestie interesanta caum vo doi ani…
    legarea/sincronizarea cu xbox – adica? Imi sincronizeaza contactele/mesajele etc? Nu de alta…dar aveam o chestie asemanatoare pentru nokia 6600 sub linux. Acum vo 2 secole. Sau te referi la sincronizarea din google? Unde am bookmark-uri, mail-ulri etc totul comun cu telefonul si desktop-ul (adevarat, nu folosesc, cont de google mi-am facut acum vo o saptamana-doua…ca am avut nevoie de o aplicatie…si nu puteam sa o dau jos fara cont.
    conturi de mail prezentate unificat: eu mi-am facut chestia asta pe server-ul de mail acum vo 7 ani. Partea tare ii ca foloseam conturile locale si de pe alte servere…
    Integrarea skype…oh boy…
    Integrarea in sistemul de notificare…adica cum ii in android (cea mai veche versiune vazuta de mine ii 2.3.3 unde toate notificarile le gasesti in slide bar. Inclusiv mesaje de pe messenger, mail-uri, apeluri, mesaje etc)
    Ioane, compatiblitatea intre versiunile de windows/aplicatii istoric vorbind…se apropie de zero (iti mai aduci aminte cu SP2 pentru windows XP? Aplicatii pt Windos XP vs Windows 2000 etc)

    Stai linistit, succes o sa aibe…sanse foarte mari ca in 3-4 ani sa fie si monopol pe zona asta, nu de alta…dar stiu prea bine sa se foloseasca de patente (nu, stai linistit…nu sa scoata produse de calitate…ci sa santajeze, ca cam cum face Apple…cacofonie intentionata).

    Dupa 3 luni de utilizat Android, ce nu-mi place:
    – Java (detest speudo limbajul ala de programare…ii o porcarie…aproape la fel de mare ca C#-ul de la microsoft)
    – Nu gasesc o aplicatie de RSS calumea si sa nu-mi ceara contul de goagal (nu, nu-i asa de agresiv ca cele de la microsoft…dar suficient de urat)
    – A treia problema…nu-i legata de android direct…ci de politica celor de la Samsung/Vodafone: am o groaza de aplicatii instalate inutile (google+, game hub, messenger+, google talk, allShare, Gmail, Ceva playere, Samsung Apps)…nu le pot dezinstala decat daca imi rootez telefonul. Daca-l rootez…pierd chipurile garantia. Asta-i si motivul pentru care urmatorul meu telefon o sa fie SH, chiar daca clumea…ies mai scump cu un SH din acelasi model decat unul nou.

  12. @Zsolt
    Ceva similar s-a intamplat si anul trecut si acum doi ani. Istoria se repeta.

    @bolovan
    Inovatie: live tile (vedem daca sunt ale lor sau nu, ei le-au adus pietei de consum), integrarea conturilor din retelele sociale direct in sistemul de operare copiat acum de Android si iOS, integrarea office din cloud, legarea/sincronizarea cu xbox, agregarea informatiilor despre contacte, albumumele din facebook, conturi de email prezentate unificat, sistemul de grupare pe camere (familie, work) care trece dincolo de grupuri pentru ca aduce optiunile de drepturi de acces pe diverse documente, optimizarea consumului de resurse – acelasi hardware merge mai ok pe WP decat pe Android, integrarea Skype in sistemul de notificare. Si mai sunt chestii pe care altii le aveau deja: salvarea in cloud a contactelor/pozelor, salvarea setarilor si reaplicarea lor automata, autentificare unica pe smartphone/desktop/tableta cu agregarea informatiilor media si documente.

    Cu windows mobile, windows phone 7.5 si acum windows phone 8 compatibilitatea s-a dus pe apa sambetei. ai dreptate.

    Sincer, incep sa ma indoiesc de succesul maxim al Windows Phone. Si spun asta din postura unui utilizator actual si probabil viitor posesor de un aparat Nokia sau HTC.

    @mike
    Ai vazut ce preturi sunt?! Exact ceea ce spuneam eu.

  13. @Ioane niata…te trezisi? (ca sa o citez pe nevastas mea)
    Si totusi…sa reluam…ce inovatii aduce Windows Phone 8?
    Live tilde-urile? Vezi articolul scris de tine despre procesul microsoft (sau viitoru process)
    Pornirea instant a camerei? Sunt telefoane vechi de 4-5 ani ce au asta…dar sincer…nu-mi place
    etc? ce reprezinta etc-ul?
    Faza cu stabilitatea in versiuni…vezi tot ce am urlat eu prin alte comentarii de pe aici (la articolele postate de tine). Compatibilitatea la microsoft intre versiuni ii superba…dar lipseste cu desavarsire. Microsoft decand ii stiu eu tot vin cu revolutii…si nu cu evolutii…prin urmare…avem produse care in cel mai bun caz sunt in stadiu beta (dar de regula le putem clasifica ca stadii alfa)
    Daca o sa fie un succes? Cu siguranta o sa fie. Si ti-am mai spus: PATENTELE! Cat timp vor exista patentele in forma actuala (unde microsof a reusit sa patenteze dublu-click-ul), cat timp se poate face bisnita cu patente…microsoft o sa fie o companie de succes.

  14. E trist ce spui tu acolo. Ma uit la ce a facut Google cu Nexus 4: un telefon de exceptie – cel putin la nivel de configuratie – pus in vanzare la un pret competitiv. De fapt, acesta ar trebui sa fie pretul aparatelor de top si in cazul Windows Phone. Cel putin pana se reuseste adunarea unei multimi de utilizatori care sa fie masa critica.
    Daca Microsoft si impreuna cu el Nokia, HTC si Samsung (mai ales primii doi), se incaptaneaza sa ofere aparate de top la preturi comparabile cu iPhone, lupta e pierduta.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep