HomeFeaturedFocusAm trecut pe Norton Internet Security 2014

Am trecut pe Norton Internet Security 2014

Norton 360 2013 și-a făcut treaba atât de bine încât am și uitat că îl am instalat pe laptop. Recunosc că nu mă așteptam să treacă atâta timp și să îl folosesc în continuare după ce mai bine de 7 ani l-am lăsat deoparte. Unul din motivele ce m-au făcut să îl păstrez mai mult decât perioada de teste a fost legat de rezultatele bune obținute de motorul NIS la testul făcut de AV-TEST. Și apoi că nu m-a deranjat aproape deloc cu mesaje de atenționare pentru update-uri și/sau scănări.Și-a făcut treaba liniștit pe fundal.

image

E foarte adevărat că nici nu mai primesc pe email avalanșa de spam și malware pe care o primeam pe vremea când lucram la CHIP – acolo aveam zile în care din cele 200-300 de emailuri zilnice peste 75% erau malware.

Probabil că aș fi rămas în continuare pe varianta 2013 dacă nu m-ar fi întrebat un cunoscut dacă am instalat și folosit Norton Internet Security 2014 și ce părere am de pachet.

În mare, recomandarea e aceiași. o soluție rapidă, care monitorizează din fundal PC-ul fără să deranjeze. De mult recomand fără să ezit variantele Internet Security pentru că integrarea tehnologiilor de detecție antivirus cu cele de protecție firewall fac o echipă bună în prevenirea intrării malware-ului pe PC.

Odată cu pachetele 2014 Symantec a adus pe piață și Norton 360 Multi-Device, o suită care combină Norton Mobile Security pentru Android și iOS cu Norton Internet Security for Mac și Norton 360, adică aproape toată oferta Symantec pentru utilizatorul de acasă.

Schimbări majore în produs nu se vor putea observa imediat. Interfața e aceiași ca pe NIS 2013, majoritatea schimbărilor aduse de verisunea 2014 fiind legate de timpii mai buni de boot și scanare, ocupare mai mică a resurselor. E drept că pe ultrabook-ul Asus UX301 pe care îl am în teste (8 GB RAM și SSD) e cam greu să observi probleme de performanță.

 

image

Dintre toate modulele și funcțiile lui NIS 2014 mă opresc de data asta asupra Norton Insight. Modulul e responsabil de oferirea unor informații detaliate despre procesele ce rulează în memorie, cu tot cu descriere, nivel de pericol și grad de răspândire.

În traducere liberă, chiar dacă un anumit executabil nu e detectat neapărat ca malware, un utilizator ar trebui să fie alert dacă nivelul de răspândire e redus cu toate că se presupune că este un program obișnuit, accesibil marii mase de utilizatori. Dincolo de asta, prin Insight se poate vedea și cât de stabile sunt anumite programe rulate – ajută la detecția și eliminarea problemelor de funcționare.

image

Schimbări au apărut și în zona de protecție web, incontestabilă cea mai importantă în momentul de față. Aproape toate infecțiile apar ca urmare a unor atacuri venite de pe web și de asta e indicat ca măcar firewall-ul să fie activ dacă nu și protecția din browser – spun asta celor ce au uitat să facă update la browser (dacă e IE sau oricare altul) de ceva vreme.

Pe versiunile 2014 ale suitei s-au introdus și elemente automate de reparare a sistemului de operare în cazul apariției unor probleme – infecții, imposibilitatea de boot, blocarea contului etc. Utilitarul gratuit Norton Power Eraser beneficiază de o opțiune de acest tip: repară profilul de utilizator.

Alte chestii cool: Norton Community Watch (legat de Insight, oferă informații despre fișierele ce circulă pe internet), SONAR Behavioral Protection (poate detecta infecții noi prin analiza caracteristicilor ce pot indica malware pe sistem), Scam Insight (o opțiune de afișare a reputației site-urilor vizitate), Control Parental (fetița mea începe să se folosească tot mai mult de internet și îmi ridic serios problema legată de consiliere și protecție în direcția asta).

La un moment dat BitDefender adusese o soluție de protecție a contului de Facebook. Văd că și Symantec a inclus așa ceva în NIS 2014 cu numele de Safe Web for Facebook. În principiu scanează link-urile postate pe zidul propriu și generează alerte dacă descoperă ceva suspicios.

Dacă e ceva ce nu îmi place la NIS este interfața extrem de stufoasă și cu milioane de elemente de configurare. Am nevoie de așa ceva în mod clar, dar până și mie mi se pare cam prea mult. Soluția pe care am găsit-o ca să evit să intru mereu prin setări în caz de alerte/probleme este activarea modului Silent. Așa mă lasă în pace și anunță doar dacă e ceva foarte important.

image

În rest rămân cu interfața minimală:

image

M-am uitat și la preț. Văd că Norton Internet Security e 30 de lire cu o licență de un 1 an.Mi se pare un preț normal pentru ceea ce oferă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep