HomeFeaturedFocusMicrosoft Summit 2013: despre prima zi

Microsoft Summit 2013: despre prima zi

20131106_092807

Cel mai mare eveniment de tehnlogie din România ultimilor ani a început astăzi la București: Microsoft Summit 2013. E construit de Microsoft pentru prezentarea tehnologiilor noi pe care le-a adus pe piață în ultima perioadă și a reșit să reunească peste 1000 de participanți plătitori.

Focusul conferinței este mobilitate, date, infrastructură, toate reunite sub cloud. Toate prezentările de azi și de mâine vin să aducă bucățele de informație ce la final vor rezolva un puzzle normal al momentului: e nevoie de cloud? Public sau privat? Și ce tip de aplicații și mai ales cum, trebuie să fie aduse de companii.

Conferința a fost deschisă de Kosta Loukas, General Manager al Microsoft România. Peste 400 de români lucrează în România la Microsoft, peste 1000 la nivel mondial.

20131106_093331

Scurta introducere a conferinței făcută de Kostas Loukas a fost urmată de trei prezentări rapide: Vodafone, Raiffeisen și Mastercard.

Markus Lause, Vodafone România a subliniat importanța conectivității permanente pe trendul device-urilor mobile.

Ce se întâmplă într-o secundă în lume? Vedeți mai jos: 694000 de căutări pe Google, peste 70000 de postări pe Facebook.

20131106_094638

Toate astea nu se pot întâmpla fără conectivitate.

Un citat care mi-a plăcut: conectivitatea device-urilor nu aduce reduceri de costuri, aduce economie de timp!

 

Prima prezentare cu adevărat interesantă a fost cea a lui David Chappel: The Transformation of IT.

20131106_101143

Date, Infrastructură și mobilitate: toate se reunesc în cloud. Că e public sau privat, tot vorbim despre virtualizare. Au mai fost atinse problemele legate de securitate, disponibilitate și modul în care trebuie să se transforme arhitectura aplicațiilor.

Interesant e un lucru: care e cel mai greu lucru pe care îl facem zilnic? Schimbarea …. Modul de a gândi altfel și de a înțelege că lucrurile se schimbă și dacă vrem sau nu.

Încrederea e un lucru ce ține încă departe companiile de adopția cloud-ului. Vrem sau nu, avem încredere în diverși producători (în speță Microsoft) pentru aplicațiile locale. De ce afectează asta migrarea în cloud?

De la David Chappell citire: știți care e cea mai infricoșătoare tehnologie pe care o folosim acum? Gândiți-vă puțin.

Răspunsul lui Chappell: Microsoft Update pe Patch Tuesday. Acele update-uri ce vin și le instalăm cu teama că ceva va merge prost. Și e adevărat: lumea are încredere în patch tuesday, dar nu are încredere în cloud-ul Microsoft?

E o întrebare la care răspunsul nu e simplu mai ales în urma recentelor incidente de spionaj din SUA.

20131106_103951

Un alt aspect: cât de mult schimbă modul de concepție al unei aplicații integrarea (sau nu) cu cloudul? Vedeți mai sus niște posibile răspunsuri: în funcție de cât de mult e legată de cloud o aplicație se construiește ca atare arhitectura, modul de monetizare, nevoia de resurse.

Urmează prezentarea lui Beat Schwegler despre Microsoft Cloud OS: un datacenter hibrid, centrat pe oameni și aplicațiile moderne.

20131106_113533

În partea a doua a primei zile, prezentările de la Microsoft Summit 2013 s-au desfășurat pe mai multe sesiuni paralele. Cele două lagte de zona de dezvoltare au adus în centru pe Beat Schwegle (director la Microsoft) cu Windws Azure Mobile Services – create a backend for your mobile or client apps in minutes. A fost acoperită posibiltatea de a crea elementele de legătură din cloud pentru aplicațiile Windows 8.1 și cele mobile – Windows Phone 8, iOS și Android cu Windows Azure Mobile.

20131106_123653

Mihai Tătăran (General Manager la Avaelgo) a vorbit despre ”Buliding web applications with HTML 5 and related technologies”. Focusul a fost pe crearea  unei experiențe mai bogate pe aplicațiilor web cu HTML5, web sockets (and Microsoft’s SignalR) și JavaScript.

Mi s-a părut interesantă prezentarea de Windows 8.1 Enteprise a lui Krzysztof Szafer, Technology Specialist – Devices, Microsoft CEE HQ așa că am asistat la o trecere în revistă a elemetelor noi din Windows 8.1 Enterprise. Noutățle sunt multe și foarte utile mai ales pe zona de sincronizare de documente, tablete, forțarea politicilor de securitate.

Amintesc doar secure boot, criptarea, backuă în SkyDrive, sincronizarea de documente. În zilele ce urmează o să fac un articol mai detaliat pe tema asta că am informați destule.

20131106_154303

Spre finalul zilei David Chappell a mai vorbit încă o dată despre cloud: ”The Microsoft Cloud: A Big-Picture View”. Am stat puțin la prezentarea lui, plină de energie ca de obicei. A trebuit să fug să văd și ”Painless Cross Platform Mobile App Development and Deployment” susținută de Andrei Marinescu, Co-founder and CTO la Appscend. O sală arhiplină cu o prezentare interesantă: despre un framework românesc de creare a aplicațiilor web. După un studiu despre Romania’s got talent în care am aflat printre altele  că serviciul făcut cu framework-ul Appscend a ținut la încărcare de 180000 de accesări pe minut.

20131106_171328

Noutăți: vine un SDk și pentru Windows Phone – adică se vor putea crea aplicații și Windows Phone și Windows 8 cu framework-ul Appscend (undeva la jumătatea anului viitor), există un Appscedn multimedia player construit pentru a putea include reclamă personalizată în stream-urile video redate cu produse făcute cu Appscend.

 

Cam asta a fost prima zi. Plină, foarte multă lume, organizare reușită într-o locație faină (aș zice poate puțin cam mică pentru cei peste 1000 de oameni prezenți acolo). Să vedem ce o să fie în a doua zi.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep