HomeFeaturedFocusEste sau nu Amazon o alternativa pentru zona de tablete low-cost?

Este sau nu Amazon o alternativa pentru zona de tablete low-cost?

O să vă rog să aveți în vedere că îi vom da un sens mai larg Amazonului în materialul de față. Acela de cumpărături online din afara țării, de preferință de la un nume mare. Noi am făcut ceva achiziții de pe Amazon UK, ocazie cu care ne-a înflorit în cap și ideea materialului care urmează. Aceea de a achiziționa o tabletă low-cost (un low-cost în adevăratul sens al cuvântului) și de a vedea dacă pe piața locală există oferte competitive ca preț pentru asemenea cumpărături.

Am preferat o tabletă pentru că de multe ori în discuțiile avute cu diverse persoane, am identificat dorința de a achiziționa un astfel de produs, cât mai ieftin, fără a ține cont prea mult de restul aspectelor, cu scopul de a o oferi copiilor. Chiar dacă există tablete special dedicate, am văzut de curând că Samsung a lansat Galaxy Tab 3 Kids, prețul acestora nu îndeamnă la achiziția pe post de “a doua tabletă” sau “tableta copilului”. Și totuși este nevoie de un asemenea produs, care să ne scutească de emoțiile și fiorii care ne străbat inima când copilul scapă tableta sau întinde cablul încărcătorului la maxim (sau când e pe cale să descopere strip-poker-ul lui tati, sau alte chestii grele). O a doua tabletă, a copilului, pe care să dai cât mai puțini bani.

IMG_20131220_101353

Și aici trebuie specificată foarte clar problematica garanției. Un produs luat de pe Amazon sau de pe orice site de acest gen, te obligă, în eventualitatea apariției unor probleme tehnice, la rezolvarea acestora prin garanție în locul în care a fost achiziționată. Este un risc pe care trebuie să fiți conștienți că vi-l asumați în momentul în care mergeți pe o astfel de achiziție. Tocmai de aceea, nu recomand cumpărarea unui laptop sau a unui smartphone scump din afară. Dar, așa cum am spus, o tabletă low-cost are un alt criteriu important de achiziție, acela al prețului. Asta fără a lua în discuție calitatea service-ului autohton.

Pornind de la scenariul de mai sus, am adăugat în coșul de cumpărături virtual de pe Amazon UK o minunată tabletă Kocaso M9100. La o primă vedere ne-au făcut cu ochiul display-ul de 9 inchi, dar mai ales prețul. Transformat în lei, la cursul Amazon-ului, ne-a costat aproximativ 240 de lei cu tot cu transport. Altceva nici nu avea cum să ne facă cu ochiul, pentru că, vom vedea imediat, din punctul de vedere al configurației, tableta noastră nu strălucește deloc.

Dar până acolo, nu pot să nu remarc încă odată costul transportului, pentru patru produse. În cel mai fericit caz, au venit din Europa de undeva, dacă nu cumva au fost expediate direct din Asia. Chiar și așa, 40 de lei pentru patru produse este impresionant! Asta în condițiile în care o expediere pe teritoriul României, costă undeva la 20 de lei. Oricum, trebuie remarcat că o parte dintre comercianții din online suportă costul curierului.

IMG_20131220_101315

Revenind la Kocaso M9100 și la specificațiile tehnice ale acesteia, vorbim, așa cum am spus deja, de o tabletă de 9 inchi, cu o rezoluție a display-ului de doar 800 x 480 pixeli (chiar mai mică în AnTuTu), care își arată din plin limitările în ceea ce privește unghiul de vizibilitate, cu un procesor single-core All winner A13 Cortex A8 de 1,2 GHz, cu o memorie RAM de doar 512 MB DDR III și o memorie internă de 8 GB (care se poate extinde prin slot-ul microSD), cu o cameră principală de 2 megapixeli și una frontală de 0,3 megapixeli, cu un Android 4.0 și un acumulator de 4200 mAh.

Nici din punct de vedere fizic nu impresionează, plasticul lucios din care este construită (deși aici este o chestie subiectivă) și marginile groase de pe marginea display-ului,  făcând-o să pară destul de grosolană. Dă totuși o senzație de duritate, de rezistență la șoc și de produs bine închegat. Chiar și zona butoanelor (destul de ieșite în evidență) lasă aceeași impresie. Care se potrivește de minune cu scenariul imaginat mai sus.

IMG_20131220_101554

Performanțele nu sunt de natură să ne dea pe spate, iar capturile din AnTuTu Benchmark vorbesc de la sine. Scorul obținut este modest, dar nu trebuie să uităm destinația unui astfel de produs. Jocurile rulează fără prea mari dificultăți, chiar dacă timpii de încărcare sunt mai lungi. Totuși, trebuie menționat că vorbim de jocuri pentru o anumită grupă de vârstă, fără un engine grafic prea pretențios. Dacă doriți o tabletă destinată gamingului mai hardcore, un low-cost nu este o soluție inspirată.

Să ne întoarcem acum atenția asupra alternativelor disponibile pe piața din România. Ne oprim la Allview, unul dintre cei mai vechi jucători cu brand propriu. Configurația cea mai apropiată de Kocaso M9100 îi aparține lui Allview AllDro 3. O tabletă de 10 inchi și rezoluție de 1024 x 768 pixeli, cu procesor single-core Cortex A 8 de 1 GHz, memorie RAM de 512 MB, memorie internă de 4 GB, Android 2.3, cameră VGA și acumulator de 5500 mAh. Disponibilă, pe site-ul Allview la prețul de 499 lei! Plusul evident din zona ecranului și cel din dreptul bateriei, echivalate cu minusurile din dreptul ei, fac ca acest preț să pară cam exagerat.

kocaso m9100 antutu results

Pentru a spulbera orice supoziție, există și o variantă de buget minim de la Allview în persoana lui AllDro Speed ECO. Cu o configurație asemănătoare cu surata ei de mai sus, dar cu un display de doar 7 inchi și 800 x 480 pixeli rezoluție, tableta poate fi achiziționată la 199 de lei. Un preț cu adevărat bun, mai ales dacă nu ne cramponăm de o anumită dimensiune.

Ne mutăm la un alt “producător autohton”. E-Boda vine cu o variantă de 8 inchi (și 800 x 600 pixeli), cea mai apropiată din punctul de vedere al configurației. Cu un procesor single-core Rockchip RK 2926 de 1,2 GHz, o memorie RAM de 512 MB, una internă de 4 GB și un Android 4.1, E-Boda Essential A380 costă 449 de lei (pe site-ul companiei).

Utok stă aproape ca preț, cu modelul 700 S, la 269 de lei. Cu un procesor Allwinner A13, o memorie RAM de 512 MB, una internă de 4 GB și un acumulator de 2500 mAh, dar cu un display de doar 7 inchi, pare o variantă de luat în calcul. Cam tot pe acolo bate și Evolio cu a sa Evotab 4, care la 299 de lei, propune o configurație asemănătoare (chiar suspect de asemănătoare), pentru același tip de ecran și rezoluție. Atât la Utok cât și la Evolio, variantele mai mari ca dimensiune a ecranului urcă prețul înspre 500 de lei.

kocaso m9100 antutu stability test

Cu un procesor identic cu Kocaso al nostru, cu aceeași memorie RAM și internă, dar tot la 7 inchi și 800 x 480 pixeli, Smailo Web Energy 7 costă 329 de lei. GoClever Terra 90, aduce foarte mult cu M9100 de la Kocaso, dar vine cu un procesor dual-core la 1 GHz și costă 400 de lei (în Metro) cu tot cu husă și tastatură. Pare un preț relativ OK, ca de altfel la aproape toate produsele de la GoClever.

Nu o să mai insist pe comparația cu produsele disponibile local, pentru că putem deja desprinde o concluzie. Cel puțin pe segmentul de diagonale mari, de 9 sau 10 inchi, noțiunea de low-cost este străină de brandurile autohtone. Probabil că diferențele sunt mai mici pe segmentul de 7 inchi, acolo unde, punând în balanță garanția, s-ar putea să merite mai mult achiziționarea din România a unei tablete pentru buget redus. O altă concluzie, care nu prea are legătură cu materialul nostru, este legată de transport. Avem niște firme de curierat… să ne trăiască! A treia, data viitoare, o să încercăm acest experiment cu o tabletă de 7 inchi, acolo unde companiile autohtone stau mult mai bine în ceea ce privește gama de produse disponibile.

Decizia achiziționării unui produs de pe Amazon, este una subiectivă. Ține de încrederea fiecăruia atât în sistemul de plăți, cât și în serviciile de garanție locale. Prima dată este mai greu. Așa că răspunsul la întrebarea din titlu este diferit în funcție de preferințele fiecăruia. Personal, la acest gen de produse, cred că este o soluție la îndemână. Dar de la un anumit buget în sus, parcă nu m-aș hazarda. Voi ați făcut astfel de achiziții? Sau până la ce sumă v-ați arunca să cheltuiți pe un produs, pe care nu ați mai avea siguranța garanției (dacă ea există)?

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep