HomeFeaturedFocusNameTag: utilitate maxima sau cum fiecare din noi poate avea propria agentie...

NameTag: utilitate maxima sau cum fiecare din noi poate avea propria agentie NSA?

image

Citeam că în curând orice utilizator de smartphone Android sau iOS, respectiv utilizator de Google Glass va putea folosi o aplicație specială – NameTag – capabilă să preia informația despre fața cuiva dintr-o poză și să încerce să identifice respectiva persoană prin rețelele de socializare și profilele de pe site-urile de întâlniri.

Cu alte cuvinte, sunt convins că vă aduceți aminte de tehnologia de identificare a fețelor prezentă în Terminator și care acum e pe cale să ajungă la îndemâna utilizatorului obișnuit: mergi pe stradă, vezi pe cineva și imediat primești date despre respectiva persoană, chiar dacă nu ai văzut-o niciodată până acum. Sau cel puțin la nivel teoretic asta ar trebui să se întâmple – ceva similar are deja NSA în funcțiune Zâmbet.

image

Adică putem să obținem o poză a feței cuiva pe care să o trimitem în server-ele NameTag unde să fie procesată. Drept răspuns o să primim informații despre persoana respectivă: nume, alte date de identificare sau alte poze, profil de pe rețele de socializare (Facebook, Instagram, Twitter). Pentru SUA, NameTag vine să justifice oarecum existența aplicației prin opțiunea de a a verifica imaginile și în baza de date cu infractori (National Sex Offender de exemplu).

Nu vă alarmați prea tare: Facebook are deja activ un sistem similar (furnizat de Microsoft), justificat tot prin ideea de a identifica infractorii.

În combinație cu Google Glass, NameTag aduce deja experiența din filmele SciFi la nivelul utilizatorului de rând, treabă ce din punctul meu de vedere nu e chiar un lucru foarte bun. Poate că există elemente pozitive în existența ei, doar că eu nu le văd. Putem spune că oricum nu mai există intimitate – Facebook, Google, NSA ne monitorizează mereu și noi le-am făcut viața foarte ușoară, recunosc.

Ok, Google nu permite listarea de aplicații de acest tip în Playstore. Și ce dacă? Cu un jailbreak se poate instala orice. La fel și pe Android și/sau iOS. Deci odată lansată pe piață, aplicația va putea fi folosită de oricine. Mai mult, sunt convins că dezvoltatorii au deja în plan și un algoritm de învățare plus statistisi legate de cine cu cine e prieten, cine cu cine se vede și cine pe cine caută. Corelând informațiile pot ajunge la concluzii interesante, pe care ulterior să le vândă oricui e interesat. Google face asta fără nicio jenă. De ce nu ar face-o și alții?

Nu mă surprinde apariția unei astfel de inițiative. Mă surprinde doar că a venit atât de târziu. Și sunt convins că vor exista o grămadă de indivizi care vor sări imediat să folosească sistemul și să devină ”informatori” pentru sistem.

If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.
George Orwell

Iar noi ne mai apropiem cu un pas de lumea lui Orwell, 1984.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep